Amed'de Özgecan'ın öldürülmesi protesto edildi

Amed’de bulunan sivil toplum kuruluşları ve kadın dernekleri Mersin'in Tarsus İlçesi'nde vahşice katledilen Özgecan Aslan cinayeti için bir basın açıklaması yaptı.

Amed'de Özgecan'ın öldürülmesi protesto edildi
Amed’de bulunan sivil toplum kuruluşları ve kadın dernekleri Mersin'in Tarsus İlçesi'nde vahşice katledilen Özgecan Aslan cinayeti için bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan kadınların siyah giyinmeleri dikkat çekerken,  minibüslere Özgecan Aslan’ın resimleri ve siyah kurdelalar asıldı.


Amed’de Mersin'in Tarsus İlçesi'nde vahşice katledilen Özgecan Aslan cinayetine kadınlar tepki gösterdi. Amed Barosu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kadın dernekleri bir basın açıklaması yaparak, biran önce gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve Özgecan Aslan’ın faillerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. 
Açıklamaya katılan kadınların siyah giyinmesi dikkat çekerken, ‘Tecavüzcü doğulmaz, tecavüzcü olunur, Dur de’, ‘Tecavüz ve cinayet politiktir’, ‘Özge bir Can’dı hepimiz bir Özgecan’ız’ yazılı dövizler taşındı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Avukat Serpil Yiğit Erkuş, tarihin insanlığın nasıl vahşileşeceğine bir kez daha tanıklık ettiğini ifade etti. 

‘10 YILDA 7 BİN 122 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ’

Kadın cinayetlerinin arttığını ifade eden Erkuş, “Sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu istatistiki çalışmalar, son 10 yılda 7 bin 122 kadının öldürüldüğü, 4876 kadının tecavüze uğradığını göstermektedir. 2014 Aralık ayından günümüze kadar 3 ay içerisinde 20 kadın öldürülmüştür. Talihsizliğimiz odur ki, erki temsil eden kimi yetkili ve etkililer kadına dair zavallıca açıklamalar yaparak, zaten konforlu sayılmayan toplumsal varlığımızı daha da kötü bir noktaya doğru itmişlerdir. Bu garip söylemler sürerken kadının konumunda olumlu yönde gelişmeler olacağını beklemek iyimserlikten ziyade saflık olur” dedi.

‘CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR TETİKLEDİ’

“Kadını erkeğe bağımlı hale getiren cinsiyetçi politikalar ve eril yasalar sonucunda, kadın kıyımları hızla artmıştır” diyen Erkuş, “Buna bağlı olarak faillere yargılama sonucunda uygulanan indirimlere bakıldığında verilen cezaların ne kadar yetersiz kaldığı görülmektedir. Sustukça, kadını, insanı yok saydıkça, elimizi taşın altına koymadıkça hepimiz bu ülkede kadınların, yok sayılanların kaderine ortağız” ifadelerini kullandı.

‘EN AĞIR CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANSIN’

Devlet yetkililerine seslenen Erkuş, taleplerini şöyle sıraladı: “Erkek Egemen zihniyete son verecek yasal düzenlemelerin vakit geçirilmeden çıkarılarak uygulamasını, faillere en ağır cezai yaptırımların uygulanacağı düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.”

MİNİBÜSLERE SİYAH KURDALE ASTILAR

Amed Barosu olarak kadın kıyımlarına karşı faillerin yargılandığı tüm davaların takipçisi olacaklarını ifade eden Erkuş, Özgecan Aslan şahsında bugüne kadar kadınlar ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti kınadıklarını ve lanetlediklerini de sözlerine ekledi. Açıklamanın ardından kadınlar minibüslere, üzerinde ‘Özgecan’ın katline sessiz kalma’ yazılı Özgecan Aslan’ın fotoğrafını ve siyah kurdelalar astı.

Eyleme destek verdiklerini vurgulayan Dağkapı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Askeri Kaya da, Özgecan Aslan’a yapılanları asla tasvip etmediklerini ve minibüsçüler olarak yapılan eylemleri desteklediklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER