Rektör'den 'anlaşmayı öğrenciler bozdu' suçlaması

ODTÜ'de geleneksel Bahar Şenliği'ni yasaklayan Rektör kararını "anlaşmayı öğrenciler bozdu" diyerek kendini savundu.

Rektör'den 'anlaşmayı öğrenciler bozdu' suçlaması
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası Bahar Şenliği bu yıl Rektörlük kararı ile yapılamıyor. Çankaya Belediyesi ve çok sayıda sanatçının destek sözü vermesine rağmen Rektör Prof. Mustafa Verşan Kök “anlaşmayı öğrenciler bozdu” diyerek izin vermeyeceğini tekrarladı. Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek, Rektör Kök’ün karşı çıkışını ele aldı


Prof. Kök: Anlaşmayı öğrenciler bozdu

ODTÜ hakkında çok şey söylenebilir. Efsane hocaları, dünya standardındaki eğitimi, bilim tarihine adını yazdırmış mezunları, akademik başarıları saymakla bitmez.
Ancak ODTÜ’yü sadece bunlarla anlatmaya kalkışırsanız başarılı olamazsınız.
Çünkü, ODTÜ bir ruhtur, gelenektir. ODTÜ, aynı zamanda bir hayat okuludur. O kampüsten içeri girdiğiniz andan itibaren başlar insan yanınızı beslemeye, yaşama sevinci aşılamaya, bilimin ve özgürlüğün kıymetini öğretmeye.

Ayrıca şenliği olan bir bahardır ODTÜ.
Finaller öncesi, uzun saatler süren ders çalışma maratonu başlamadan alınan bir nefestir o şenlik.
Büyük ihtimalle haberdarsınızdır.
ODTÜ Rektörlüğü, Uluslararası Gençlik Topluluğu’nun (UGT) düzenlediği 33. Uluslararası Bahar Şenliği’ni “teknik ve idari olanakların yetersizliği” gerekçesi ile iptal etti.

Rektör Prof. Mustafa Verşan Kök, dün gönderdiği mesajda beni “(televizyonda) siyasetçi gibi konuşmakla” ve sadece öğrencilerin açıklamalarına dayanarak yorum yapmakla suçladı.
Prof. Kök’ün mesajını aynen aktarıyorum:

“Öncelikle biz şenlikleri iptal etmedik. Tam aksine biz UGT’li öğrencilerle Devrim Stadı konserleri de dahil her konuda anlaştık. Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler. Tüm alanları istediler. İsteklerinin toplam maliyeti 1 milyonun (TL olsa gerek) üstünde. Traktör bile istediler. Hiçbir zaman yasakçı bir tutumumuz olmadı yönetimce. Bizler sizlerden daha fazla ODTÜ’lüyüz. Mesela ben 35 senedir ODTÜ’deyim. Neyin ne olduğunu herkes kadar bilirim. Bu arada daha önce de şenlik yapılmadı ODTÜ’de.”

Prof. Kök, Alper Taşdelen’e de yanıt veriyordu:
“3 yıldır hiçbir isteğimize olumlu yanıt vermeyen, saldırgan köpekler konusunda bizi yalnız bırakan (ODTÜ’de kimse yollarda dolaşamıyor), çöplerimizi toplamayan Çankaya Belediyesi’nin bu desteğinin de bizi çok şaşırttığını paylaşmak isterim. Şenlik desteğinden (!!!) önce belediye olarak yapmaları gerekenleri yapsa çok mutlu oluruz.”
Prof. Kök’ün mesajından anladığım, sadece bazı yerlerin kullanımı konusunda bir anlaşmazlık var.
Hepimiz genç olduk, hepimiz gençliğin ateşi ile tavizsiz tavırlar içine girdik.

Sürecin sonunda bahar şenliği yapılmazsa ve 33 yıllık bir gelenek sona ererse, gelecekte kimse o öğrencileri anımsamayacak. Ancak Prof. Kök tarihe (kimin haklı kimin haksız olduğuna dahi bakılmadan) “şenlikleri yaptırmayan rektör” olarak geçecek.

Oysa, bahar, hele ki şenlikli geçen bir bahar çok iyidir.
Herkesi neşede buluşturur.
Rektörlere de iyi gelir gençlere de…

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2019, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER