Amed Öcalan’ın özgürlüğü için yürüdü

Amed'de Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), tarafından düzenlen ‘Öcalan’a Özgürlük’ yürüyüşüne binlerce kişi katılarak, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi. Polisin izin vermediği yürüyüş sırasında olaylar çıktı.

Amed Öcalan’ın özgürlüğü için yürüdü
Amed'de Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), tarafından düzenlen ‘Öcalan’a Özgürlük’ yürüyüşüne binlerce kişi katılarak, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi. Polisin izin vermediği yürüyüş sırasında olaylar çıktı.


Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Amed'de ‘Öcalan’a Özgürlük’ sloganı ile yürüyüş düzenlemek istedi. Bağlar İlçesinde bulunan Dörtyol’da bir araya gelen binlerce kişi, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için eylemde”, “Özgür Önderlik, Özgür Kadın, Özgür Kürdistan” pankartları ile Koşuyolu Parkına doğru yürüyüşe geçti. Çoğunluğu kadınların oluşturduğu kitle sık sık “Biji Serok Apo” sloganları attı. Geniş güvenlik önlemleri altında yürüyen kitlenin önü Oryıl Petrol Kavşağına polislerce kesildi.

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine uzun süre BDP’li yöneticiler ile polis yetkilileri ile görüşerek, yolu açmalarını istedi. Ancak yapılan tüm görüşmelere rağmen polis yürüyüşe izin vermeyince açıklama Koşuyolu girişinde yapıldı.

Burada toplanan kitle adına konuşan Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Üykü Baytaş, “Başkan Apo’nun sıcaklığı ile sizleri selamlıyorum. Kürdistan’da onlarca yıl uygulanan kirli politikalar nedeniyle Kürtlerin dili ve kültürü yok edilmek istendi. Sayın Öcalan sadece Kürt halkının değil, tüm Ortadoğu halklarının lideridir. Öcalan fikirleri ile kadınlara da ışık oldu. Sayın Öcalan en zor koşullarda bile hep Kadınların yanında oldu ve kadınlara demokratik ulus bilincini kazandırdı” dedi.

KARAKOLLAR SAVAŞ POLİTİKASIDIR

Baytaş, PKK lideri Öcalan’ın 2013 Newroz konuşmasının bir manifesto olduğunu belirterek, “Sayın Öcalan burada verdiği mesajlarla herkese umut oldu ve çatışmasızlık durumunu oluşturdu. Türk ve Kürt halkı gerçek bir barış istiyor. Ancak AKP hükümeti barış taleplerine karşın içerisi boş demokratik paketlerle süreci heba etmiştir. Barışın inşası yerine bölgenin bir çok yerinde karakol ve kalekollar yapıp, savaş politikası geliştirdi” şeklinde konuştu.

ÖCALAN'IN ESARETİNİ  KABUL ETMİYORUZ

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutsaklığının tüm Kürt halkının tutsaklığı anlamına geldiğini belirten Baytaş, “Sayın Öcalan Kürtlerin değil evrensel bir liderdir. İrademiz yıllardır dört duvar arasında tutulmakta. Bir halkın önderi özgür değilse halkı da özgür değildir. Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez. Özgürlüğü yeniden inşa edeceğiz. Kadınlar bu gidişata dur demek için mücadele edecek. Bir an önce İmralı sistemi lav edilsin ve çözüm süreci yasal bir statüye kavuşsun. Herkes şunu bilmeli ki barışın güvencesi olan Öcalan’ın esaretini kabul etmiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde bir halkın tutuklu lideri yoktur.  Sayın Öcalan özgürleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Özgür Öcalan, özgür Kürdistan” ifadeleri ile konuşmasına son verdi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan BDP İl Eşbaşkanı Mehmet Emin Yılmaz ise, “Amed halkı, liderinin özgürlüğü için yürümek istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Polisin bu tutumunu kınıyoruz. Kürt halkının mücadelesi adalet mücadelesidir. Lice halkının direnişi Kürtlerin direnişidir” dedi. Bu açıklamanın ardından polis ve göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Polisin tazyikli su ile  müdahale ettiği olaylarda, gençlerde polise taş ve havai fişekler atarak karşılık verdi. TOMA ve zırhlı araçlarla gençlerin üzerine yürüyen polisler ile gençler arasında bir süre devam eden gerginliğin ardından olaylar son buldu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2014, 00:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER