Cizre'de Berivan İlkokulu açıldı

Cizre’de Kürtçe eğitim verecek olan Berivan İlkokulu eğitime başladı.

Cizre'de Berivan İlkokulu açıldı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bugün devlet okullarında ders zili boş sınıflara çaldı. Okulu boykot eden ve çocuklarını okula göndermeyen halk, anadilde eğitim talebiyle Kurdi – Der Cizre Şubesi önünde bir araya gelerek buradan ilçe milli eğitim müdürlüğüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın da katıldığı yürüyüşte açıklama yapan Kurdi -Der Cizre Şube Yöneticisi Abdurrahman Aşkın, bir dilin yasaklanmasının o halkın yasaklanması anlamına geldiğini belirterek, “Dil, halkların kimliğidir. Dilini kaybeden halk, kültürünü ve onurunu da kaybetmiştir. Bunun için her halk kendi diline sahip çıktığı kadar vardır ve dilini özgürce yaşadığı kadar varlığını koruyabilir” dedi. Anadilde eğitimin önünün açılması ve Kürt halkının anadilinde eğitim görmesi gerektiğini belirten Aşkın, “Kürtçe resmi dil olsun. Aksi takdirde Kürt halkı kendi okullarını açıyor ve açmaya da devam edecektir. Bir hafta boyunca bu talebimizi duyurmak amacıyla devlet okullarını boykot ediyoruz ve okula gitmiyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından Kürtçe eğitim verecek Berivan İlkokulu‘unun açılışı için okula geçildi.

Sarıyıldız: Berivan İlkokulu kazanımdır

Berivan İlkokulu’nun açılısında konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Kürt halkının büyük bir mücadele yürüttüğünü belirterek, “Kürt halkı çok önemli bir süreçten geçiyor. Bu önemli süreçte bütün Kürt halkı birçok mevzide onurlu bir direniş sergiliyor. Rojava’da, saldırılara karşı onurlu bir direniş var” dedi. Kürt halkının kazanımlarını canları pahasına koruduğuna işaret eden Sarıyıldız, “Bizim açılışını yapacağımız Berivan İlkokulu da buradaki kazanımımızdır. Bu kazanımımıza herkesin onurlu bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Hiçbir tehdit ve yönelim bizi anadilimizde eğitim görmekten alıkoyamaz. Anadilde eğitim Kürt halkının en temel ve doğal hakkıdır. Bu hakkımızı görmezden gelene karşı onurlu bir direniş göstermek herkesin boynunun borcudur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Berivan İlkokulu’nun açılışı yapıldı. Açılışın ardından halk sınıfları dolaştı ve çocukların ilk defa Kürtçe eğitim-öğretim görecekleri sıralara oturdu.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER