İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı

Ahmet Davutoğlu'nun kurucusu olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara DEVA Partisi lideri Ali Babacan tepki gösterdi. YÖK ise kararın garantör olan Marmara Üniversitesi'nin tespitleri sonucunda alındığını söyledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’nın olan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izni kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, üniversitenin “yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edildiği” ifade edildi. Kararı Yükseköğretim Kurulu da onayladı.

Halkbank, kredi borcu nedeniyle 2008 yılında açılan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin hesaplarına tedbir kararı koymuş daha sonra ise üniversite garantörü olan Marmara Üniversitesi’ne devredilerek kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı’na da kayyım atanmıştı. Danıştay 13’üncü Daire, İstanbul Kartal’da bulunan, TEKEL’e ait 297 bin metrekarelik kıymetli taşınmazın, bedelsiz olarak İstanbul Şehir Üniversitesi’ne devrinin yürütmesini de durdurmuştu.

Erdoğan, geçen yıl sonunda yaptığı açıklamada, “Şehir Üniversitesi’nin tahsisini Başbakanlığım döneminde yapan benim. Daha sonrasında malum zat Başbakan olunca bu tahsisi Şehir Üniversitesi’ne mülkiyet devrine dönüştürmüştür. Hiçbir üniversitenin daha önce mülkiyet devri olmamıştır. Öksüz ve yetimin hakkını orada gözetmeksizin devir gerçekleştirdiler. Bunlar Halkbank’ı da dolandırmaya çalıştılar. Banka bunlara ciddi bir kredi veriyor fakat ödeme planlarında bunlar bankaya ödeme gerçekleştirmiyorlar” demişti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, kararla ilgili üniversitenin saat 14:00’te basın açıklaması yapacak.

BABACAN: İKTİDARIN HASMANE TUTUMU

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, karara tepki gösterdi. Babacan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şehir Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile kapatıldığını öğrenmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Yaşanan süreç tamamen hukuk dışı ve iktidarın hasmane tutumundan ibarettir. Şehirli tüm arkadaşlarımın okullarını yaşatmak için gösterdikleri çabayı saygıyla selamlıyorum” dedi.

YÖK’TEN AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurulu da üniversitenin kapatılmasına ilişkin açıklama yaptı. YÖK açıklaması şöyle:

“Yükseköğretim Kurulu’nun 25 Haziran 2020 tarihli Genel Kurul toplantısında; garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Şehir Üniversitesi’ne ilişkin ‘Gelir açığını karşılama kabiliyetinin bulunmadığı, personel maaşlarının ödenemediği, faaliyetin geçici olarak durdurulması sürecinin uzamasının öğrenci, akademik, idari personel ile kamu ve özel hizmet sağlayıcılarının mağduriyetini arttıracağına ve eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğine’ dair tespitleri, Yükseköğretim Denetleme Kurulunun raporları ile birlikte değerlendirilmiş; 2547 sayılı Kanunun Ek madde 11/14 fıkrası gereği: ‘garantör üniversitenin bu konuya ilişkin tespiti’ Yükseköğretim Kurulu tarafından onanarak Cumhurbaşkanlığı Makamına arz edilmiş ve sözkonusu üniversitenin faaliyet izni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılmıştır.

Bilinmelidir ki öğrencilerimizin eğitim ve öğretimi önceliğimizdir.Bu hususta öğrencilerimizin,eğitim ve öğretimlerine dün olduğu gibi bundan sonra da en uygun şartlarda devam etmeleri için gerekli her türlü tedbirin vakit geçirmeksizin alınacağını bilmelerini isteriz.Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için azami hassasiyetin gösterileceği hususu başta öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna duyurulur.”  / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2020, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER