Valilikten Boğaziçi açıklaması: 5 öğrenci gözaltında, 2 kişi aranıyor

İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafının yere serilmesi gerekçesiyle gözaltına alınan öğrenci sayısının 5'e yükseldiğini 2 kişinin ise arandığını açıkladı.

Valilikten Boğaziçi açıklaması: 5 öğrenci gözaltında, 2 kişi aranıyor

İstanbul Valiliği, AK Partili Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı eylem yapan Boğaziçi Üniversiteli öğrencilere, yere Kabe fotoğrafı serdikleri gerekçesiyle açılan soruşturmayla ilgili açıklama yaptı. 

Üniversitede birkaç öğrenci tarafından yaklaşık bir haftadır düzenlenen serginin sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hızla soruşturma açtı. 5 kişinin gözaltına alındığını, 2 kişinin arandığını belirten valilik açıklamasında "LGBTi+ Kulübünde yapılan aramada; PKK terör örgütü amblemli ve propaganda içerikli yasaklanmış bir kitap bulunmuştur" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamanın tam metni şöyle: 

"Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste cuma günü rektörlük binası karşısına 'Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması' içeren resim asıldığı tespit edilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" fiilini işleyen şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda; D.D., S.N.B, H.K., R.Ö. ve S.C.U. isimli şüpheliler gözaltına alınmış, diğer 2 şüphelinin yakalanması çalışmaları devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübünde yapılan aramada söz konusu resmin asıldığı taşınabilir sunta pano ve çeşitli eylemlerde kullanılan afiş ve pankartlar bulunmuştur.  Bununla beraber Boğaziçi Üniversitesi LGBTi+ Kulübünde yapılan aramada; PKK terör örgütü amblemli ve propaganda içerikli yasaklanmış bir kitap, LGBTİ bayrakları ile eylemlerde kullanılan çeşitli afiş ve pankartlar ele geçirilmiştir. Savcılık talimatıyla R.Ö adlı şahıs serbest bırakılmış, diğer şüphelilerle ilgili işlemler devam etmektedir. İslam Dininin mukaddes mekanı ve Müslümanların Kıblesi Kabe-i Muazzamaya yönelik bu çirkin saldırıyı esefle kınıyoruz."

YÖK: ÖĞRENCİLERİ TEMSİL ETMİYORLAR

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) da konuyla ilgili bir açıklama yapılarak gözaltına alınan öğrenciler için, "üniversite gençliğini temsil etmiyorlar" denildi. 

"Bilindiği üzere dün Boğaziçi Üniversitesinde Ka’be-i Muazzama’nın hak ettiği saygı ve tazime ters düşen provakatif bir eylem gerçekleşmiştir.
Türk milletinin müşterek hassasiyetlerinden birisi de dini şiarlara ve sembollere hürmet göstermektir. Bu necib milletin kendisini diğer milletlerden ayırdeden hususiyetlerden birisi olan 'edeb ve hürmet' konusundaki azami titizliğini hayasızca ihlal eden bu eylemin, pervasızlığın ve saygısızlığın sahipleri için ömür boyu bir utanç vesilesi olacağı açıktır" denilen açıklamada öğrenciler için şöyle denildi:

"Üniversiteler sadece bilimsel faaliyetlerin yapıldığı yerler olmayıp aynı zamanda kendi milletinin kültür ve değerlerine sahip çıkacak nesiller, ahlaklı ve dürüst vatandaşlar yetiştiren kurumlardır. Bu gibi çirkin davranışların, ne bu davranışı gösterenlerin ne de mensubu oldukları üniversitenin saygınlığını artırmayacağı, savundukları fikirlere fayda getirmeyeceği ortadadır.
Dolayısıyla öğrencileri de dahil tüm akademi camiasının; toplumun müşterek hassasiyet noktaları, değerleri ve kutsallarına karşı her zaman dikkatli, nezaketli ve saygılı bir üslubu benimsemesinin kendisini ayakta tutan bu topluma karşı bir vazifesi olduğunu ve bu eylemi gerçekleştirenlerin üniversite gençliğini temsil etmediğini hatırlatmak isteriz."

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri geçtiğimiz günlerde "Kayyım rektöre" karşı sergi düzenleneceğini duyurarak resim ve heykel gibi sanat eserlerinin sergiye gönderilmesi çağrısında bulundu.

22 Ocak'ta Türkiye'nin farklı bölgelerinden dayanışma için gönderilen baskılı ve dijital eserlerle bir sergi düzenledi. Boğaziçi'nden öğrencilerin anlatımına göre, birçok eser yer olmadığı için yerde sergilendi. Soruşturmaya konu olan 'Kabe' resmi de bunlardan biriydi. Söz konusu resimde, Kabe görselinin üzerine "Şahmeran" figürünün konulduğu görülüyordu. Resmin 4 köşesinde farklı LGBTİ+ bayrakları yer alıyordu.

Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) attığı bir tweet ile söz konusu resim bir anda sosyal medyada konuşulmaya başlandı. 

Kulüp, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Boğaziçi Üniversiteleri İslam Araştırmaları Kulübü olarak üniversitemiz dahilinde İslami değerlerimizin fütursuzca alaya alınmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu paylaşımın ardından soruşturma başlattı ve 7 öğrenci hakkında gözaltı kararı verdi. Kabe resminin üzerinde LGBTİ bayrakları olduğu için Boğaziçi LGBTİ Kulübü'nde arama yapıldı.   / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER