500 Euro'luk banknotlar elde kaldı

Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl arzına son vereceği 500 Euro'luk banknotlar Türkiye'de elde kaldı. Bakanların ve döviz bürolarının tamamına yakını bu banknotları kabul etmiyor. Çünkü, gerçeğiyle neredeyse birebir aynı olan sahte 500 Euro'ları para makineleri de ayırt edemiyor.

500 Euro'luk banknotlar elde kaldı
Kara para aklamaya karşı mücadele amacıyla Avrupa Merkez Bankası’nın geçen yıl aldığı kararla 2018 yılında piyasadan kalkacak olan 500 Euro’luk banknotlar, son günlerde Türkiye’deki bankaların ve yurttaşların adeta kâbusu olmuş durumda.


Gazete Habertürk’ten Sefer Yüksel’in haberine göre, şu anda bankaların tamamına yakını ve döviz bürolarının çoğunluğu 500 Euro’luk banknot kabul etmiyor. Bunun sebebi ise Türkiye piyasasında çok sayıda sahte 500 Euro’luk banknot olması.

BAZI BANKALAR İMZA KARŞILIĞI ALIYOR

Piyasadaki sahte banknotların gerçeği ile bire bir aynı olduğunu ve sahte para tanıyan makinelerin bile bunu ayırt edemediğini belirten bankalar, 500 Euro’luk banknotları kabul etmiyor. Aynı gerekçeyle döviz büroları da bu banknotları bozmaya yanaşmıyor.

Bazı bankalar ise uzun yıllardır müşterisi olan vatandaşların para bozma taleplerini anca banknotların seri numaralarını imza karşılığı almak kaydıyla bozuyor.

Bazı bankaların bu sorunu aşmak için şubelerine yeni nesil para tanıma cihazları almaya başladığı ve tüm şubelerin para tanıma cihazlarını değiştirmeye başladıkları öğrenildi.

500 Euro, dünya genelinde nominal değeri en yüksek olan banknotlar arasında yer alıyor ve 100 ABD Doları’yla birlikte dünyada en çok sahtesi basılan para olarak biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2017, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER