Avrupa Parlamentosu'ndan operasyona tepki

Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonuna yapılan gözaltı baskınlarına Avrupa Komisyonu tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu'ndan operasyona tepki

“Paralel yapı” adıyla başlayan medya operasyonuna yurtdışından da tepkiler geldi. Avrupalı parlamenterler Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonu yöneticilerinin gözaltına alınmasının demokrasinin temel ilkeleri ile bağdaşmadığını vurguladı.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “Türkiye’de bugün yapılan polis baskınları ve gazetecilerin gözaltına alınması demokrasinin temel ilkelerinden biri olan basın özgürlüğü ile bağdaşmaz. Masumiyet karinesi ilkesi ile bir kişinin devredilemez hakkı olan bağımsız ve şeffaf soruşturma hakkının anımsanmasını bekliyoruz” denildi.

Operasyonun Avrupa Birliği (AB) standartları ve değerleri ile uyuşmadığının vurgulandığı açıklamada salı günü genişleme politikasının ele alınacağı toplantıda konunun gündeme geleceği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada özgür basının susturulmamasının Türkiye’nin AB’ye katılımının temel ilkesi olduğunu ifade etti.

Schulz, “Türkiye ve basın özgürlüğü farklı yönlere doğru ilerliyor. Zaman’a yönelik baskın çok rahatsız edici” diye yazdı.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük ikinci grubu sosyalistlerin eski lideri Hannes Swoboda da  “Türkiye’de gazetecilere karşı son yaşananlar demokrasi adına yeni bir geriye gidiştir” dedi. Twitter’dan açıklama yapan Swoboda mesajında, Türkiye’nin bölge ülkeleri için bir rol model olması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri de Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Piri, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki tutuklamalar sebebiyle şoke oldum. Hükümeti eleştiren medyanın peşine düşülmesi, basın özgürlüğüne saldırıdır” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER