Abdullah: YPG ve YPJ fedai bir ruhla savaşıyor

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, YPG ve YPJ’nin Kobanê'de DAİŞ çeçelerine karşı büyük bir direniş içerisinde olduğunu belirtti.

Abdullah: YPG ve YPJ fedai bir ruhla savaşıyor
PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, YPG ve YPJ’nin Kobanê'de DAİŞ çeçelerine karşı büyük bir direniş içerisinde olduğunu belirterek, “Çatışmalar şu anda, kentin 2-3 kilometre dışında yaşanıyor. Şayet kent merkezine girme durumları olursa Kobanê'yi onlara cehennem yapacağız” dedi.


Şu anda Kobanê'de bulunan Partiya Yekitîya Demokrat (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobanê'nin etrafında çatışmaların yaşandığını belirterek, DAİŞ çetelerine karşı YPG ve YPJ'nin fadai bir ruhla direndiğini söyledi. Kadın ve çocukların güvenliğinin sağlandığını söyleyen Abdullah ile Kobanê'deki son durum, DAİŞ'in saldırıları, ABD'nin tavrına ilişkin telefon üzeri konuştuk.

Kobanê'de şu anda durum nedir?

15 Eylül'den bu yana saldırılar, devam ediyor. YPG ve YPJ bu dakikaya kadar da büyük bir direniş içerisinde. DAİŞ çetelerine karşı fedai bir ruhla direniş söz konusu. Direniş devam edecek. Her şeyden önce Kobanê’nin asla teslim olmayacağının bilinmesini istiyoruz. Çatışmalar şu anda Kobanê etrafında devam ediyor. Şehre, top atışları yapılıyor.

Bazı basın yayın organları DAİŞ çetelerinin Kobanê merkezine girdiğini yazdı. Var mı böyle bir şey?

‘Kobanê düştü, çekiliyorlar’ biçiminde bazıları kara propagandalar yapıyor. Yok öyle bir şey, Kobanê Mart ayından bu yana direniyor. 19 Temmuz Devrimi Kobanê’de başladı. Bu devrimin ruhuyla da direniş devam edecek. Halkımız burada destan yazıldığını çok iyi bilsin. Biz insan gücü ve sınırlı olanaklarla direniyoruz. Bazıları Kobanê düşecek diye bekliyor. Onlar hayal kırıklığına uğrayacak. DAİŞ, bölge güçlerinden aldığı büyük destekle bize saldırıyor. Ama başaramayacak.

Uluslararası birçok güç onlara başta silah olmak üzere yardım ediyor. Her taraftan insan gücü yardımı da alıyorlar.

DAİŞ Kobanê’ye saldırarak, neyi amaçlıyor?

Geçmişte Halepçe, Enfal ve Şengal'de yapılan katliamları Kobanê'de de yapmak istiyorlar. Amaçları Kürtleri kıyımdan geçirip, katletmektir. Bunların katliam politikasını da bölgedeki gericiler ve uluslararası güçler destekliyor. Halkımızı teslim almak istiyorlar. Bunu başaramayacaklar. Bugün Ortadoğu’da en örgütlü ve çağdaş hareket biziz. Halkımız bir irade ve güç sahibidir. Kim bunu umuyorsa yanılıyordur. Şu anda ele geçirdikleri köyleri talan edip, katliamlar yapıyorlar. Çevredeki Arapları çağırıp, o insanların mallarını almalarını istiyorlar. Ganimet olarak görüyorlar. DAİŞ çetelerinin amacı bu.

Arap halkının tavrı nedir?

Amaçları halklar arasında çelişki yaratıp, çatışma çıkarmaktır. Onların hakim olduğu bölgelerden Araplar kaçmak istiyor. Kürtler ile Arapları çatıştırmaya çalışıyorlar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Hakların kardeşliğini esas alan mücadelemizi sürdüreceğiz.

Şu anda Kobanê merkezinde durum nedir?

Merkez sakin, normal hayat sürüyor. Yaşlı, kadın ve çocukların güvenliği sağlandı. Çatışmalar şehrin çevresinde, 2-3 kilometrelik alanda sürüyor. Binlerce YPG militanları direniyor. DAİŞ'in merkeze girme durumu olsa bile her şey bitmiş olmayacak, onların ölümü olacak. Biz Kobanê'yi onlara cehennem yapacağız.

Önümüzdeki birkaç gün Kobanê'de durum ne olacak?

Geçmişte de Cizre kantonu, Serêkaniyê olmak üzere büyük saldırıları oldu. Hatta kent merkezlerine kadar girdiler. Ama sonunda YPG'nin direnişi sonucunda temizlendiler o kentlerden. Kobanê'ye girseler bile burada büyük bir direnişle karşılayacaklar. Hiç ummadıkları şeylerle karşılaşacaklar.

Kadın ve çocukların durumu ne olacak?

Bir katliamın yaşanmasını engellemek için gereken bütün tedbirler alındı. O konuda bir sorun yok. Şu anda savaşın olduğu bölgelerden siviller tahliye edildi.

Dün YPG'nin kent dışındaki mevzilerinin düştüğü yönünde haberler yayıldı?

Öyle bir şey yok. Taktik olarak, zaman zaman geri çekilme ve pozisyon değiştirme oluyor. Bunlar tamamen askeri taktik çerçevesinde yaşanıyor. Yoksa mevzilerin düşmesi gibi bir durum söz konusu değil, dediğim gibi 2-3 kilometrede büyük bir direniş var.

DAİŞ'in kayıpları ne durumda?

Tahmin edilenden fazla kayıpları var. Hem militan kayıpları hem de büyük silahları imha ediliyor. Lojistik alanları var, onlara gerek üye gerek ise silah yardımı yapılıyor. Sürekli bir takviye güç geliyor. Şu anda birçok alanı boşaltıp, bütün güçlerini Kobanê'ye yığmış durumdalar.

Uluslararası kamuoyunda talep ve istemleri nedir?

DAİŞ'e karşı oluşturulan uluslararası ittifakın müdahale etme kararı var. Ama şu ana kadar yeterli derecede mücadele edilmedi. Uluslararası ittifak YPG ile ilişkiye geçip, gerekli desteği yapmalıdır.

Dün gece ABD uçaklarının DAİŞ mevzilerinin bombaladığı yönünde açıklamalar yapıldı. Tam olarak nereler bombalandı. Elinizde bilgi var mı?

Şimdiye kadar Rakka, Munbej, Cerables ve Telabied (Girê Spî) gibi kentler bombalanıyordu. Dün gece Kobanê etrafında bulunan DAİŞ çetelerinin bazı mevzileri bombalandı. Ve büyük silahları imha edildi. Ama bu yetmez, biz bu saldırılarının daha da fazlalaşmasını istiyoruz. Ve YPG'ye gereken silah desteğinin olmasını istiyoruz. Bunlar olmasa büyük katliamlar olma tehlikesi var.

Kürdistan'ın diğer parçalarında ve Avrupa'da yaşayan Kürtlere bir çağrınız var mı?

Şu anda eylemler içerisinde olan halkımızı selamlıyor, eylemlerini destekliyoruz. Avrupa'daki halkımız ayaklanmalı. Seferberlik ruhuyla eylemler içerisinde olarak, Kobanê direnişine destek olmalı. Kuzey Kürdistan halkı sınırlardadır. Bir direniş içerisindeler. Bir tavır sergiliyorlar. Bu yolla da büyük saldırılara da engel oldular. Ama bu direnişlerini daha da yaymaları gerekiyor. Ulusal birlik ruhuyla direniş içerisinde olmalıyız. Kobanê ancak o zaman kurtulur. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2014, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER