'Sarayın 700 bin TL'lik enerji harcamasını konuşalım'

Meclis'te devam eden bütçe konuşmalarında Ekonomi Bakanlığı üzerine konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, AKP hükümeti tarafından Türkiye ekonomisinin iyi gittiğinin iddia edildiğini ancak gerçeklerin bunu yansıtmadığını söyledi. Yolsuzlukların, enerji politikalarına yansıdığını belirten Tüzel, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık 700 bin TL'lik enerji harcamasını konuşalım" dedi.

'Sarayın 700 bin TL'lik enerji harcamasını konuşalım'
Meclis'te devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında Ekonomi Bakanlığı Bütçesi üzerine HDP adına söz alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, konuşmasının başlangıcında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


İnsan Hakları Haftası içerisinde olunduğuna dikkat çeken Tüzel, Adana’da polisin bir göstericinin ağzını adeta yırtarcasına şiddet uyguladığını hatırlatarak “İşte, bu, Türkiye'nin insan hakları manzarası” dedi.

Gülen Cemaati’ne yönelik operasyona değinen Tüzel, AKP’nin “Millete hesap verecekler” diyerek kendisinin hesap sorma peşinde olduğunu belirtti. Tüzel, “Ne kadar bu hak ihlalleri yapılırsa yapılsın ayakkabı kutularının, çikolata kutularının, kasaların, sıfırlanamayan servetlerin ve yolsuzlukların üzeri örtülemeyecek. Bunu biz çok iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.

Tüzel, AKP hükümeti tarafından Türkiye ekonomisinin iyi gittiğinin ileri sürüldüğünü ancak gerçeklerin bu yönde olmadığını söyledi. Tüzel, Türkiye'nin dünyadaki gelir dağılımı sırasında Meksika'dan sonra ikinci olduğunu belirtti. 2015 yılı bütçesinin halkçı bir bütçe olmadığını belirten Tüzel, hükümetin ekonomi politikalarını ve bütçeyi reddettiklerini ifade etti.

Tüzel, hükümetin yolsuzluklarının, enerji politikalarına yansıdığına işaret ederek, şunları belitti: "Bu enerji ihtiyacı gerçekten var mı? Kimin ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Kim HES yapıyor, kim termik santraller açıyor, kim nükleer santrale sırtını dayıyor? Bakın, Ereğli'den Arhavi'ye, Trakya'dan Anamur'a bütün Türkiye isyanda. Dereleri zapt etmeye kalktığınız için, verimli tarım arazilerinde kömür işletmeli termik santral açtığınız için Soma Yırca zeytinlik meselesi, 6 bin zeytin fidanı niçin katledildi? İşte bu kafa nedeniyle, bu zihniyetle. Şimdi, öbür taraftan, gelin, bu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık 700 bin lira enerji harcamasını konuşalım."

Tüzel, AKP milletvekilleri tarafından "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" hadisinin sıklıkla kullanıldığına ve bunun bir istismar aracı olduğunu söyledi. Hadis için, "çok beylik bir laf" ifadesi kullanan Tüzel'e, AKP milletvekilleri tarafından, "Biz Müslümanlar olarak, hadis-i şerife 'beylik laf' diyenlere her türlü tepkiyi veririz" diye tepki verildi. Bunun üzerine söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ı kastederek, "Bu hassasiyetinizi Baraka suresine "makara" diyen bakanınıza karşıda göstermenizi isteriz" dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 08:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER