5 Gündür Haber Alınamayan Hurşit Külter İçin BM’ye Başvuruldu

Avukat Şeyma Ürper, 5 gündür haber alınamayan ve gözaltında kaybedilmiş olmasından şüphelenilen Hurşit Külter’in durumuyla ilgili savcılıkla görüşemediklerini ve herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

5 Gündür Haber Alınamayan Hurşit Külter İçin BM’ye Başvuruldu
Şırnak Barosu avukatlarından Şeyma Ürper, 27 Mayıs Cuma gününden bu yana haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in durumuyla ilgili herhangi bir gelişme olmadığını söyledi.


bianet’e konuşan Ürper, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Şırnak Adliyesi’ne giderek savcıyla görüşemediklerini, savcının telefonlara da çıkmadığını ifade etti ve konuyu Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıdıklarını da dile getirdi.

Ürper yaşananları bianet’e şöyle aktardı:

“Hakkınızı helal edin”  

“Sokağa çıkma yasağından sonra ailesi Şırnak'tan ayrılıyor ama Külter ‘Ben memleketimi terk etmeyeceğim’ diyerek Şırnak'tan ayrılmıyor. Bu aşamada evleri terk etmeyen başka insanlar da vardı.

“Bu süreçte ailesiyle arada bağlantı kurmaya çalışıyordu. Ailesiyle son görüşmesinde kendisine doğru bir grup güvenlik gücünün geldiğini söylüyor ve ‘Hakkınızı helal edin’ diye mesaj çekiyor.

“Ondan sonra bir daha bağlantı kurulamıyor. Bir kaç saat sonra da BÖH adlı Twitter hesabından kendisiyle alakalı malum tweet'ler atılıyor.

“Cevap alamayınca BM’ye gittik”

“Buna istinaden savcılığa başvuruda bulunduk. Bize böyle birinin gözaltına alınmadığını söylediler. En son olarak da telefonlarımıza çıkmamaya başladılar.

“Sonunda yazılı başvuruda bulunduk ama henüz herhangi bir cevap gelmedi.

“Bunun üzerine BM’ye gözaltında kayıp ve yargısız infaz komisyonuna başvuruda bulunduk. Şu an bu mercilerden yanıt bekliyoruz. Olumlu olumsuz herhangi bir yerden haber almış değiliz.

“Şırnak’a Adliye’ye gidemiyoruz”

“Şırnak iline gidip Adliye'ye giremediğimiz için savcıyla da görüşemiyoruz. Telefonlarımıza da cevap vermiyorlar.

“Çevre ilçelerdeki adliyeler üzerinden telefon ve muhabere yoluyla savcılığa ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlara da herhangi bir geri dönüş olmuyor.

“90’lardan daha ağır bir durum”

“90'lardan çok daha ağır bir durumla karşı karşıyayız.

“BM'ye de başvurumuzu bu çerçevede yaptık. 90'lardan çok daha ağır bir sürecin işlediğini, artık insanların göz göre göre kaybedildiğini, katledildiğini belirttik.”

İHD soruyor: Hurşit Külter nerede?

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hurşit Külter’den haber alınamamasıyla ilgili bir basın metni yayınladı.

Metinde şu ifadelere yer verildi: 

 

DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den 27.05.2016 tarihinden beri haber alınamamaktadır.

Kayıp olan Hurşit Külter en son sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'tan 27.05.2016 tarihinde babasını aramış "şuan evde olduğunu evin etrafının askerlerce sarıldığını, kendisini almaya geldiklerini, akıbetini araştırmalarını ve haklarını helal etmelerini" söylemiştir. Bu konuşmanın hemen ardından operasyonlara katılan kolluk elemanlarının kullandığı iddia edilen "BÖF@Tweet_Guneydogu" twitter hesabından Hurşit Külter'in gözaltına alındığı bilgisi verilmiş ve şimdi sorguya alındığı yazılmıştır.

Kayıp olan Hurşit Külter'in babası derneğimize, birçok siyasi parti ve STK'ya çağrıda bulunarak oğlunun faili meçhul bir cinayete kurban gitmesinden korktuğunu, tüm kurum ve kuruluşların acil başvurular yapmasını istemiştir. Bu yönüyle Uluslararası Af Örgütüne, Birleşmiş Milletlere ve Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulması talebinde bulunmuştur.

Derneğimiz Uluslararası Af Örgütüne, Birleşmiş Milletlere ve Avrupa Konseyi'ne acil çağrıda bulunarak Hurşit Külter'in akıbetinin açığa çıkarılması için uluslararası kamuoyu oluşturmasını talep etmiştir.

Derneğimiz Kayıp Hurşit Külter'in akıbetinin araştırılması için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na avukatlarımız aracılığı başvuruda bulunmuş, babasına telefonla gönderdiği mesaj ve "BÖF@Tweet Guneydogu" twitter hesabındaki yazılar bildirilmiş, savcılık tarafından halen bir sonuç tarafımıza bildirilmemiştir.

Bilindiği üzere, sokağa çıkma yasağı başladığı 14.03.2016 tarihinden beri avukatlarımızın ve insan hakları savunucularının, Şırnak'a, girişine izin verilmemektedir. Şırnak'ta yaşananlar konusunda kamuoyu hiçbir şey bilmemektedir.

78 gündür Şırnak'ta neler yaşandığı konusunda bilgi paylaşmayan Şırnak Valisi yaşanan tüm faili meçhul olayların sorumlusudur.

Yaşanan olaylar hakkında adli takibat yapmayan Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı yaşananların açığa çıkmamasından sorumludur.

Birleşmiş Milletlerin Zorla Kaybedilmeye Karşı Sözleşmesini imzalamayarak, hukuksuzluğun ve cezasızlığın teminatı olduğunu gösteren ve bu konuda gerekli hukuki düzenlemeleri yapmayan devlet yetkilileri, insanlığa karşı suç olarak nitelenen zorla kaybedilmelerin baş sorumlusudur.

Buradan Adalet Bakanı'na, İçişleri Bakanı'na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı'na ve Şırnak Valisi'ne sesleniyoruz;

DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter nerede?

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2016, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER