Yıllık enflasyon kasımda yüzde 14,03'e yükseldi

TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu kasım ayında yüzde 2,30 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 14,03 oldu, beklenti yüzde 12,6'ydı. Enflasyon sepetindeki ürünlerden 322'si zamlanırken, aylık bazda en fazla ulaştırma (yüzde 4,51) ile gıda ürünlerinin (yüzde 4,16) fiyatı arttı.

Yıllık enflasyon kasımda yüzde 14,03'e yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2020 enflasyon verilerini açıkladı. 2020 yılı kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti. Böylece enflasyon Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

BEKLENTİ YÜZDE 12,69'DU

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,1 artmasını bekliyordu. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,10) göre bir önceki ay yüzde 11,89 olan yıllık enflasyonun yüzde 12,69'a çıkacağı hesaplanıyordu.

EN FAZLA ULAŞTIRMA VE GIDADA FİYATLAR ARTTI

Ana harcama grupları itibarıyla kasım ayında artışın en yüksek olduğu gruplar sırasıyla yüzde 4,51 ile ulaştırma, yüzde 4,13 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,69 ile ev eşyası oldu.
Yıllık bazda ise artışlarda en belirgin kalemler yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 18,67 ile ulaştırma oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu ana gruplarsa sırasıyla yüzde 0,67 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,99 ile giyim ve ayakkabı şeklinde sıralandı. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 18,67 ile ulaştırma oldu.

SEPETİN YÜZDE 77'Sİ ZAMLANDI

Kasım 2020'de, endekste kapsanan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 322 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

ELVAN: GIDA, PETROL VE DÖVİZ YÜKSELTTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, enflasyonun; gıda, petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki etkilerin yansımasıyla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek şöyle dedi: "Yüksek enflasyonun vatandaşımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Enflasyonist beklentilerin iyi yönetilmesi ve fiyat istikrarının tesisi için, para ve maliye politikası araçlarımızı eşgüdüm içinde kullanacağız."

VERİLER MANİPÜLE Mİ EDİLİYOR?

Reuters'in haberine göre BlueBay Investment'tan Timothy Ash, "Piyasada enflasyon verilerinin manipüle edildiğine ve perakendecilere fiyatları artırmamaları için baskı yaparak serilerle oynama yapıldığına dair pek çok söylenti varken, önceki ekonomi yönetimi ekibi sorunu reddediyordu. Görünüşe göre yeni göreve gelen kişiler 'evet bir sorunumuz var ve enflasyonla mücadele etmek için sahip olduğumuz tüm araçları kullanacağız' mesajı veriyorlar" dedi.

'YENİ FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR'

Tera Yatırım'dan Enver Erken "Reel faiz pozisyonunu kuvvetlendirmek, TL'nin istikrar kazanmasına yardımcı olmak ve bozulan enflasyon görüntüsünü kontrol altına almak için 24 Aralık PPK'sında bir faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz. Eğer cari enflasyona göre reel faiz yüzde 2'nin üzerinde tutulmak isteniyorsa, bu faiz artırımı 150 baz puan civarlarında olabilir" dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER