'33 canımız hala yanıyor'

Sivas Katliamı'nın 22. yıldönümünde Kadıköy’de miting düzenleyen Alevi örgütleri, “ 22 yıl geçti, ama 33 canımız hala yanıyor” diye haykırdı.

'33 canımız hala yanıyor'
 Sivas katliamı'nın 22. yıldönümünde Kadıköy’de miting düzenleyen Alevi örgütleri, “ 22 yıl geçti, ama 33 canımız hala yanıyor” diye haykırdı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul şubesi öncülüğünde Kadıköy’de bir araya gelen binler, Sivas katliamının 22. yıldönümü hayatını kaybeden 33 canı mitingle andı. Katliamı lanetleyen binler: “Biz bitti demeden hesap bitmez” diye haykırdı.

Alevi örgütleri, demokratik kitle örgütlerinin ön saflarda yerini aldığı mitingde, HDP ve CHP milletvekilleri, Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri, Barış Anneleri Meclisi, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi, Mücadele Birliği, DHF, Proleter Devrimci Duruş, BDSP, Komünist Parti, Halkevleri ve Kaldıraç da katıldı.

Miting öncesi Mehmet Ayvalıtaş Parkı önünde toplanan kitle, sloganlar eşliğinde İskele Meydanı’na yürüdü. Hz. Ali’nin fotoğrafı ile Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 Alevi aydının resimlerinin yer aldığı “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı dev pankartın açıldığı yürüyüşte, hep bir ağızdan, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Katil devlet hesap verecek”, “Biji berxwedana Kobanê”, “Katil IŞİD, iş birlikçi AKP”, “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

‘BİR KATLİAMI BİR KATLİAMLA KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Sivas katliamı, Gezi Direnişi, Kobanê devriminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde, PSAKD Kadıköy Şubesi semah ekibi sahne aldı. Semah gösterisi ardından ilk sözü PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan aldı. Türkiye’de, Madımak katliamının yaşandığı süreçten daha kötü bir süreç yaşadığını vurgulayan Kaplan, mezhep çatışmalarını körükleyen zihniyetin yine iş başında olduğuna dikkat çekti.

“Acıları acılarla örtmeye çalışıyoruz. Bir katliamı bir sonraki katliamla unutturmaya çalıştılar” diyen Kaplan şöyle devam etti: “Zorunlu din dersleri kaldırılsın dedik, 4+4+4 sistemini getirdiler. Cemevlerine yasal statü istedik, cemevi cami projesiyle karşımıza çıktılar. Diyanet kaldırılsın dedik, malum şahsa milyonlarca liralık Mercedes aldılar. Eşit yurttaşlık istiyoruz dedik, çocuklarımıza kadar fişlediler. Madımak utanç müzesi olsun dedik, katillerin isimlerini duvarlara kazıdılar. Birlik olmadığımız sürece bu katliamlar devam edecek.”

Sorumlular yargılanmadığı sürece Sivas Katliamı’nın karanlıkta kalacağını belirten Kaplan, 2 Temmuz’da Sivas Madımak Otel’de yapılacak anmaya katılım çağrısı yaptı.

‘BİZ ÖLMEDİK, YAŞIYORUZ’

Katliamda yaşamını yitiren Ozan Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen ise “22 sene değil 500 sene geçse de biz ölmeyiz, bizler yaşıyoruz. Bizler meydanlara sığmıyoruz, Cumhurbaşkanı görsün. Bir tek istediğimiz vardı, Madımak Oteli’nin müze olmasını istedik. Cumhurbaşkanı kör müdür, sağır mıdır, neden duymuyor? Bizler orada yandık, sekiz saat bizi seyrettiler. Bu insanlık ayıbıdır. Nefretle kınıyoruz” diye konuştu.

Çimen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Duy sesimi, ben Makbule Çimen, sana sesleniyorum” diyen Çimen, 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nin önünde yapılacak anmaya çağırdı.

‘BU DAVA MAHŞERE KALMAYACAK’

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, “22’nci yılında 33 canımız halen yanıyor katliamın yaraları halen sarılmadı” dedi. Dün Sivas’ta yakanların, Roboski’de katliam yapanlar olduğunu söyleyen Düzgün, “Dün Sivas’ta yakanlar bugün Kobanê’yi, Fransa’yı, Tunus’u kan gölüne çevirenlerdir. Bu dava mahşere kalmayacak. Bu davanın hakimi de savcısı da bizleriz. Bizim davamızda karar bellidir. Madımak müze yapılmadıkça Sivas yanmaya devam edecek. Zaman aşımını tanımıyoruz. Sivas’ın ışığı sönmeyecek” diye konuştu.

‘BİZ BİTTİ DEMEDEN HESAP BİTMEZ’

Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise, Sivas’ta ve Kobanê’de katleden zihniyetin aynı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bin selam olsun Kobanê’de direnen gerillaya. Tarihte hep direnenler kazandı. Biz bir gün mutlaka kazanacağız. Ne Tayyip ne Tayyip’in ecdatları buna engel olabilir. Sorun belli çözüm ortada. İki seçeneğimiz var; Türkiye, ya Ortadoğu’ya şeriata teslim olacak, ya da demokrasi güçleri demokratik özgür bir coğrafyayı yaratacağız. Biz bitti demedikçe Sivas, Maraş, Çorum, Dersim, Koçgiri bitmeyecek.”

Miting, Alevi ezgileri ve atılan sloganlarla sona erdi. 

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER