Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması: Enflasyon karşısında emeği koruyacağız

Önümüzdeki yılın asgari ücreti ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Enflasyon karşısında emeği koruyacağız" dedi.

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması: Enflasyon karşısında emeği koruyacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret tespit komisyonunda açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldiğini söyleyen Bilgin, Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi olduğunu söyledi.

Bilgin yeni asgari ücret için, "Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız" ifadelerini kullandı.

İŞVERENLER 3500-3750 ARASI, ÇALIŞANLAR 3750-4000 ARASI DEDİ

Asgari ücrete yönelik anket sonuçlarını da açıklayan Bilgin, ankete katılan işverenlerin yüzde 34’ünün asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdiğini, yüzde 19,3’ünin 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13,7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdiğini belirtti.

'Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı' sorusuna işverenlerin yüzde 74,3’ü evet yanıtını verirken yüzde 25,7’si ise hayır yanıtını verdi.

Bilgin'in açıklamasına göre ankete katılan çalışanların ise yüzde 37,3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirdi.

'Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı' sorusuna katılımcıların yüzde 40,3’ü evet, yüzde 59,7’si hayır yanıtını verdi.

'İLK DEFA HEM İŞVEREN HEM HÜKÜMET HEM ÇALIŞANLAR ORTAK NOKTAYA GELDİ'

Toplantıda konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, toplumun geniş bir kesiminin yapılacak bu komisyon toplantısının sonuçlarını umutla beklediğini belirterek, "Umuyoruz ki alınacak karar beklentileri karşılar. Milyonlarca çalışanın ailesiyle birlikte hayal kırıklığına yol açmaz iç barışı ve toplumsal huzuru getirir. Sayın bakanım, bu anketle ortaya çıkıyor ki insanların içinde bulunduğu şartlar itibariyle bu asgari ücretin dayanılmaz hal aldığı, dolayısıyla insanca yaşayabilmek için de bazı rakamların telaffuz edildiğini de açıklamış oldunuz. Bizim de kendimize göre tespitlerimiz var. Yapıcı açıklamalarınız kamuoyunu ayrıca ümitlendirdi. İlk defa hem işveren hem hükümet hem de biz çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş bulunuyoruz. İlk defa enflasyon üzerinde bir artışın olmasını işverenlerimiz de kabul etti. Hükümetimiz açıklamalarında onlar da kabul ediyor. Bundan da memnun kalıyoruz. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız işveren kesimiyle" ifadelerini kullandı.

'ASGARİ ÜCRET TÜM ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNİ ETKİLEYEN BİR GÖSTERGEDİR'

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç ise, "Umut ederiz ki toplantılar sonunca da tüm taraflar için fayda yaratacak bir kararla süreci tamamlayacağız. Ülkemize yeni yatırım yeni ilave ihracat ve ilave ihracat kazandırmak için hem işletme hem çalışanlarımız var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz edeceğiz de. Hükümet tarafından istihdam için verilen destekler oldukça önemli. Asgari ücret belirlenirken ülkenin ekonomik durumunun ve işletmelere olan etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çiziyorum. Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların değil tüm çalışanların ücretlerini etkileyen bir göstergedir. Yeni istihdam yaratılmasında etkili ve yatırım kararlarını etkileyen en temel kriterlerinin başında gelmekte" diye konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.

Bugün AK Parti grup toplantısının ardından gazetecilerle konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da asgari ücrete ilişkin olarak, "Halkımızı ezdirmeyeceğiz, kısa zamanda açıklayacağız. Bugüne kadar olmuş olanın çok çok fevkinde (üzerinde) bir artış olacak" demişti. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER