Rusya'dan Kürt yönetimi ile ikinci petrol anlaşması

Rus enerji tekeli Rosneft, Irak Kürdistanı'ndaki en büyük petrol boru hattı projesi için 1.8 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Kararın, Bağdat yönetiminin petrolün büyük bir kısmını yıllardır kullanılmayan bir boru hattına yönlendirme resti üzerine gelmesi dikkat çekti. Rusya geçen günlerde de Erbil'le 5 blokta petrol üretmek için 400 milyon dolarlık yatırım için anlaşma imzalamıştı.

Rusya'dan Kürt yönetimi ile ikinci petrol anlaşması
Bağımsızlık referandumu sonrası bölgede gerginlik sürerken, Rusya’dan arka arkaya petrol yatırımı hamleleri geldi. Rus enerji şirketi Rosneft, Irak Federe Kürdistan Yönetimi’yle bölgenin en büyük boru hattı projesine 1.8 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı.


Bağdat yönetimi ile ilişkilerde en önemli ihtilaf konusu petrolde Rusya’nın böyle bir yatırım kararı alması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu’daki politik ve ekonomik etkilerini artırma stratejisini teyit eder nitelikte. Rosneft yaptığı açıklamada projedeki payının yüzde 60 olacağını, kalan yüzde 40’ın ise mecvut boru hattı işletmecisi KAR Group tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı.

Rosneft CEO’su Igor Sechin, dün yaptığı açıklamada Kürdistan yönetiminin Bağdat’la e fikir ayrılıklarını kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söyledi.

Anlaşma Bağdat yönetimi petrolün büyük bir kısmını yıllardır kullanılmayan bir boru hattına yönlendirmekle tehdit etmesinin ardından gerçekleşti.

PETROL KEŞİF ÇALIŞMASI YAPILACAK

Öte yandan Rusya geçtiğimiz günlerde Erbil ile 5 blokta petrol üretmek için anlaşma imzalamış ve 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Beş blokta yapılacak petrol keşif çalışmaları gelecek yıl başlayacak. Pilot üretimin de 2018 yılında başlaması hedefleniyor. Ticari üretime 2021’de başlanması planlanıyor.

Bağımsızlık referandumunun ardından Türkiye, İran ve Irak merkezi yönetimi Irak Kürdistanı’na karşı bazı ambargoları hayata geçirmiş, hafta başında da Haşdi Şabi ve ordu güçleri Kerkük’e girmişti.
(İSTANBUL-DHA)

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2017, 20:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER