Alevi kurumlarından taraflara ateşkes çağrısı

Ankara’da bir araya gelen Alevi örgütleri sağlıklı bir barış ve diyalog ortamı için de taraflara ateşkes çağrısı yaptı. Sonuç metninde de barış için hazırlanan çalışma programına yer verildi.

Alevi kurumlarından taraflara ateşkes çağrısı

Alevi örgütleri “Aleviler Barış İstiyor” adı altında Ankara’da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği’nde bir toplantı düzenledi.

Toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekler Fedeasyonu (ADFE), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Hünkar Hacı Bektaşi Veli Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yöneticileri yanı sıra Halkların Demorkratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekişi Ali Kenanoğlu ile Mersin Milletvekili Çilem Öz de katıldı.

Toplantının ardından Alevi örgütlerinin ortak sonuç metni okundu.

Metin de “Alevi-Bektaşi-Kızılbaş toplumunun en vurucu ‘silahı’ her zaman olduğu gibi farklılıkların bir arada yaşamasını savunan barış iradesidir” denilirken barış ortamının sağlanması için sunulan çalışma planı yer aldı.

Alevi örgütlerinin çalışma planı şöyle:

* Sağlıklı bir barış ve diyalog ortamının tekrar gelişebilmesi için tarafların ivedilikle ellerini tetikten çekmesi,

* Alevi-Bektaşi-Kızılbaş temsilcilerinin oluşturduğu Barış ve Diplomasi Kurulu’nun oluşması ve ulusal ve Uluslar arası düzeyde girişimde bulunulması,

* Ortadoğu, Balkanlar ve Türkiye Alevi topluluklarının katılacağı bir barış konferansı düzenlenmesi,

* Oluşturulan heyetin TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin olağanüstü toplanması yönünde girişimlerde bulunması,

* Ülkenin birçok yerinde devam eden orman yangınlarının bir an önce söndürülmesi ve yenilerinin yaşanmaması için meclis kampüsünde merkezi bir yere barış fidanı dikilmesi için gerekenlerin yapılması,

* 2015-2016 eğitim-öğretim yılı başında orta öğretim ve üniversite öğrencilerinin tamamına yönelik ulusal ve evrensel barışın anlamına, önemine ve birlikte yaşama kültürüne ilişkin bir genelgenin yayımlanması için gerekli girişimlerde bulunulması,

* Sonuç metninin başka Meclis Başkanı, milletvekilleri, siyasi partiler, elçilikler, üniversite rektörlükleri, AB bünyesinde bulunan kurumlar olmak üzere ilgili tüm kesimlere gönderilmesi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 21:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER