Akdoğan: Çözüm sürecinde iyi bir noktadayız

Başbakan Yardımcısı Akdoğan çözüm sürecine ilişkin açıklamalarında iyi bir aşamada olduklarını iyi bir mesafe aldıklarını söyledi.

Akdoğan: Çözüm sürecinde iyi bir noktadayız

Çözüm Süreci’ne ilişkin açıklamalarda da bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, sürecin aslında 12 yıldır devam ettiğini belirtti.

Star Ana Haber’de konuşan Akdoğan, iyi mesafe aldıklarını ve iyi bir aşamada olduklarını belirtti. Akdoğan ayrıca Öcalan’a ev hapsi sorusuna ‘Öcalan’ın kendisiyle ilgili konuları gündeme getirdiğini hiç duymadığını söyledi.

Akdoğan, şunları söyledi:

“Geçen süreçler ve çok önemli adımlarla reformlarla bu noktaya gelindi. Çok ciddi sabotajlarla daha önceki süreçler akamete uğradı. Kobani olaylarında da Çözüm Süreci ciddi bir türbülans geçirdi. Ciddi sıkıntılar üretti ama şu oldu: Burada aslında, sorun çözme yöntemiyle bir gelenek oluştu. Hem bir bağışıklık kazandı sistem bu süreçte. Artık sabotajlar olduğunda güçlü bir toplumsal destek var ki bağışıklık oluştu. Artık diyalog zemini var. Bir şekilde konuşularak bir orta yol bulunabiliyor.

‘Bardağın dolu tarafını görmek lazım’

“Yeni bir yöntem deniyoruz. Burada da iyi bir mesafe alındığını ben düşünüyorum. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Hükümet zaten bir taraftan kendi çalışmalarını devam ettiriyor. İyi bir noktadayız. Ben de önümüzdeki günlerde, haftalarda güzel şeyler olacağını düşünüyorum. İyi şeyler olacağını düşünüyorum. Burada, umudu yeşertmek lazım. Yani, sürekli karamsar olmamak lazım, bardağın dolu tarafını görmek lazım.

Öcalan’ın çözüm taslağı

“Biz de tutulan bir şey yok burada. Bunu zaten HDP kanadı kendi mecralarında yayıyorlar. Bu, Öcalan’ın fikridir. Burada farklı farklı görüşler var. Onlar da Kandil ile İmralı ile görüşüyorlar. HDP’nin kendi görüşü var. Bizim elbette bir görüş ve yaklaşımımız var. Yani, tek başına bir anlam ifade etmiyor. O bir fikirdir, tartışılan bir konudur. Neticede burada görüşmeler devam ediyor. Ben, sonuca yakın olduğumuzu düşünüyorum. İyi niyetle, destek vermek lazım.

‘Görüşmeler sürüyor’

“Algıyı bozacak söylemlerden uzak durulması gerekiyor. Asayişi bozan olaylar da süreçte kırılganlık üretiyor. Umudu kıracak söylemler de olumsuz oluyor. Çok fazla beklentileri yükseğe çekecek şekilde umut pompalamak da doğru değil. Ama iyi bir noktadayız. On binlerce kişi hayatını kaybetti.

“Bu aşamada sağduyu ile yürünmesi gerek. Hükümet bu konuda da sağlam bir irade ve kararlılığa sahip. Görüşmeler devam ediyor. Bu hafta ben de HDP heyeti ile tekrar bir görüşme yapacağım. Gelinen aşamayı değerlendireceğiz.

‘Daha ileri bir çağrı, fikir ortaya çıkmalı’

“Öcalan’nın 2013 Nevruz’unda yaptığı ‘silahlar sussun, fikirler konuşsun’ çağrısı önemliydi. Yani, silah bırakma fikriyatını geliştiren, destekleyen bir anlayıştı. Bunun tartışılması ya da filizlenmesi önemliydi. Silahı bırakma fikriyatı olmadan silah bırakma olmaz. Öncelikle demokrasiye inanmak ve bu yöntemle sorunların çözümlenebileceğine inanmak gerekir. Bu açıdan önemliydi. Bunun artık ilerisinde bir aşamaya geçmek, daha ileri çağrının, fikrin ortaya çıkması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte inşallah bunları da görürüz.”

“Görüşmelerin devam ettiğini bildiren Akdoğan, “Ben Öcalan’dan daha ileri bir çağrı gelebileceğini düşünüyorum. Bu noktada, tüm toplum kesimleri el birliğiyle ‘artık silah devre dışı kalsın, analar ağlamasın, akan kan dursun, bunun için demokratik siyasete inanalım, güç verelim’ şeklindeki yaklaşımı dillendirmemiz gerekiyor. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. inşallah baharla birlikte her tarafta çiçekler açar.

“Öcalan’dan silah bırakma çağrısı mı gelebilir” sorusu üzerine Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Öcalan’a ev hapsi konusu

“Bunu gündeme getirenler, daha çok bu toplumsal desteği, toplumsal algıyı bozmak için, azaltmak için olan şeyler. Ama Öcalan’ın, ben kendisiyle ilgili kişisel meseleleri gündeme getirdiğini bugüne kadar hiç duymadım. ‘Ben ne olacağım, geleceğim ne olacak, şöyle mi olacak’ dediğini duymadım. Bizim, şu anda görüştüğümüz konular içerisinde bunlar yok. Bunu söyleyeyim.”

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2015, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER