DTK meclisler şeklinde örgütlenecek

Hafta sonu ‘inşa kongresi’ni gerçekleştirilen DTK yapısında da değişikliklere gidildi. Kongrede kabul edilen sözleşmeye göre “Kürdistani kongre” olarak tanımlanan DTK meclisler şeklinde örgütlenecek.

DTK meclisler şeklinde örgütlenecek
Hafta sonu ‘inşa kongresi’ni gerçekleştirilen DTK yapısında da değişikliklere gidildi. Kongrede kabul edilen sözleşmeye göre “Kürdistani kongre” olarak tanımlanan DTK meclisler şeklinde örgütlenecek.


Amed’de hafta sonu gerçekleşen 7. DTK Kongresi’nde DTK Sözleşmesi de kabul edildi.

Seçilmiş halk delegeleri, siyasi parti, grup, milletvekili, belediye başkanları, STÖ’ler, inanç ve toplumsal kesim temsilcileri ve bireylerden oluşan DTK Kürdistani bir kongre olarak tanımlanırken, amaç ve görevleri de şöyle sıralandı:

-Demokratik-ekolojik-kadın özgürlükçü paradigma temelinde halkların ortak örgütlenme ve yaşam biçimi olarak demokratik ulus inşasına öncülük eder. Bu temelde farklı kimliklerin ortaklaşmasını zenginlik olarak görür, tüm bileşen ve aidiyetlerini Demokratik özerk kurumlarda birleştirir ve yönetir.

-Ahlaki ve politik toplumun moral değerlerine dayanır.

- Ulus devlet karşısında öz kimlik ve öz irade temelinde öz yönetim ilkesini hayata geçirir, devlet yönetimi yerine halkların demokratik öz yönetimini geliştirmeyi özgürlük ve eşitlik imkânı olarak görür. 

-Kürdistani halkların ve inançların özgür kimlikleri ile siyasal-sosyal ve demokratik yaşamda temsilini sağlar. Kuzey Kürdistan'daki halk, inanç ve kültür (Kürt, Türk, Arap, Asurî-Süryani-Keldani, Ermeni, Mıhellemi, Azeri, Pomak, Terekeme, Domani halkları; Müslüman, Alevi, Hristiyan, Ezidi ve musevi inanç) gruplarından oluşan çok dilli, çok kültürlü ve farklı inanç gruplarının temsiliyetini sağlar,pozitif ayrımcılığı uygular. İktidarlar eliyle oluşturulmuş tanımların, önyargıların, kin ve nefretin kırılması için mücadele eder.

- Kürdistan'ın özgür kimlik ve birlikteliğini sağlama amaçlı Kürdistani halkların ve yapılarının ulusal birliğini gerçekleştirme ve bunun önünde engel teşkil eden sorunların çözümünü esas alma temelinde mücadeleye öncülük eder.

- Kadın özgürlükçü toplum inşası hedefiyle, yaşamın tüm alanlarında özgür ve eşit katılımı sağlayacak bir yaklaşım içinde olur, kadınların özgün özerk örgütlenmesi ile demokratik toplumun öncü gücü olarak eşit temsiliyete dayalı katılımını gözetir, kadın kırımına karşı mücadele eder. 

- İnsan-doğa çelişkisini iktidarcı zihniyetin yol açtığı tahribat olarak görerek insan-doğa ilişkisini iktidarcı zihniyet ve yaklaşımlardan arındırma temelinde ekolojik toplumu esas alır, ekolojik dengenin bozulmasına, Kürdistan ve Mezopotamya coğrafyasının talan edilmesine, kültürel mirasımızın yok edilmesine karşı mücadele eder.

- Kürdistan, Ortadoğu ve Dünya'da yaşanan soykırım, toplumkırım, asimilasyon, oto asimilasyon politikalarını reddeder. Küresel hegemonik ve statükocu ulus devletlerin iktidarcı çıkar politikaları karşısında mücadele eder. İnsanlığın ortak değerleri olan eşitlik ve özgürlük temelinde öz irade-öz kimliğe dayalı var olmayı üçüncü çizgi olarak benimser. Kürdistani halkların ortak çıkarlarını gözetir.

- Öz savunmayı evrensel bir hak olarak görür, bu temelde yaşamın tüm alanlarında bu ilkeyi gözeterek, mücadele eder ve çalışmalarını yürütür.

- Demokrasi, insan hak ve özgürlüklerini Kürdistan'da yaşamsal kılmayı hedefler. İç işleyiş ve karar alma süreçlerinde bu ilkeyi işletir.

- Radikal demokrasinin kanallarını açık tutmak için tabandan meclis tarzı örgütlenmeyi esas alır."

HER DÜZEYDE EŞİT TEMSİLİYET

Bir sonraki başlıkta DTK'nin örgütlenme esaslarına yer verilirken, DTK'nin en üst karar organı olarak genel kurul gösterildi. Yapısal değişikliklere de gidilen kongrede daha önceki dönemdeki başkanlık divanı eş başkanlık olarak değiştirilirken, eş başkanlık divanı da eşit temsiliyet esaslı seçilen iki eş başkan ve altı yardımcıdan oluştuğuna yer verildi. 

9 KOMİSYON

Sözleşmenin devamında eş başkanlığın görevlerine yer verilirken, devamla Demokratik Ulus'un temel 9 boyutuna göre oluşturulan komisyonlara ilişkin bilgiler yer alıyor. Kongrede oluşturulması kararlaştırılan komisyonların sayısı 14'e çıkarken, bunlar Siyasi, Sosyal, Diplomasi, Statü ve hukuk, İnsan hakları, Ekoloji, Ekonomi, Halklar ve inançlar, Kadın, Gençlik, Dil ve Eğitim, Kültür ve Sanat, Bilim, Toplumsal uzlaşı ve diyalog komisyonu olarak sıralandı. Yine bu komisyonlara bağlı olarak alt komiteler de örgütlendirilecek. Sözleşmede yine genel kurulan aldığı tüm kararları bileşenleri ve organlarıyla hayata geçirmekten sorumlu olarak icra kurulu oluşturulduğuna yer verildi. 

MECLİS ESASLI ÇALIŞMA

Sözleşmenin devamında kongrenin yapısındaki disiplin kurulunun çalışma esaslarına yer verildi. Ardından meclisle başlığında ise kongrenin meclis esaslı çalıştığı ifade edilerek, "Kuzey Kürdistan'da 5 bölge merkezli örgütlenir. Her bölgede bölge meclisleri oluşur. Bölge meclisleri il meclislerinin, genel esas ve usullerine göre seçilen temsilcilerden oluşur. Bölge Meclisleri Demokratik Toplum Kongresinin sözleşmesi çerçevesinde faaliyet yürütür" denildi. 

ADALET DİVANI VE İCRA KURULU

Sözleşmede son olarak ise DTK'nin amaç, görev ve hedefleri kapsamında mahalle ve köylerde örgütlenen, ihtiyaç duyulan tüm konularda öneri karar, proje oluşturarak ilgili meclislere sunan birimler şeklinde örgütlenen komünler ve çalışma esaslarına ile DTK'nin yargı sistemini temsilen oluşturulan adalet divanı hak ihlalleriyle ilgili tüm alanlarda çözüm geliştirmekten ve adaleti sağlamaktan sorumlu olan adalet divanının çalışma esaslarına yer verildi. 

Kongreyle birlikte DTK bünyesindeki isimler de belirlendi. Buna göre; İcra Kurulu Eşbaşkanları Mehmet Taş ve Leyla Güven olarak belirlenirken, İcra Kurulu'na şu isimler seçildi: Sabriye Orak, Engin Demir, Hasan Hüseyin Ebem, Esma Güler, Hasan Doğan, Songül Aşılan, Sedef Demir, Seydi Fırat, Nesimi Sertkaya, İzzet Karadağ, Mustafa Gül, Songül Morsümbül, Tuncay Korkmaz, Kutbettin Kurt, Kamuran Yüksek, Emine Ayna, Mehmet Emin Aktar, Feleknaz Uca, Ayla Ata Akat, Ramazan Karakaya, Sibel İşbilir, Hacire Özdemir, Gül Kızıltaş, Suzan Paçal, Bedriye Yorgun, Özlem Uçar, Hülya Alökmen, Musa Farisoğlulları, Hatice Seviptekin, Gaffur Okanyan, Yusuf Karataş, Teodora Özdemir ve Cahit Alğan. 

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER