HDP: 160, CHP: 40, AK Parti: 5, MHP: 0

Meclis’e dokunulmazlıkların kaldırılması için son 6 ayda toplam 206 fezleke geldi. Fezlekelerin 160’ı HDP, 40’ı CHP, 5’i AK Parti milletvekilleri hakkında. MHP’li milletvekillerinin ise fezlekesi yok.

HDP: 160, CHP: 40, AK Parti: 5, MHP: 0
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına gelen toplam fezleke sayısı 206’ya ulaştı. Fezlekelerin büyük kısmı HDP milletvekilleri hakkında düzenlenirken Meclis’te grubu bulunan partilerden sadece MHP’nin fezlekesi yok.


21 Mayıs 2016’ya kadar Meclis’e gelen fezlekeler için yargı sürecinin önünü açan anayasa değişikliğinin ardından yeni dokunulmazlık dosyaları Ocak 2017 itibariyle Meclis’e gelmeye başladı. Meclis Başkanlığı verilerine göre, son 6 ayda Meclis’e toplam 206 yeni fezleke geldi.

EN ÇOK FEZLEKE HDP VEKİLLERİNE

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması için gönderilen 206 fezleke 3 partiden 80 milletvekili hakkında düzenlendi. En çok fezleke HDP milletvekilleri hakkında. HDP’li 47 milletvekili hakkında 160 dokunulmazlık dosyası Meclis’e ulaştı. Dokunlmazlık dosyasında HDP’yi CHP takip etti. CHP’li 27 milletvekili hakkında 40 fezleke düzenlendi.

DİŞLİ VE TAYYAR DA VAR

Meclis’e gelen fezlekeler içinde 5 AK Partili milletvekili de yer aldı. Hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edilen AK Parti milletvekilleri Şaban Dişli, Ebubekir Bal, Mehmet Metiner, Murat Demir ve Şamil Tayyar oldu. MHP’li milletvekilleri hakkında dokunulmazlık dosyası bulunmazken MHP’den ihraç edilen Bağımsız Milletvekili İsmail Ok hakkında bir fezleke Meclis’e ulaştı.

FEZLEKE REKORU AYŞE ACAR BAŞARAN’DA

HDP’li milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarında ilk sırada 16 fezleke ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yer aldı. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul hakkında 11, 7 aydır cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 10, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp hakkında 9 fezleke düzenlendi.

CHP’DE FEZLEKE REKORU KILIÇDAROĞLU’NUN

CHP milletvekilleri arasında hakkında en çok fezleke düzenlenen isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu için 4 yeni fezleke Meclis’e ulaşırken, Kılıçdaroğlu’nu 3’er fezleke ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal takip etti.

YENİ FEZLEKELER DOKUNULMAZLIK KAPSAMINDA

20 Mayıs 2016’da yapılan anayasa değişikliği ile 139 milletvekili hakkında düzenlenmiş 682 dokunulmazlık dosyası için yargı süreci başlatıldı. Bu tarihten itibaren gelen dosyalar ise dokunulmazlık kapsamında işlem görecek.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2017, 16:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER