500. haftasında Cumartesi Anneleri’ne dünyadan destek

Gözaltında kaybolan çocuklarının akıbetini sormak için her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan aileler, 500. kez yarın bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri olarak tanınan ailelere destek için dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan kayıp yakınları da, eş zamanlı oturma eylemi yapıyor.

500. haftasında Cumartesi Anneleri’ne dünyadan destek
Gözaltında kaybolan çocuklarının akıbetini sormak için her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan aileler, 500. kez yarın bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri olarak tanınan ailelere destek için dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan kayıp yakınları da, eş zamanlı oturma eylemi yapıyor.


Kürdistan ve Türkiye’de gözaltında kayıp olan yakınlarınınım akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995'ten bu yana her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi düzenleyerek, gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan aileler, 500. kez bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri olarak kamuoyunda tanınan aileler, zaman zaman baskılardan dolayı eylemlerine ara verseler de 19 yıldır, yakınlarının akıbetini arıyor.

Arjantin'de cunta yönetiminin zorla yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo’da toplanan annelerden esinlenen Cumartesi Anneleri, birçok kez baskıyla karşılaşıp gözaltına alındı. Bu baskılardan dolayı 13 Mart 1999'da polisin sert saldırıları nedeniyle oturma eylemlerine ara veren aileler, 31 Ocak 2009'da yeniden bir araya gelmeye başladı. Bu hafta 500. kez bir araya gelecek olan ailelerin başlıca talepleri kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu'nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalamasıdır. 500. hafta nedeniyle bir araya gelecek Cumartesi Anneleri, taleplerini yineleyip, çocuklarının akıbetini soracak.

DÜNYADA EŞ ZAMANLI OTURMA EYLEMİ

500. hafta olma dolayısıyla bu Cumartesi günkü eyleme ilgi oldukça büyük. Binlerce kişinin katılması beklenen eyleme Suavi, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Akın Birdal, Vardiya Müzik Topluluğu'nun da aralarında olduğu 40'a yakın sanatçı ve yazar, yaptıkları basın açıklamasıyla destek bildiriminde bulunarak, o gün orada olacaklarını belirtti. Birçok kesimden desteğin olduğu Cumartesi Anneleri’ne bir destek de dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan kayıp yakınlarından geldi. Almanya’nın Köln, Hamburg Avusturya’nın başkenti Viyana, Linz, İsviçre’nin Zürich, Bern ile Kanada’nın Toronto kentlerinde yaşayan kayıp yakınları, eş zamanlı olarak oturma eylemi düzenleyerek, Cumartesi Annelerine desteklerini bildirecek. Eylemler ise bu ülkelerde sivil toplum örgütleri tarafından kurulan Cumartesi Anneleriyle dayanışma komiteleri tarafından organize ediliyor.

‘YENİ KAYIPLARIN OLMAMASI İÇİN…’

Almanya’nın Köln kentinde yapılacak eylem Cumartesi Günü saat 12:00’de tarihi Dom Kilisesi önünde gerçekleşecek. Eylemi gözaltında kaybolan Hasan Ocak’ın kız kardeşi Aysel Ocak, organize ediyor. Amaçları Cumartesi Anneleri’nin sesini dünya kamuoyuna duyurmak olduğunu belirten Aysel Ocak, “İnsanlar, 500 hafta boyunca kimse kaybolmasın, ‘bizden aldığınız yakınlarımızın akıbetleri açıklansın ve sorumlular yargılansın’ talebi ile toplanıyor. Bizde Avrupa ve dünyanın başka coğrafyalarında yaşayan kayıp yakınları, böylesi önemli bir günde kamuoyunun Cumartesi Anneleri diye tanıdığı gözaltında kaybedilenlerin yakınlarının taleplerine olduğumuz yerden ses olabilmek için toplanıyoruz. Çünkü 19 yıldır İstanbul’da yükselen bu çağlığı uluslararası kamuoyu duymalı ”dedi.

Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden Ocak, “12 yıldır iktidarda olan AKP, son Kobanê protesto eylemleriyle birlikte 1990 yılların karanlık dönemini yaşatıyor. Sokak ortasında infazlardan ve yine gözaltı kayıplardan sorumlu Hizbullah çetesini sokağa salmaktan çekinmedi. O yüzden 500. hafta bu bakımdan da önemli yeni gelişecek ölümlerin ve kayıpların şimdiden önüne geçebilmek için dünyanın neresinden olursak olalım Cumartesi Annelerine destek içerisinde olalım” diye konuştu. 

‘HASAN OCAK’IN DAVASI ZAMAN AŞIMINA BIRAKILMAK İSTENİYOR’

Kardeşi Hasan Ocak’ın davasıyla ilgili de bilgi veren Aysel Ocak, şunları söyledi: “Tüm gözaltında kayıplar ve faili ‘belli’ cinayetlerde olduğu gibi maalesef yargı duvarı eskisi gibi sağlamlığını koruyor. Yaptığımız onlarca başvurunun sonuçsuz kaldığı gibi AHİM kararları doğrusunda yargı etkin soruşturma yapmadı. Şu an hala kimin yürüttüğü belli olamayan bir soruşturma devam ediyor. Başından beri insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı kalkanının kaldırılmasını talep ettik. Simdi de biz o sürece takılacağımız aşamaya geldik. 21 Mart 2015 de davada her hangi bir gelişme olmazsa zaman aşımı duvarıyla karşılaşacağız. 
Ebetteki mevcut yargı, geçmişte basta Sivas davası olmak üzere yaşanan tüm siyasi cinayetlerde suçluyu koruyan niteliğinden taviz vermeyecektir. Mevcut adalet mekanizması bu cinayetleri ve katliamları aydınlatabilecek nitelikten oldukça uzak. Ama unutulmalıdır kamu vicdanında bir adaleti vardır.”

‘AMACIMIZ BU SESİ DUYURMAKTIR’

Cumartesi Anneleri dayanışma komitesi adına Engin Çelik İsviçre’nin Zürih ile Bern kentlerinde yapacakları eyleminin amacı İstanbul’daki sesi Avrupa kamuoyuna duyurmak olduğunu söyledi. Çelik, şöyle konuştu: “500 haftadır aileler oturuyor. Amacımız bu sesi Avrupa’ya duyurmak ve gündemleştirmektir. Buradaki kamuoyunu harekete geçirip, yaşananlar hakkında bilgilendirmek. Eylemimiz İstanbul ile aynı saatte olacak. Taşınan fotoğraflar ve pankartlar da aynı.”

Çelik, 19 yıldır insanların yakınlarının kayıp olduğu hatırlatarak, “Katiller ve failler belli. Ama kayıplar ortada yok. Devlet bunları koruyor, kimisi hala görevde. Bizim amacımız adaletin yerini bulması ve bu faillerin ortaya çıkartılmasıdır ”diye konuştu.

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da ise eylemin adresi Türk Büyükelçiliğinin önü. Eylem hakkında bilgi veren Berk Özdemir de Avusturya’nın başkenti Viyana da ise aynı saatte oturma yapılıyor. Türkiye Büyükelçiliği önünde yapılacak eylem yapacaklarını belirten Berk Özdemir, amaçları 500. haftasında Cumartesi Anneleriyle dayanışma olduğunu söyleyerek, Viyana’da yaşayan herkesi o saatte eyleme katılmaya çağırdı.

OTURMA EYLEMLERİN ADRESLERİ

Cumartesi Anneleri ile dayanışma amacıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılacak oturma eylemlerin yer ve adresleri şöyle:

ALMANYA

Köln kentinde tarihi Dom kilisesi önü

Saat: 12: 00

Başkent Berlin’de de Alexanderplatz (Weltzeituhr) önü

Saat:12: 00

Hamburg kentinde ise Altona Mercado önü

Saat:12: 00

Stuttgart’da da Schlosplatz

Saat: 16:00

İSVİÇRE

Bern kentinde tren istasyonun önü 
Saat:11: 00

Zürih’te ise Jakob kilisesinin önü

Saat:11:00 

AVUSTURYA

Viyana’da da Türkiye Büyükelçiliğin önü

Saat 11: 00

Linz’de ise Martin Lutherplatz

Saat:11: 00

KANADA

Toronto kentinde de Türk Konsolosluğun önü

Saat: 11: 00

İNGİLTERE

Londra’da Trafalgar Squaer

Saat:14: 00

İSVEÇ

Stockholm’de Sergels Torg.

Saat: 12.00

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2014, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER