Die Zeit: Almanya Kobani'ye sessiz kalmamalı

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Die Zeit"ta yer alan bir haber-yorumda federal hükümetin DAİŞ çeteleriyle mücadele politikası sert şekilde eleştirildi.

Die Zeit: Almanya Kobani'ye sessiz kalmamalı
Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Die Zeit"ta yer alan bir haber-yorumda federal hükümetin DAİŞ çeteleriyle mücadele politikası sert şekilde eleştirildi. Almanya'nın IŞİD politikasının "tutarsızlık" şeklinde yorumlayan gazete "DAİŞ'e karşı Irak'ta Kürtlere silah gönderen federal hükümet Kobanê'de ise yaşanacak katliama izleyici kalıyor" yorumu yapıldı.


Haftalık yayınlanan Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Die Zeit" son sayısında Hıristiyan demokrat lider Merkel'in başbakanlığındaki hükümetin DAİŞ çeteleriyle mücadele politikasına ilişkin geniş bir haber-yoruma yer verdi. Muriel Reichl imzalı yazı "Federal hükümet-İyi Kürtler, kötü Kürtler" başlığıyla yayınlandı.

DAİŞ çetelerinin Kobanê yönelik saldırılarına dikkat çeken gazete şu yoruma yer verdi: "Federal hükümetin DAİŞ ile mücadele politikası tutarsız. Tabular yıkılarak bir kriz bölgesine silah gönderildiğinde Başbakan Merkel 'Sorumluluk alarak Êzidileri soykırım tehlikesinden kurtarmak için silah gönderiyoruz' demişti. Şimdi ise Suriye'nin kuzeyinde yaşanabilecek bir katliama karşı Almanya hiç bir şey yapmıyor, sadece izliyor."

'MERKEL İYİ KÜRT, KÖTÜ KÜRT AYRIMI YAPIYOR'

Suriye'de DAİŞ'e karşı savaşan Kürtlere yardım edilmemesini "Oradaki Kürtlerin bulunduğu yer yanlış" şeklinde yorumlayan gazete Merkel hükümetinin Batı ve Güney Kürdistan arasında "İyi Kürtler, kötü Kürtler" ayrımı yaptığını yazdı.

Merkel hükümetine "Ortadoğu'daki ırkçılığı Alman dış politikasına aşılanıyor" eleştirisi yöneltilen yorumda devamla şu görüşler dikkat çekti:

"Almanya'nın soykırımı önlemek için sorumluluk üstlenmesi Kürtleri 'iyi' ve 'kötü' diye ayırmak değildir. Savunma Bakanı Irak'ta Kürtler katledilmesine karşı kararlılık göstermesi fakat Suriye'de benzer kaderi yaşayacak olan Kürtler için tek bir söz söylememesi utanç duyulacak bir durumdur. Almanya'nın yapması gereken DAİŞ ile mücadele eden bütün güçleri desteklemesidir. Bunun içine batının hoşuna gitmeyen PKK'ye yakın Suriye ve Türkiye'deki Kürtler de giriyor.

Ayrıca Almanya Türkiye'yi de DAİŞ ile mücadeleye çekmelidir ve hatta gerekirse Türkiye'nin bölgedeki azınlıkları koruması halinde silah desteği vermesidir. Ancak Türkiye'nin yaklaşımına soru işareti koymak gerekiyor. Türkiye'nin niyeti terörist DAİŞ ile mücadelenin ötesinde PKK'yi silahsızlandırmaktır.

Suriye'deki Kürtler etnik ve dini grupları da içine alarak demokratik yönetimlerini oluşturdular. Bu neden batılı ülkelerin hoşuna gitmesin ki? Batının YPG'ye yaklaşımı bilgisizlikten öteye stratejik nedenler dolayı yanlış. Bölgede DAİŞ'e karşı en etkili mücadeleyi onlar veriyor. Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerle işbirliği sadece silah yardımıyla sınırla olmamalı. Böylelikle Almayan daha önce bildirdiği 'soykırımı önleme' adına uluslararası sorumluluğunu uygulamada bir adam daha atmış olacak."

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2014, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER