39 gazeteye 'Savcı Kiraz' cezası

Basın İlan Kurumu Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin alınmasıyla ilgili fotoğrafları yayınlayan 39 gazeteye 1 ile 12 gün arasında değişen ilan kesme cezası verdi.

39 gazeteye 'Savcı Kiraz' cezası

Basın İlan Kurumu (BİK) İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın hayatını kaybettiği 31 Mart’taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verildiği açıkladı.

BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, dünkü yönetim kurulu toplantısında, Savcı Kiraz’ın rehin alınmasıyla ilgili görüntüleri yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar alındığını söyledi.

Ertem, ister istemez kamu ilanlarından pay aktarıldığı için gazetelerin yayın içeriğiyle ilgili de denetim görevi yaptıklarını ve şikayetleri basın-ahlak ilkeleri kapsamında değerlendirdiklerini, buna göre gazeteler hakkında karar verdiklerini söyledi.

Resen harekete geçtik

Bazı durumlarda ise resen hareket etme yetkileri bulunduğunu vurgulayan Ertem, “Çağlayan Adliyesinde yaşanan olayla alakalı herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçtik. Bu olayı haberleştiren gazetelerle alakalı işlem tesis edilmesi yönünde olayın yaşandığı tarihten sonra süreci başlattık.

“Bunu yayınlayan ilgili gazetelere savunmalarını gönderdik, onlar da savunmalarını bize gönderdi. Savunmasını istediğimiz bütün yurt çapında yayınlanan gazete sayısı 39 olarak belirlendi. Yani bize göre bu olayı basın-ahlak ilkeleri çerçevesinde yansıtmayan gazete sayısı 39’dur. Söz konusu gazetelerden 36’sı savunmasını verdi, 3’ü de savunma hakkından feragat etti” dedi.

Fotoğrafların yayınlanmasını “terör örgütü” propagandası mahiyetinde gördüklerini savunan Ertem, “İnternet ve sosyal medya için bir şey yapamıyoruz ama yazılı basında bununla alakalı fotoğrafları, terör örgütünün propagandası olarak değerlendirdik ve bazı gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar verdik” dedi.

Ne olmuştu?

Berkin Elvan öldürülmesine ilişkin davanın savcısı Mehmet Selim Kiraz İstanbul Çağlayan Adliye’sinde rehin alınmasının ardından polisler tarafından operasyon yapılmış,  2 eylemcinin adliye binasında hayatını kaybederken Savcı Kiraz kaldırıldığı hastahanede yaşamını yitirmişti.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Çağlayan Adliyesi’nde rehin alındıktan polis operasyonu sonrasında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Savcı Mehmet Selim Kiraz’la ilgili haberlere erişim engeli getirilmişti.

Gezi Direnişi sırasında öldürülen Berkin Elvan’ın soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesine ilişkin sosyal medyadan yapılan sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili ”terör örgütü propagandası” yapmak suçundan başlatılan soruşturma kapsamında gazeteciler Mirgün Cabas, Banu Güven, Ceyda Karan, Asım Yıldırım, Emre Uslu, Önder Aytaç, oyuncular Barış Atay, Pelin Batu, şarkıcı Ferhat Tunç ile Koray Çalışkan ”şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER