Aktaş: Kürtçe sınav isteyen rehberlere engel olunmasın

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, turist rehberleri hakkında Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Aktaş: Kürtçe sınav isteyen rehberlere engel olunmasın
 HDP Milletvekili Aktaş, Kürt dilinde sınava girmek isteyen turist rehberlerine engel olunduğunu bildirerek, hükümete "Ülkemizde ve sınır komşumuz olan ülkelerde yoğun bir nüfusun Kürtçe konuştuğu bilinmektedir. Bu gerçekten hareketle Kürtçenin de isteyen Turist Rehberlerince girebileceği bir sınav dili olduğunu düşünüyor musunuz" diye sordu.


HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, turist rehberleri hakkında Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

“Turist Rehberliği Meslek Kanunu” 2012 yılında çıkarılarak yürürlüğe konulduğuna dikkat çekerek, turist rehberlerinin sahip olmaları gereken niteliklerin bu kanunda sıralandığını belirten Aktaş, Rehberlerin hangi yabancı dillerde sınavlara girecekleri hususu, “Birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayı ile belirlenen yabancı dillerden birinde, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında yapacağı veya konusunda uzmanlaşmış kamu kurum veya kuruluşlarına yaptıracağı yabancı dil sınavında başarılı olmak veya yönetmelikle belirlenen yabancı dil yeterlik belgelerinden birine sahip olmak” şeklinde bir ibareye yer verilmiştir" dedi.

İlgili hükümde herhangi bir dil kısıtlamasının söz konusu olmadığını ancak bazı rehberlerin Kürt dilinde sınava girme yönündeki isteklerinin "mevzuat müsaade etmiyor" gerekçesiyle kabul edilmediğini bildiren Aktaş, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

'KÜRTÇEYİ DAHİL ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?'

"Türkiye’de bakanlığınızla ilişkili Turist Rehberleri Birliği’nin sertifikalandırdığı kaç tane turist rehberi vardır? Bu rehberlerin illere göre dağılımı ne şekildedir?

Turist Rehberleri Birliği (TUREB)’ın sertifikalandırdığı rehberlerin bildikleri  “yabancı dil” ve sertifikalarına eklettikleri ikinci dillerin dağılımı ne şekildedir?

Turist rehberlerinin katılacağı yabancı dil sınavları hangi ölçülere göre ne şekilde belirlenmektedir? 

Son 10 yılda Türkiye’ye gelen turist sayısı nedir? Turistlerin geldikleri ülkelere göre dağılımı ve Türkiye ‘de ziyaret ettikleri illerin dağılımı ne şekildedir?

Son 10 yılda TUREB hangi dillerde yabancı dil yeterliliği sınavı açmıştır? Sınavı açılan diller hangi ihtiyaca göre tespit edilmiştir?

TÜREB’ e Kürt Dilinde sınav açması yönünde bir başvuru olmuş mudur? Olmuşsa başvuruya ilişkin ne yapılmıştır? 

Ülkemizde ve sınır komşumuz olan ülkelerde yoğun bir nüfusun Kürtçe konuştuğu bilinmektedir. Bu gerçekten hareketle Kürtçenin de isteyen Turist Rehberlerince girebileceği bir sınav dili olduğunu düşünüyor musunuz?

Kürtçenin de turist rehberlerinin girebileceği bir sınav dili olarak belirlenmesinin önündeki engeller nelerdir?

Bundan sonra düzenleyeceğiniz dil sınavlarının arasına Kürtçeyi de almayı düşünüyor musunuz?

Bakanlığınızca turistik yerlerin tanıtımı amacıyla çıkarılan basılı broşür, dergi ve tanıtım kitapçıklarının Kürtçe’ de basılması yönünde bir çalışmanız var mıdır? 

İller bazında bakanlığınızca yürütülen turizm yatırımlarının dağılımı ne şekildedir? İllerin yıllık turizm gelirleri nedir?"

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER