AKP'nin seçim müdahaleleri dört merkezde protesto edildi

AKP iktidarının 30 Mart yerel seçimlerinde sonuçları değiştirmeye yönelik müdahaleleri Norşin, Başkale, Muradiye ve Erciş'te düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

AKP'nin seçim müdahaleleri dört merkezde protesto edildi
AKP iktidarının 30 Mart yerel seçimlerinde sonuçları değiştirmeye yönelik müdahaleleri Norşin, Başkale, Muradiye ve Erciş'te düzenlenen eylemlerle protesto edildi.


NORŞİN: Bitlis'te Norşin Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, BDP İlçe Başkanı Hakan Tadik ve ilçe yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi AKP'nin seçim sonuçlarına yönelik müdahalelerini protesto etti.

Bir basın açıklaması yapan BDP İlçe Başkanı Hakan Tadik, seçimler sonrası ortaya çıkan Kürdistan haritasının iktidar ve güç çevrelerini endişeye sevk etmesinden dolayı seçim hilelerine başvurulduğunu söyledi.

Aynı tedirginliğin Bitlis’in Norşin ilçesinde de yaşandığını ifade eden  Tadik, "Öyle bir tezgah kurdular ki akla hayale ziyan. Seçim sonrası iki gün boyunca sesi çıkmayanlar iki sonra ilçe seçim kurulunda bekletilen sandıklara müdahale ettiler. İlçe seçim müdürü başta olmak üzere sandık başkanı ve sandık görevlileri satın alarak belediye başkanı için kullanılan oyları değiştirip seçimin iptal olmasına neden oldular" dedi.

Tadik, "Herkes şunu iyi bilsin bu kirli oyundan parmağı olan herkes bunun hesabını mutlaka verecektir. Bu halkın evlatları bu halk irade sahibi olsun diye bedenlerini ölüme yatıracak birileri de bu halkın iradesine tezgah kuracak. Buna asla izin vermeyip mücadelemize devam edeceğiz" diye ekledi.

BAŞKALE: Van'da BDP Başkale İlçe Örgütü, 30 Mart yerel seçimlerinde, seçmen iradesi ile sandıklardan BDP çıkmasına rağmen iptal edilen Ağrı seçimleri ile Urfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki seçim hilelerini protesto etmek amacıyla ilçe binası önünde toplanarak çarşı merkezine kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, HDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Başkale Belediye Eş Başkanı Aynur Tarhan, MKM sanatçısı Hozan Remzi, Belediye Meclis üyeleri, BDP ve HDP'li yöneticiler, MEYA-DER, KURDİ-DER, DÖKH üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Çarşı merkezinde yaptığı açıklamada, BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, yerel seçimde Kürt halkının zaferinin AKP hükümeti tarafından hazmedilmediğini söyledi.

AKP'nin başta Ceylanpınar ve Ağrı olmak üzere birçok yerde halkın direnişiyle karşılaştığını belirten Yeşilırmak, Ceylanpınar'da bir kaos ortamı yaratılarak Rojava'nın zaferinin gölgelenmek istendiğini ifade etti. Yeşilırmak, "Seçimlerden sonra ortaya çıkan durumun, Kürt halk iradesine karşı yeni bir savaş hazırlığının göstergesidir. Başta Ağrı olmak üzere partimizin belediye kazandığı birçok il, ilçe ve belde önce hırsızlar tarafından ele geçirilmeye çalışılmış, bunda başarılı olamayınca da asker ve polis sevkiyatlarıyla fiili bir işgal harekâtı başlatılmıştır" dedi. Konuşmanın ardından açıklama son buldu.

MURADİYE: Muradiye'de de BDP İlçe Örgütü, yerel seçimlerde AKP'nin hile yaptığına ilişkin parti binası önünde toplanarak saat kulesine kadar yürüdü. Belediye eş başkanlarının yanı sıra BDP il ve ilçe yöneticileri ile yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık "Bê Serok jiyan nabe", "Şehîd namirin", "Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı. BDP Muradiye İlçe Başkanı Vahap Aslan, burada yaptığı açıklamada AKP'nin bölge illerindeki seçimlerde yaptığı hilelere karşı herkesi kirli politikalarına karşı seferberlik ruhu ile mücadele etmeye çağırdı.

"Bu halkın iradesini tanımayan bir güç varsa, halkımızda onların iradesini tanımayacaktı" diyen Aslan, "Başta Ağrı ve Ceylanpınar olmak üzere Güroymak, Gevaş, Hasankeyf ve onunla beraber Akdeniz Belediyesi'nde kirli oyunların ve hırsızlıkların devam etmeye çalışıyorlar. Bizler Kürt halkı olarak bu güne kadar nasıl irademize sahip çıktıysak bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla irademize sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı. 

Protesto eylemi yapılan konuşmanın ardından oturma eylemi ile sona erdi.

ERCİŞ: Erciş'te ise yine BDP İlçe Örgütü tarafından seçimlerde gerçekleştirilen hilelere karşı ilçede yürüyüş düzenlendi. Parti binası önünde toplanarak, Zilan Parkı'na kadar devam eden yürüyüşe BDP Erciş belediye eş başkanları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan, BDP İlçe Örgütü yöneticileri, MEYA-DER, KURDİ-DER, TUHAD-DER ve HDP üyeleri de katıldı. Yürüyüş boyunca ise tepkiler "Bê Serok jîyan nabe", "Ağrı yalnız değildir" sloganları ile gösterildi.

BDP İlçe Örgütü Yönetici Kenan Ultar yürüyüş sonrası yaptığı açıklamada, "AKP hükümeti yine Osmanlı oyunlarına başvurarak bazı illerde hile yaparak seçimleri kendi lehine çevirmeye çalışmaktadır. Bu illerden biri de Ağrı ilimizdir. Tüm Kürdistan'da seçimlerin iptali için itiraz eden AKP zihniyeti Ağrı'da sonuç almaya çalışmaktadır" dedi. Kürt halkının tarihsel onurlu direnişinin seçim oyunlarını boşa çıkaracağını söyleyen Ultar, "Artık tüm dünya bilsin ki, Kürt halkı yaşadığı tüm coğrafyalarda kimse gücü bu halkı demokratik siyasetin dışına itemeyecektir. Halkımızın direnişi bu oynanan Osmanlı oyunlarını boşa çıkarmaya yetecektir" diye konuştu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER