Dolar haftaya yükselişle başladı, gözler Merkez Bankası'nda

Döviz kurları yeni haftaya yukarı yönlü başladı. ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik açıklaması da bu hareketlilikte etkili oldu. Gözler Merkez Bankası'nın çarşamba günü açıklayacağı faiz kararında.

Dolar haftaya yükselişle başladı, gözler Merkez Bankası'nda
Yeni haftaya yükselişle başlayan dolar 5.50 (saat 08.00) seviyesinde hareket ediyor. Geçen haftaya 5.34’lü seviyelerden başlayan dolar, cuma günü 5,45 seviyesinden haftayı kapatmıştı.


Euro 6,31, sterlin ise 7,08 seviyesinden işlem görüyor.

Kurdaki yukarı yönlü harekette Suriye ve ABD ile ilişkiler kaynaklı gelişmelerin de etkili olduğu belirtiliyor. ABD’nin Suriye’den çekilme sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, Trump bu gece Twitter hesabından “Türkiye Kürtleri vurursa onları ekonomik olarak mahvederiz” açıklamasında bulunmuştu.

YOĞUN VERİ AKIŞI

Öte yandan ekonomide bu hafta veri akışı açısından yoğun günler bizi bekliyor. Türkiye’de öne çıkacak gelişmeler arasında en önemlisi çarşamba günü Merkez Bankası’nın açıklayacağı 2019 yılının ilk faiz kararı. 18 Ocak Cuma günü de Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise sanayi üretimi, işsizlik ve perakende endekslerini açıklayacak. Arındırılmamış sanayi üretimi endeksinde yıllık yüzde 3 civarında düşüş öngörülüyor. Ekonomin büyümenin önce göstergelerinden sanayi üretimi, ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azaldı.

İşsizlik oranının da yüzde 11 seviyesinin üzerinde kalması bekleniyor.

Ekim ayında arındırılmamış perakende endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 düşmüştü. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış veri de eylüle göre yüzde 2.6 gerilemişti.

HAZİNE’DEN İKİ İHALE

Hazine bu hafta 12 ay vadeli kuponsuz tahvil, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi düzenleyecek.

Ayrıca aralık ayı merkezi yönetim bütçe verileri açıklanacak. Ocak-Kasım döneminde bütçe dengesi 54.5 milyar TL açık vermişti. 2018 yılı bütçe açığı tahmini ise 65.9 milyar TL. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2019, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER