AK Parti kampında 'Kürt' eleştirisi

AK Parti'nin bölge milletvekilleri, Kuzey Irak'taki referandumla ilgili gelişmeler, bölgedeki yansımaları ile belediyelerdeki kayyım uygulamasıyla ilgili endişe ve eleştirilerini dile getirdi.

AK Parti kampında 'Kürt' eleştirisi
AK Parti’nin Afyonkarahisar kampında Başbakan Binali Yıldırım ile yapılan istişare toplantısında söz alan bölge milletvekilleri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki referandumla ilgili olarak kullanılan üslup ve dilin önemine dikkat çekti, ayrıştırıcı açıklamaların bölge halkına yansımasının olumsuz olduğunu vurguladı. Bu tarz söylemlerden uzak durulması gerektiğini belirten bir milletvekili, Kuzey Irak’ta Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin temsil edileceği konfederal bir sistem kurulabileceğini belirtti. Bölgede belediyelerdeki kayyım uygulamasını da eleştiren milletvekilleri, “Önümüzde yerel seçim var, bu sistemi gözden geçirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre
, Barzani’nin bağımsızlık gibi bir talebinin olmadığını kaydeden bir milletvekili, “Ben bağımsızlık istiyorum diyen bir adam, hemen bir hafta sonra niye Bağdat’ın kapısını çalsın. Diyalog istedikleri iki ülke var, biri Türkiye. Bu Türkiye’nin bu meseledeki kadim dostluğunun ve bu bölgenin inşasında oynadığı rolün kolayca heba edilemeyeceğini gösteriyor, referandumla da heba edilemez. Böyle bir lüksü yok Kürtlerin” diye konuştu.

‘KAYYIM VALİLER ROL ÇALIYOR’

Bir başka milletvekili, referandum konusunda kullanılan söylem, üslüp ve dilin bölge halkını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, ayrıştırıcı dil kullanılmaması gerektiğini söyledi. Bir bölge milletvekili de belediyelerdeki kayyım uygulamasını eleştirerek, “Belki kaçınılmaz bir uygulamaydı ama 1 yıl oldu, bir muhasebe yapmamız lazım. Ne yapıyoruz, neler oluyor. Valiler rol çalıyor. Vali özel kalemi 3 daire başkanlığına bakıyor. Valinin protokol müdürü, strateji daire başkanı olmuş. Böyle olmaz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER