Yüksekova'da Kürtçe Üveyş Ana İlkokulu açıldı

Amed ve Cizre ardından Yüksekovalı öğrenciler de Kürtçe okulda ders başı yaptı. "Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş-Üveyş Ana İlköğretim Okulu", davul zurna eşliğinde açıldı.

Yüksekova'da Kürtçe Üveyş Ana İlkokulu açıldı
Amed ve Cizre ardından Yüksekovalı öğrenciler de Kürtçe okulda ders başı yaptı. "Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş-Üveyş Ana İlköğretim Okulu", davul zurna eşliğinde açıldı.

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der), Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (TZP) ile Eğitim-Sen öncülüğünde pilot bölge olarak seçilen üç bölgeden biri olan Yüksekova’daki Kürtçe okulun açılışı düzenlenen yürüyüş ve törenle yapıldı.

Açılışa Yüksekova Belediye Eş Başkanları, DBP İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anelleri İnisiyatifi, Eğitim-Sen Yüksekova temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Kurdi-Der yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.   

Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Eski Cezaevi kavşağında bir araya gelen çok sayıda kişi  Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyerek anadilde eğitim taleplerini dile getirdi.

Kurdi-Der Yüksekova temsilcilerinden Deniz Bülbin, “en doğal hakkımız olan anadilimize sahip çıkıyoruz. Bugün Kürtçe eğitim verecek olan ‘Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş’ adlı Kürtçe eğitim verecek olan okulumuzun açılışını yapacağız. Tüm halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Kitle basın açıklamasının ardından Esenyurt Mahallesindeki Üveyş Ana ilköğretim Okulu’nun önüne geldi.

Okulun açılışını Barış Anneleri yaptı. Tören ardından eğitim görecek çocuklara kitap, kalem, silgi ve kalemtıraş dağıtıldı. İlk dersi Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Naciye İke ile KURDÎ-DER öğretmenleri verdi. İlk derste Kürt alfabesi öğretildi. Davul ve zurna eşliğinde halayın çekildiği açılışta söz alan Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Zekiye İke, yılların özlemini gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Başta Önderliğimize, şehitlerimize ve kahramanlarımıza minnettarız" dedi.

Anne ve babaların ilk günü çocuklarıyla birlikte okulda geçireceği belirtildi. 

4 derslikli olan okulda ilk etapta 100 öğrenci eğitim görecek.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER