Af Örgütü: Türkiye’den IŞİD'a Silah Akışı Engellenmeli

Rojava’da 15 sivilin öldürüldüğü olayla ilgili açıklama yapan Af Örgütü, “Türkiye Suriye’de ciddi bir şekilde insancıl hukuk ihlali gerçekleştiren IŞİD ve diğer silahlı gruplara savaşçı ve silah akışını engellemeli” dedi.

Af Örgütü: Türkiye’den IŞİD'a Silah Akışı Engellenmeli
 Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Suriye’nin kuzeyindeki Rojava'nın Resulayn/Serêkanîye kentine bağlı Tileliye köyünde 29 Mayıs’ta öldürülen yedisi çocuk, 15 sivilin öldürüldüğü baskınla ilgili açıklama yaptı.

Bir eve girdim ve iki kadının ölü bir şekilde yerde yattığını gördüm. İkisinin arasında, yaşı muhtemelen altı olan bir erkek çocuk yatıyordu ve o da ölmüştü. Yürümeye devam ettim ve bir adamın yerde yattığını gördüm, yanında yatak olarak kullanılan bir araç vardı. Orada ise hepsi 10 yaşın altında görünen üç çocuğu ile bir kadın yatıyordu... Biraz daha yürüyünce yerde ölü bir şekilde yatan iki adam daha gördüm. Yürümeye devam ettim ve bu sefer de evin duvarının dibinde ölü başka bir adamın yattığını gördüm. Kafasından vurulmuştu. Biraz daha ilerleyince birilerinin dört ya da beş cesedi arabaya koyduğunu gördüm, bunların arasında yaşı yedi ya da sekiz olan bir kız çocuğu da bulunuyordu.”

Rojava’daki katliamın hemen ardından köye giden bir görgü tanığı, gördüklerini Uluslar arası Af Örgütü’ne böyle anlattı.

Ezidi topraklarındaki Arap aileler

Serêkanîye’deki bir hastaneden bir kaynak da Af Örgütü’ne aynı gün hastaneye 15 ceset geldiğini söyledi. Mağdurların çoğu başından vurulmuştu. Göğsünden ve kalçasından yaralanan ama hayatta kalan iki kadın da hastaneye kaldırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’nün edindiği bilgiye göre öldürülenler iki ailenin üyesi beş erkek, üç kadın ve yedi çocuktan oluşuyor. Ağırlıklı olarak Halep kırsalında genel olarak Ezidilerin sahip olduğu topraklarda çalışan Arap çiftçi topluluğunun bir parçasıydılar.

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD)

Af Örgütü, “Katliamın Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerince gerçekleştirildiğine inanılıyor” dedi.

“Görünen o ki Arap çiftçi aileler, Kürt silahlı birliği YPG’ye (Halk Savunma Birlikleri) destek veriyor gibi algılandıkları ya da Ezidilerle karıştırıldıkları için hedef alındı.”

Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther konuyla ilgili şunları söyledi:

“Uluslararası Af Örgütü IŞİD’e ve diğer silahlı gruplar ile çatışmanın tüm taraflarına, silahlı çatışma kanunlarına saygı duyma ve öldürmelere, işkenceye ve sivillere yönelik kasti saldırılara derhal bir son verme çağrısında bulunuyor.”

Örgüt aynı zamanda Türkiye hükümetine de kendi sınırları içinde bulunan ve Suriye ya da Tileliye’de savaş suçu işlemiş bireylere -buna IŞİD üyeleri de dahil- yönelik soruşturma başlatma çağrısında bulundu.

Türkiye’den savaşçı akışı 

“Türkiye hükümeti aynı zamanda Suriye’de ciddi bir şekilde insancıl hukuk ihlali gerçekleştiren IŞİD ve diğer silahlı gruplara savaşçı ve silah akışını engellemeli.”

Af Örgütü, Körfez ülkelerine de Suriye’de ağır insan hakları ihlalleri ya da savaş suçları gerçekleştiren IŞİD ve diğer silahlı gruplara aralarında silah sevkiyatının da olduğu finansal ya da diğer şekillerde destek vermekten vazgeçtiklerini halka açık bir şekilde açıklama çağrısında bulundu.

Öldürülenlerin isimleri ve yaşları şöyle:

Kadınlar: Ayşe Hüseyin El Hamdo (25), Emine Mahmut Joma (27), Ghazaleh Hüseyin El Hamdo (20).

Çocuklar: Esma Muhammed Hüseyin (11), Hüseyin Mahmud Hüseyin (3), İbrahim Muhammed İbrahim (7), Halit Muhammed İbrahim (11), Muhammed El Hamdo (5), Muhammed Mahmut Hüseyin (1), Sehar Muhammed (12).

Erkekler: Ahmet Mahmut Joma (19), Hasan Muhammed Joma (22), Jassem İbrahim Muhammed (yaşı bilinmiyor), Mahmut Joma (60), Bin Hac Lütfü (60), Muhammed İbrahim El Hasan (35). / Bianet

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER