Üçer: Van'da öğrencilerden zorla para toplanıyor

HDP Milletvekili Üçer, Van'da öğrencilerden zorla para toplandığını belirterek, bunun Anayasa'ya göre suç olduğuna dikkat çekti.

Üçer: Van'da öğrencilerden zorla para toplanıyor

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van'da öğrencilerden zorla toplanan paralar hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'SUÇ OLMASINA RAĞMEN DEĞİŞİK ADLARDA PARA TOPLANIYOR'

Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sosyal bir devlet olduğunun vurgulanarak “Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır" denildiğini hatırlatan Üçer, yine 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 2. maddesinde “İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, devlet okullarında parasızdır" hükmünün yer aldığını belirtti.

Eğitim öğretim çalışmalarının yürütülmesi veya diğer hizmetlerin alınması amacıyla velilerden her ne surette ve ne ad altında olursa olsun para talep edilemeyeceğini, talep edilmesinin suç olduğunu kaydeden Üçer, "Bu açık hükümlere rağmen Van İli’nde birçok okulda; öğrencilerden değişik adlar altında paralar toplanmaktadır.  Okul yönetimleri fotokopi parası, temizlik parası, spor parası, kalorifer parası, tadilat işleri parası vb. adlar altında paralar toplamakta; öğrenciler söz konusu paraları ödemeleri için baskı altına alınmakta; ödemeye mecbur bırakılmaktadır" bilgilerini verdi.

Üçer, Van'da birçok okulda müstahdem bulunmadığından, okulların pislik içinde bir hastalık yuvasına dönüştüğüne vurgu yaparak, "Okul yönetimleri bunu bahane göstererek temizlik işçisi tutmakta; bu kişilerin maaşlarını ödemek için ise öğrencileri zorlamaktadır? Bunun yanında okullarda kalorifer işçileri bulunmadığından;  kaloriferler yakılamamakta; öğrenciler çetin kış aylarına girdiğimiz bu günlerde adeta donarak ders görmektedir" dedi.

'SORUŞTURMA AÇACAK MISINIZ?'

Üçer, Bakan Avcı'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Van İli’nde okul yönetimleri tarafından öğrencilerden gayrı hukuki şekilde toplanan paralardan haberdar mısınız? 

Her ne ad altında olursa olsun; toplanan bütün paraların ve okul yönetimlerince istihdam edilen kişilerin maaşlarının öğrencilere yıkılmasının Anayasa’nın ve ilgili kanun hükümlerinin ihlali niteliğinde olduğu dikkate alındığında; konu ile ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?

Okullarda müstahdem/temizlik çalışanı/kaloriferci bulunmamasının yarattığı ciddi sıkıntıların çözülmesi için nasıl bir girişimde bunmayı düşünmekte siniz? Söz konusu işler için Milli Eğitim Müdürlüklerince görevlendirme yapılması düşünülmekte midir?"

MÜHENDİSLERİN ATANMA SORUNU

Öte yandan HDP'li Üçer, Gıda ve Ziraat Mühendislerinin atanma sorunlarını da Meclis'e taşıdı. Türkiye genelinde her yıl 4 binin üzerinde Ziraat Mühendisinin mezun olduğunu ancak bu  kişilerden sadece 100’ünün kamu kurumlarına atandığını ifade eden Üçer, benzer sorunla Gıda Mühendislerinin de karşılaştığını bildirerek, "2012-2014 yılına ait atama verilerine bakıldığında; sadece 351 Gıda Mühendisi istihdam edilmiştir. Oysa Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 3500 Gıda Mühendisi mezun olmaktadır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 23:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER