Akdoğan: Kardeşimi vuran bellidir

Lice'de kalekol protestosu sırasında askerler tarafından vurularak öldürülen Baki Akdoğan'ın hayatı, milyonlarca Kürt'ün savaş topraklarında var olma mücadelesi gibi. Lice yakılıp yıkılınca başlayan göç yollarında ilk durak Adana oldu.

Akdoğan: Kardeşimi vuran bellidir
Lice'de kalekol protestosu sırasında askerler tarafından vurularak öldürülen Baki Akdoğan'ın hayatı, milyonlarca Kürt'ün savaş topraklarında var olma mücadelesi gibi. Lice yakılıp yıkılınca başlayan göç yollarında ilk durak Adana oldu. Burada ailesi ile birlikte yeni bir hayat kurmaya çalıştı. Ancak yıllar sonra toprağına döndü, ailesini geçindirmek için ekip biçti. Sömürgecilik bu kez kendini kalekol olarak gösterince, itiraz etti. Kendi toprağına düştü.


LİCE'DEN ADANA'YA GÖÇ ETTİ

Lice'de kalekollara karşı sürdürülen direniş sırasında 7 Haziran gecesi askerler tarafından vurularak öldürülen Baki Akdoğan, 9 çocuk babasıydı. 1989 yılında Lice yakılıp yıkıldığında ailesi ile birlikte Adana'ya göç ettiler. Çünkü korucu olup kendi çocuklarına karşı silah kullanmayı kabul etmemişlerdi.

BİRKAÇ YIL ÖNCE GERİ DÖNDÜ

Akdoğan, bir kaç yıl önce Lice'deki köyüne geri döndü. Gerçi artık bir köy yoktu. Ancak o toprağı ekip biçerek, Adana'da kalan ailesinin geçimini sağlamaya çalıştı. 

Kalekollara karşı direniş başlayınca içinde yer aldı ve 7 Haziran gecesi şehit düştü.

'DEVLET BİZİ KANDIRIYOR'

Baki Akdoğan'ın ağabeyi Mehmet Şah Akdoğan, ANF'ye konuştu. Kardeşinin devlet tarafından öldürüldüğünü belirten Akdoğan, "Kardeşimi vuran bellidir, o gün orada askerler ateş açtı" dedi. Karakolların yapılmasına karşı gösterilen tepkinin haklı olduğunun altını çizen Akdoğan, "Bu karakollar yapılmasın, herkese eşit haklar verilsin. O zaman eylemler de olmaz zaten. Erdoğan bütün halkı kandırıyor. Şimdi de bayrak meselesi konuşuluyor. Bu devlet bizi kandırıyor. Bu süreç böyle olmaz. Ya evet, ya da hayır olmalı" diye konuştu.

Adana'dan Amed’e gelerek İHD'ye başvuruda bulunan Mehmet Şah Akdoğan, Diyarbakır Savcısı ile görüştü. Savcı aileye "Ben kimin silahı olduğunu bilemem" dedi. Bu yanıta tepki gösteren Akdoğan, "Nasıl bilemezsin. Devlet orada ateş açmış. Bu kadar net" diye konuştu.

Kendilerine doğru düzgün bilgi de verilmediğini belirten ağabey Akdoğan, son olarak şöyle seslendi: "Barış olsun istiyoruz. Bugün bana olmuş başkasına olmasın. Halk özgür ve eşitçe yaşasın istiyoruz." / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER