EPDK: Tüketim yoksa fatura kesilmeyecek

Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurulu (EPDK), salgın nedeniyle sayaç okuma çalışmalarının durdurulacağını ve abonelere önümüzdeki üç ay elektrik ve doğalgaz faturalarının ortalama tüketim değerlerinin üzerinden kesileceğini açıklamıştı. Gelen tepkiler üzerine ikinci açıklama yapıldı: "Hiç tüketim olmayan haneler ve iş yerlerine fatura gönderilmeyecek. Fazla tutar alınırsa muhakkak iade edilecektir. EBDK bunun teminatıdır."

EPDK: Tüketim yoksa fatura kesilmeyecek
Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurulu ortalama tüketim değerleri üzerinden önümüzdeki üç ay elektrik ve doğalgaz faturası kesileceğini açıklamış bu açıklama büyük tepki çekmişti. EPDK tarafından daha sonra ikinci bir açıklama yapıldı ve tüketim olmayan hanelere kıyasen fatura kesilmeyeceği bildirildi.

EPDK tarafından yapılan açıklamada şöyle:

Kıyasen Fatura Düzenlemesine ilişkin yanlış anlaşılan hususlara açıklık getirmek amacıyla bazı konuları yeniden vurgulamak ve kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak için yaptığımız ikinci açıklama aşağıdadır.

  •  Kurumumuz tarafından yapılan Kıyasen Fatura Düzenlemesi’nin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.
  • Alınan kararla vatandaşlarımızın faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu değildir. Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma, sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırmak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacaktır.
  • Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır.
  • İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır.
  • Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecektir.
  • Özellikle doğalgaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise yersizdir. Şöyle ki geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesap yapılacağı, geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Haziran ayında doğalgaz faturası çıkartılamaz.
  • Aşağıda yer alan bölgeler dışında ülke genelinde rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir.
  • Mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olursa ya da itiraz edilir ise tüketicilere muhakkak defaten iade edilecektir. EPDK bunun teminatıdır.
  • Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. (Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.)
  • Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketicilerimiz (ki bunlar sanayi ve ticarethane yoğunlukludur) için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edeceğinden bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacaktır. 

    DUVAR
Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2020, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER