Sözleşmeli öğretmene şartlı tayin hakkı

6 yıl tayin hakkı olmayan sözleşmeli öğretmenler için bu kural esnetildi. Her ikisi de sözleşmeli olmak kaydıyla bulundukları yerde en az 1 yıl görev yapan öğretmenlere tayin hakkı tanındı.

Sözleşmeli öğretmene şartlı tayin hakkı
Milli Eğitim Bakanlığı çakılı modele göre 6 yıl yer değiştiremeyen sözleşmeli öğretmenlere ‘şartlı’ tayin hakkı verdi. Öğretmen eşlerin aile bütünlüğünü sağlayabilmesi için her ikisinin de sözleşmeli olması ve 31 Ekim 2017 tarihi itibarıyla görev yaptıkları ilde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekecek.


Bakanlık, ağustos ayında eş durumu ataması ya da sağlık özrü ataması hakları bulunmayan sözleşmeli öğretmenlerle ilgili açıklama yapmış ve “Kadrolu sözleşmelinin yanına gidebilir” kısıtlamasını getirmişti. Bakanlığın kısıtlaması tartışmalara neden olmuş ve sözleşmeli ataması yapılan 38 bin civarında öğretmeni hayal kırıklığına uğratmıştı. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, 16 Ekim’de sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu mazeretine bağlı atama, yer değiştirme işlemlerine ilişkin genelge yayınlandı. Buna göre, sözleşmeli öğretmenlere şartlı tayin hakkı tanındı.

SON BAŞVURU TARİHİ 25 EKİM

Her ikisi de sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlara eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme olanağı tanınan yazıda özetle şunlar kaydedildi: “Başvuruda bulunacak sözleşmeli öğretmenlerin alanaları itibarıyla öğretmen ihtiyacı ve norm kadro durumu da dikkate alınarak bakanlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda öğretmenlerin görev yaptıkları illerin birisinde aile birliği mazeretine bağlı olarak birleştirilmelerine yönelik çalışmalar yapılacaktır.”

Genelgeye göre, görev yaptıkları ilde 31 Ekim 2017 tarihi itibariyle 1 yıllık çalışma süresini dolduran sözleşmeli öğretmenler tayin hakkı için 25 Ekim’e kadar il milli eğitim müdürlüklerine dilekçe verecek.

‘SÖZLEŞMELİ KALDIRILMALI’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, söz konusu genelge için, “Eşi öğretmen olmayan binlerce insan var. Bu mantık bizim aile yapımıza, aile bütünlüğüne olan saygımıza en önemlisi de anayasaya aykırı. Binlerce sözleşmelinin çığlığının duyulması açısından değerli bir adım ancak tam anlamıyla istenilen hak değil. Bizim isteğimiz sözleşmeli atamanın ortadan kaldırılması. Surda bir gedik açtık diyoruz” yorumunda bulundu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da, şu değerlendirmede bulundu:  Bakanlıkça atılan tayin hakkı adımı destekliyoruz ancak aile birliği yalnızca her ikisi de sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanların mazereti olarak kabul edilemez. İkisinin de sözleşmeli olma şartı koşuluyor. Hiçbir anlamı, karşılığı yok. Sözleşmeli öğretmenlerin ihtiyacını karşılamaktan son derece uzak bir düzenleme.
(Kaynak: Gamze Kolcu/Hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER