Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'faizi düşürmeyeceğiz' mesajı

Döviz kurlarındaki yükseliş üzerine açıklama yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Enflasyonda kalıcı düşüş oluşana kadar politika faizini enflasyon üzerinde tutmaya devam edeceğiz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'faizi düşürmeyeceğiz' mesajı

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın 2020 yılına ait 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı'yla ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Kavcıoğlu toplantıda ağırlıklı olarak, enflasyon ve halen yüzde 19 düzeyinde olan faiz politikalarına ilişkin mesajlar verdi.

'Yüzde 5 enflasyon hedefi'ne bağlı olduklarını belirten Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayana kadar para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi. 

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun konuşmasında şu başlıklar öne çıktı?

ENFLASYON ODAKLI PARA POLİTİKASI: MB'nin kanunla belirlenmiş görev ve yetkileri çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Ocak enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz enflasyonu yüzde 5'e indirmede kararlı olduğumuzu altını çizmek isterim. MB olarak temel amacımız doğrultusunda bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyon odaklı para politikamız küresel dalgalanmalara ve finansal oynaklıklara karşı kalkan vazifesi görevi görecek en güçlü silahımız olacak.

TL'NİN İTİBARINI SAĞLAYACAĞIZ: Enflasyonla mücadele kararlılığımızla TL'nin gücünü ve itibarını sağlayacağız.

SIKI PARASAL DURUŞ: Enflasyon gerçekleşmeleri sıkı bir parasal duruş gerektiriyor. Enflasyonda kalıcı düşüş oluşana kadar güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Yeni dönemde kararları enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde alacağız. Ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması döviz rezervlerinin artış eğilimine gerilemesi ve finansal maliyetlerinin kalıcı gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir.

REPO FAİZ ORANI TEMEL POLİTİKA: Bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek.

İLETİŞİM KAYNAKLARI DAHA GÜÇLÜ KULLANILACAK: Bundan sonra da politikalarımızın etkinliğini artırmak iletişim kaynaklarını etkin kullanmaya devam edeceğiz. Şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerine bağlı olarak aldığımız kararları kamuoyuyla paylaşacağız.

5 ÜYELİK İÇİN SEÇİM YAPILACAK

Toplantıda Banka Meclisi ve Denetleme Kurulunun 2020 hesap yılına ait raporları ve kâr dağıtımı ile ilgili teklif görüşülecek, Banka Meclisinin 30 Nisan 2021 tarihi bitiminde boşalacak iki üyeliği ile Denetleme Kurulu'nun 30 Nisan 2021 tarihi bitiminde boşalacak üç üyeliği için seçim yapılacak.

YATIRIMCILARA SUNUM YAPILACAK

Öte yandan Merkez Bankası'nın 1 Nisan'da yerli ve yabancı yatırımcılara 'Makroekonomik görünüm ve para politikası' başlığıyla video konferans yöntemiyle bir sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.

DÖVİZ KURUNU ETKİLEMEDİ

Öte yandan Kavcıoğlu'nun 'faizi düşürmeyeceğiz' mesajı da döviz kurlarına çok az miktarda etki ettti. Açıklama öncesi 8,35-8,40 bandı arasında dalgalanan dolar açıklama sonrası 8,33-8,35 seviyesinden satılıyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2021, 18:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER