Üç konfederasyondan ‘asgari ücret’ açıklaması

Üç konfederasyondan ‘asgari ücret’ açıklaması Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, 2021 yılı için belirlenecek asgari ücret komisyon toplantısı öncesi açıklama yaptı. Asgari ücretin pandemi koşullarında yaşanan iş ve gelir kaybı dikkate alınarak belirlenmesini talep eden konfederasyon temsilcileri, “Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir” dedi.

Üç konfederasyondan ‘asgari ücret’ açıklaması

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücrete ilişkin ilk toplantısı öncesinde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır” başlıklı bir açıklama yaptı.

2021 asgari ücret görüşmelerinin Covid-19 salgınının tüm dünyada ve Türkiye’de ağır insani, sosyal ve ekonomik tahribat yaşattığı bir dönemde başladığını belirten konfederasyon başkanları, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin, pandemi koşullarında yaşanan iş ve gelir kaybı dikkate alınarak insan onuruna yaraşır bir geçim ücreti olarak tespit edilmesi ortak düşüncemizdir” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET BİR PAZARLIK ÜCRETİ DEĞİLDİR’

“İnsan onuruna yaraşır" bir asgari ücret belirlenmesi noktasında üç konfederasyonun ortaklaştığı ifade edilen açıklamada, “Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin ailesiyle birlikte insanca yaşamasını sağlayacak gelirdir. Asgari ücretin belirlenmesi müzakerelerinde göz önünde tutulması gereken öncelikli husus, çalışanların karşı karşıya bulundukları geçim koşullarıdır. Çalışanlar, yaşanılan ekonomik sıkıntıların nedeni değil mağdurudur ve ‘ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum’ gerekçesiyle asgari ücretin düşük belirlenmesi kabul edilemez. Türkiye’nin rekabet şartlarını düşük ücret politikasıyla sağlamak doğrultusunda bir anlayışı olmamalıdır. Ülkemizdeki asgari ücret düzeyi AB üyesi çoğu ülkenin gerisindedir” ifadelerine yer verildi.

‘ASGARİ ÜCRET AGİ HARİÇ VE NET OLARAK AÇIKLANMALI’

Ücretliler üzerinde “dayanılmaz boyutlarda” vergi yükü bulunduğu, vergi nedeniyle ilerleyen aylarda ücretlerin düştüğü belirtilen açıklamada, “Asgari ücret alan işçiler bile yılın son aylarında daha düşük ücret almaktadır. Asgari ücret kadar bir gelirin ücretli çalışanlar için vergi dışı bırakılması yönünde tüm sosyal taraflar arasında görüş birliği oluşmasına rağmen -şimdiye kadar- herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. İşverenin sosyal güvenlik primi düşürülmesine rağmen işçilerin sosyal güvenlik primi muhafaza edilmiştir” denildi.

Konfederasyon temsilcileri tarafından asgari ücretin belirleneceği komisyon çalışmalarında temel alınması gereken ilkeler şu şekilde ifade edildi:

• Asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir. İçinde yaşadığımız salgın koşullarının yarattığı gelir kaybı ve gider artışları da dikkate alınmalıdır.

• Asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir.

• Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır.

‘DEVLET ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIM YAPMAMALI’

• Asgari ücret, herhangi bir ayırım yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yıllık belirlenmelidir. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır.
• Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelliği temel alınarak belirlenmelidir.
• Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır.

‘PANDEMİ DÖNEMİNDE YAPILAN ÖDEMELERİN ALT SINIRI ASGARİ ÜCRET OLMALI’

• İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğin benzeri işçilere de verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.
• Pandemi koşullarında işsizlik sigortasından işçilere yapılan ödemelerin (kısa çalışma ödeneği, nakdi gelir desteği ve işsizlik sigortası) alt sınırı asgari ücret olmalıdır. Pandemide iş ve gelir kaybı olan işçilere asgari ücret düzeyinden az olmayan bir nakdi gelir desteği verilmelidir. Bu destek kayıtsız çalışan işçiler için bütçeden karşılanmalıdır.
• “Sosyal Devlet” ilkesi gereği “aile yardımı” çalışmayan eş için uygulamaya konulmalıdır.
• Sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için asgari ücret teşviki uygulanmalıdır. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER