AKP - CHP görüşmesi sona erdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'de yaptığı görüşme sona ererken, görüşmeden sonra ilk açıklamayı Başbakan Davutoğlu yaptı.

AKP - CHP görüşmesi sona erdi

Yeni hükümetinin kurulması yönünde yapılacak koalisyon görüşmeleri kapsamında Başbakan Davutoğlu’nun ilk adresi CHP Genel Merkezi oldu.

Başbakan Davutoğlu saat 14.12’de CHP Genel Merkezine geldi. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Davutoğlu ile birlikte AK Parti’nin koalisyon heyetinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TBMM eski Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yer aldı.

Ziyarete ev sahipliği yapan CHP heyetinde ise Kılıçdaroğlu’nun yanında Faik Öztrak, Haluk Koç, Akif Hamzaçebi, Selin Sayek Böke yer aldı.

Başbakan Davutoğlu'dan ilk açıklama

Görüşme sonrası ilk açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim gecesindeki balkon konuşmasına deyinerek "7 Haziran gecesi yaptığımız balkon konuşmasında milli iradeye saygıyı tartışmayız, çıkan tabloyu doğru okuyacağız, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız, kimse kriz beklemesin dedik" dedi.

Başbakan güven ortamının önemini vurgulayarak, "Bütün partilerimize iletilmek üzere bir usul konusunu tespit ettik. Bugün ilk Kılıçdaroğlu'na görüşlerimizi sunduk daha sonra MHP ve HDP'ye sunulacak. İlk turda güven ortamının sağlanmasını hedefliyoruz. Çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne geçirmemeliyiz.Güçlü ve sağlam bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade ettim." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini belirterek "Sayın Kılıçdaroğlu ile ekibine onların zikrettiği 14 ilke, bizim belirttiğimiz 9 ilke, hayata geçireceğimiz 10 madde, detaya girmeden görüşlerimizi ilettik. Bir an önce güçlü bir hükümetin görüşmesini arzu ettiğimizi ifade ettik. Aynı şekilde karşılıklı güven esasına vurgu yaptılar. Niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi kararına vardık. Nihai bir görüşme değil, bu ilk temastır.İkinci tura kadar bu temaslar devam edecek. Aynı hususu aynı şekilde Bahçeli'ye sunacağım." şeklinde konuştu.

Siyasilere büyük görev düştüğünü açıklayan Başbakan "Küresel ve bölgesel alanda siyasilere düşen görev ülkemizin ufkunu acacak bir hükümetin çıkmasını temenni ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

Görüşmenin samimi ve dostane geçtiğini belirten Ahmet Davutoğlu "Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine sıcak ve samimi karşılamasından dolayı tekrar teşekkür ediyorum.Kemal Kılıçdaroğlu ile başbaşa görüşme gerçekleşmedi.CHP ile görüşmemizde, Cumhurbaşkanı makamı konusu ele alınmadı. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam. CHP ve MHP'ye mesafemiz aynıdır. Her iki partiye de eşit uzaklıktayız. MHP görüşmesi iki partiye mesafemizi netleştirir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu teör olaylarına da değinerek, "Birçok ilimizde terör ve şiddet olayları devam etti. Türkiye'yi terör ve şiddet sarmalına sokmak isteyenlerin varlığı aşikar. Ateşkes bizim kullandığımız bir tabir değil. Silahlı grupların ülkeyi terk etmesini bekledik. HDP'yle görüşmede de ifade edeciğim. Herkes terörle, şiddetle arasına mesafe koymalıdır. Tehdit ve şiddete izin verilmeyecektir.Her yerde yol ve baraj yapılır, tehditten geri adım atılmaz.Halkımızın demokratik hakları konusunda geri adım atmayacağız.Kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri alacağız." ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER