395 Mahpus Tekirdağ'a “Sürüldü“

Son birkaç ayda Diyarbakır, Mardin ve Muş’tan 395 siyasi mahpus Tekirdağ Cezaevi’ne sürgün edildi. Sürgün sevkler ile mahpusların aileleriyle ve yakınlarıyla görüşmelerinin önüne geçiliyor.

395 Mahpus Tekirdağ'a “Sürüldü“
 Mardin Kapalı Cezaevi'ndeki 50 mahpus “cezaevinde yer olmadığı” gerekçesiyle uçakla Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, son iki gün içinde bulundukları illerden Marmara Bölgesi’ndeki hapishanelere sürgün edilen siyasi mahpusların sayısı 138'e ulaştı.

Bugün de sabaha karşı Mardin Cezaevi'ndeki 50 mahpus uçakla Çorlu havaalanına getirildi. Mahpuslar burada geniş güvenlik önlemleri altında uçaktan askerlerin kontrolünde indirildi. Daha sonra havaalanına getirilen cezaevi ring araçlarına bindirilen mahpuslar Mardin'en 1625 kilometre uzaklıktaki Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Van’dan 11 ayda 61 sürgün

Son birkaç ay içerisinde Diyarbakır’dan 275, Muş'tan 70 ve Mardin'den 50 olmak üzere toplam 395 siyasi mahpus Tekirdağ'a sürgün edildi.

Van'da ise 49'u son iki ayda olmak üzere 11 ayda 61 tutsak Muş, Kastamonu, Zile ve Giresun cezaevlerinde sürgün edildi.

11 Kasım’da Siirt E Tipi Cezaevi'ndeki 72 siyasi mahpus Bandırma'ya, Batman'daki 16 mahpus da 1700 km uzaklıktaki Tekirdağ'a sürgün edilmişti.

Öğrenciler eğitimini sürdüremiyor

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden (CİSST) Zafer Kıraç, sürgün sevkin ne demek olduğunu, mahpuslara ve yakınlarına ne gibi dezavantajlar sağladığını bianet’edeğerlendirmişti:

* Bulunduğu ilden uzak bir ildeki cezaevine gönderilenlerin çoğu siyasi davalardan yargılananlar veya hüküm giyenler. Sürgün edildiğinde, aynı davadan yargılandığı arkadaşlarından da ayrılmış oluyor.

* Yargılaması halen devam eden siyasi mahpuslar, örneğin Van’dan Tekirdağ’a sürgün edildiyse, her duruşmada tekrar Van’a götürülüp getirilmesi gerekiyor. Mahpuslar ya duruşmalarına giremiyorlar ya da ring araçlarında, çok kötü koşullarda günlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar.

* Mahpuslar sevk sırasındaki uzun yolculuklarda ring aracı içindeki daracık bölmelerde elleri kelepçeli oturtuluyor. Bir kaza anında dışarı çıkarılmaları çok zor. 16 Eylül 2011’de Van'dan İstanbul'a nakledilen beş tutuklu ve hükümlünün içinde olduğu ring aracında yangın çıkmış, şoför ve askerler kurtulurken mahkumlar yanarak hayatını kaybetmişti.

* Mahpusların ailelerinin birçoğu maddi durumu iyi olmayanlar. Başka bir ile sürgün edilen mahpusun ailesi veya yakınları görüşe gelemiyor ya da çok zor şartlarda görüşebiliyorlar. Mahpuslar aileleri para bulmakla uğraşmasın diye “Gelmeyin” diyorlar.

Tekirdağ’a sevk edilen Dicle Üniversitesi öğrencisi bir öğrencinin okuluna devam etmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Sınavlara girmek için tüm yol masraflarını kendileri ödemek zorundalar, bu da inanılmaz yüksek rakamlar tutuyor.

* Mahpuslar aileleriyle, arkadaşlarıyla görüşemez oluyor, buna mektupların ve iletişiminde sekteye uğraması eklendiğinde cezaevinde stres artıyor, bu bunalım cezaevi personelini de etkiliyor, kötü muamele artıyor. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2013, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER