14 Aralık Operasyonu'nda gözaltılar 27'ye çıktı

İstanbul merkezli başlatılan aralarında polis ve medya çalışanlarınında bulunduğu operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 27’ye çıktı.

14 Aralık Operasyonu'nda gözaltılar 27'ye çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen operasyon kapsamında, aralarında medya çalışanları ile 5’i tutuklu bazı polislerin bulunduğu 36 kişi hakkında bu sabah erken saatlerde soruşturma başlatılmıştı. Haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden şu ana kadar 27’si gözaltına alındı.

Gözaltılar

Hakkında gözaltı kararı bulunan Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser A.C ise evinde gözaltına alındı.

Mardin’de de aynı operasyonla ilgili 2 polisin gözaltına alındığı bildirilirken, polislerden birinin Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu belirtildi.

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Ç.Ö ise izinli olarak geldiği Kahramanmaraş’taki yakının evinde sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

İstanbul dışında gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünün ardından soruşturmanın merkezi İstanbul’a gönderildi. Sabah erken saatlerde başlayan operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan bulunan 31 kişiden 27’si İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Öte yandan, gözaltına alınanların yakınları ve bazı vatandaşlar da emniyet müdürlüğü önünde beklemeye başladı.

Gönültaş yurt dışında

Soruşturma kapsamında gazeteci- yazar Nuh Gönültaş’ın da hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Emniyet mensupları yaptıkları araştırmada Gönültaş’ın dün gece Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığını tespit etti.

Gözaltı listesinde yer Zaman gazetesinin eski köşe yazarlarından Hüseyin Gülerce’nin ise bugün İstanbul Adliyesi’ne geleceği öğrenildi.

3 kişi serbest bırakıldı

Operasyonu kapsamında gözaltına alınanlardan 3’ü ise cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne gelerek, şüphelilerin ifadelerini almaya başladı.

İfadeleri alınan şüphelilerden Samanyolu televizyonunda yayınlanan “Tek Türkiye” dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy, serbest bırakıldı.

Gözaltındaki 24 kişinin ifade işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Sarrafoğlu, sağlık kontrolünden geçirildi

Bu arada, operasyonda gözaltına alınan gazeteci yazar Fahri Sarrafoğlu, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.

Sivil polislerin refakat ettiği Sarrafoğlu, kontrolün ardından polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü.

Operasyon süreci

Operasyon bu sabah 07.15 sıralarında 13 ilde başladı. Gazeteci, polis ve televizyoncuların gözaltında olduğu öğrenildi.

Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, düzenlediği basın toplantısında arama kararının, ‘makul şüphe’den olduğunu söyledi.

Fuat Avni gözaltı ve arama kararını hakim İslam Çiçek’in verdiğini açıkladı.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel; Zaman gazetesi ve Samanyolu TV’ye yapılan operasyonlara tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ortak bir basın açıklaması yaparken, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’da (GYV) konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Bağımsız Gazetecilik Platformu, operasyonlara tepki gösterdi ve “Meslektaşlarımızı hedef alan bu operasyon kabul edilemez” dedi.

Başbakan Davutoğlu, “Gün imtihan günüdür. Herkes yaptıklarının ve bu ülkede demokrasiye yönelik tavırlarının hesabını da görecek.” dedi.

Sabah saatlerinde geldikleri Zaman gazetesinden ‘eksik evrak’ nedeniyle geri dönen polisler, gazete binasına tekrar geldi ve Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yı gözaltına aldı.

Zaman gazetesi Yayın Kurulu bir açıklama yayımlayarak, “Zaman’ın da aralarında olduğu özgür basına yönelik baskı gittikçe artış göstermektedir” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre 31 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu, bunların kimler olduğunu ve 12 kişinin gözaltında olduğunu ayrıca operasyonun da gerekçesini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Adıyaman İl Kongresine katılarak orada bir açıklama yaptı. Davutoğlu, “Bir başbakana dönemin başbakanı olarak dosya hazırlayanlar varsa hesap vereceklerdir” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, “Türkiye’de gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alındığına dair bize ulaşan haberlerden çok endişeliyiz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural, İstanbul merkezli düzenlenen operasyonla ilgili “Vatandaşın gerçekleri öğrenmesini engellemek amacıyla bu operasyon yapılıyor” dedi.

Avrupalı parlamenterler Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonu yöneticilerinin gözaltına alınmasının demokrasinin temel ilkeleri ile bağdaşmadığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, “Türkiye’ye temel değerleri ihlal etmemesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER