10 YPG'li tutsak tedavi edilmiyor

Osmaniye T2 Kapalı Cezaevi'nde tutsak olan 10'a yakın yaralı ve hasta YPG savaşçısı keyfi nedenlerle tedavi edilmiyor.

10 YPG'li tutsak tedavi edilmiyor
 Osmaniye T2 Kapalı Cezaevi'nde tutsak olan 10'a yakın yaralı ve hasta YPG savaşçısı keyfi nedenlerle tedavi edilmiyor.

Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı savaşırken yaralanan ve tedavi için getirildikleri Türkiye'de tutuklanarak cezaevlerine konulan YPG savaşçıları tedavi edilmiyor. Osmaniye T2 Kapalı Cezaevi'nde tutulan YPG'liler ile görüşen Avukat Tugay Bek, 10'a yakın yaralı ve hasta YPG'linin cezaevinde tutulduğunu; ancak söz konusu kişilerin cezaevi koşullarında kalamaz durumda olduğunu ifade etti.

Urfa'dan Osmaniye'ye sevk edilen YPG savaşçısı Savaş Sönmez'e acilen cerrahi müdahalede bulunması gerektiğini,  müdahalede geç kalınması durumunda Sönmez'in kalıcı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Bek devamla şunları belirtti: "Savaş Sönmez için acilen cerrahi müdahale gerekmesine rağmen Balcalı Hastanesi'nde 'Mahkûm koğuşu' yoktur gerekçesiyle tedavisi yapılmamış, ameliyat edilmemiş. Halen yüzünün bir kısmında kısmi felç, görme kaybı gibi sorunlar yaşıyor. Beslenmekte zorluk çekiyor. Savaş Sönmez Urfa'dan özellikle tedavisinin yapılabilmesi için Osmaniye'ye getirildi. Aylardır tedavisinin yapılmasını bekliyor; ancak tedavisi bir türlü yapılmıyor. Çeşitli gerekçelerle bu aşamaya kadar aksatılmış durumda.“ 
Hasta tutsaklara dayatılan kelepçeli muayene uygulamasına karşı çıkan tutsakların, muayene edilmeden hastaneye geri gönderildiğini  vurgulayan Tugay Berk, "Muhammed adlı Kobanê gazisi de bağırsaklarından ve iç organlarından ameliyat olduktan sonra hastaneden kalmaktayken, kelepçeli tedavi dayatmasını kabul etmediği için tedavisi tamamlanmadan tekrardan cezaevine gönderilmiştir. Hasta tutsakların bu şekilde yaşadığı sıkıntılara biz kamuoyunun daha fazla duyarlı olmasını ve Adalet Bakanlığı'nın bir an önce hasta tutsakların sorunlarının çözülmesi ve tedavilerinin tam olarak yapılabilmesi için göreve çağırıyoruz" dedi.

Bek, Osmaniye T2 Cezaevi'nin yaklaşık bir yıldır açılmasına rağmen yoğun hak ihlallerinin yaşandığını söyledi. Yeni bir cezaevi olması nedeniyle tutsaklar üzerinde otoriteyi sağlamak amacıyla baskı ve şiddet uygulamalarının arttırıldığını kaydeden Tugay Bek, cezaevinde tutuklu bulunan Ozan Özbey, Hakan Akgül ve Sinan Gül adlı tutsakların "Cezaevi müdürü sizle görüşecek" denilerek, zorla ve darp edilerek hiç bir gerekçe gösterilmeden başka bir cezaevine sürgün edildiğini dile getirdi.

Bek, "Sürgünler bir ihlalidir. Sürgünler hem aile hem de tutsak için ikinci bir ceza anlamına gelmektedir. Bu hususta da kamuoyunun duyarlı olmasını talep ediyoruz" diye konuştu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER