ABD: YPG'ye güveniyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile görüştüğü dakikalarda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun YPG’ye ilişkin açıklamalarının doğru olmadığını açıklayarak “YPG’ye güveniyoruz” dedi.

ABD: YPG'ye güveniyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ben aylar önce yaptığım görüşmede söylemiştim, bizim bu görüşmemizden sonra üç uçak dolusu silah geldi, yarısı DAİŞ’e, yarısı biliyorsunuz YPG’ye gitti. Bütün o silahlar oradaki siviller için patladı, o insanların ölümüne neden oldu.” şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Toner, “Erdoğan, YPG’nin, ABD’nin sağladığı silahları sivillere karşı kullandığını söyledi. Bu doğru bir açıklama mı?” şeklindeki bir soruya, “Hayır” cevabını verdi.

Erdoğan’ın ifadelerini gördüğünü belirten Toner, “YPG’ye herhangi bir silah sağlamadık” dedi.

Toner, YPG’nin PKK’ye ABD üretimi silah sağladığına dair herhangi bir kanıt bulamadıklarını da söyledi.

‘YPG Politikamızda bir değişiklik yok’

Toner, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, “Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk” şeklindeki söylemine karşılık ise “YPG’ye güveniyoruz” dedi.

Çavuşoğlu ile Kerry’nin görüşmesinin detayına girmek istemediğini belirten Toner, “Görüşmenin içeriği dışında size YPG hakkındaki değerlendirmelerimizde ve politikamızda bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. PKK konusundaki pozisyonumuzda da bir değişiklik yok. Onları terör örgütü olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Toner, YPG’ye bugüne kadar yaptıkları desteğin bundan sonra da süreceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2016, 19:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER