Amed'den 116 STK'dan KDP'ye kınama

Amed'de bir araya gelen 116 sivil toplum örgütü, KDP'nin Kürt kurumlarına yönelik baskın, kapatma ve gözaltı operasyonlarını kınadı.

Amed'den 116 STK'dan KDP'ye kınama

DTK ve BDP öncülüğündü bir araya gelen 116 sivil toplum örgütü, basın açıklaması yaparak KDP'yi uyardı. Amed'deki DTK binası önünde yapılan basın açıklamasına Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı, İlçe belediye başkanları, BDP Amed İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, STK temcilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklama sırasında barış anneleri, "Em ne bîn yek, emê herin yek bi yek"! İle "Ey Barzani Kürdistan yeke perçe neke ev ixanete" dövizleri taşıdı.

KDP'nin Güney Kürdistan'da Hewler, Zaxo ve Duhok'ta Kürt kurumlarına yönelik yaptığı baskınlar ve gözaltılar Amed'de 116 STK tarafından protesto edildi. DTK binası önünde 116 Sivil toplum kuruluşunun imzasının bulunduğu basın metnini okuyan BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, "Ortadoğu'nun en kadim halklarından olan Kürt halkı son iki yüzyıldır büyük katliamlara ve acılara maruz kalmıştır. Kürt halkının tarihi, egemenler tarafından acıların ve katliamların tarihine dönüştürülmek istenmiştir. Bu insanlık dışı katliamları ve acıları bir daha yaşamak istemeyen Kürt halkı, örgütlenerek, direnerek kendini yeniden var etmektedir" dedi.

ULUSAL BİRLİK GÜÇLENDİRİLMELİ

Kürt halkının hiç kimsenin toprağında gözü olmadığını belirten Zümrüt, "Hiç bir halkın toprağında ve haklarında gözü olmayan Kürt halkı, diğer halklar gibi kendi kimliğiyle eşit ve özgür yaşamak istemektedir. Kürtlerin bu evrensel, demokratik ve insani isteğine tahammül edilmemekte, Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırılar devam etmektedir. İran’da Kürtlere yönelik katliama varan idamlar, Rojava’ya yönelik saldırılar bu saldırıların somut örneğidir. Rojava’da Kürt halkının diğer halklarla birlikte örnek bir model oluşturarak elde etmiş olduğu demokratik kazanımlara Kürdistan ve Ortadoğu halklarının sahiplenmesi demokrasinin de gereğidir. Kürt halkının kazanımlarının kalıcı hale gelmesi aynı zamanda Ortadoğu’nun demokratikleşmesine ve barışına ivme kazandıracaktır. Bunun içinde Kürt halkının ulusal birliğini güçlendirmesi tarihi bir önem arz etmektedir" diye konuştu.

KDP'nin politikalarını eleştiren Zümrüt, "Bu tarihi süreçte Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırıları boşa çıkarmak için Kürt ulusal kongresini gerçekleştirmek gerekirken, KDP’nin son süreçte Rojava’ya yönelik ambargo, hendek vb. politikaları, Hewler, Duhok ve Zaxo'da birçok Kürt kurumuna baskın düzenlemesi baskında çok sayıda kişinin gözaltına alınması ve Mahmur kampının kuşatılması kabul edilemezdir. Bu baskınlar aslında tüm Kürt halkına ve Kürt kurumlarına yönelik yapılan baskın ve gözaltılardır. Bu baskın ve gözaltılar Türkiye'de Kürt kurumlarına ve siyasetçilerine yönelik KCK adı altında yapılan siyasi soykırım operasyonlarından farklı değildir. Son dönemde AKP ve Güney Kürdistan yönetimi arasında ekonomik, diplomatik ve siyasal ilişkilerin gelişmesi sonrası bu operasyonların gelişmesi manidardır. Ulusal birliğe en çok ihtiyaç duyulan bu süreçte, Kürt halkının demokratik ve özgürlük mücadelesine büyük zarar veren bu politikalar gafletin ve akıl tutulmasının dışa yansımasıdır” dedi.

 

KÜRT HALKINDAN ÖZÜR DİLENMELİ

Kürt kurumlarına yapılan baskınlardan dolayı KDP’nin özür dilemesini isteyen Zümrüt, "Bu politika ve duruşuyla Ortadoğu'nun demokratik geleceğine Kürt halkının özgür yarınlarına ciddi zararlar veren KDP, ulusal birliği zedeleyici yanlış politikalarından bir an önce vazgeçmeli gözaltına alınanlar serbest bırakılmalıdır. Bu yanlış ve karşıtlaştıran politikalarından dolayı da Kürt halkından özür dilenmelidir. Bizler Kürdistani kurumlar olarak halkımızın kazanımlarını yok sayan, ulusal birliğe zarar veren, ulusal çıkarları grupsal çıkarlara feda eden her siyasal yapıya karşı duracağımızı da herkesin bilmesini istiyoruz. KDP’nin ulusal birliğe hizmet etmeyen yanlış politikalarını kınıyor, Kürdistanlı tüm ulusal, siyasal ve toplumsal yapıları, Kürdistan ulusal birliğine zarar veren bu politikalara karşı da tutum almaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

İmzacı kurumlar şunlar:

AHMEDÊ XANÎ DİL AKADEMİSİ, BAĞLAR KADIN KOOPERATİFİ, BARIŞ ANNELERİ MECLİSİ, BDP AMED İL ÖRGÜTÜ, BELÇAD, BELEDİYE-İŞ, BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI (BTS), BÖLGE DİŞ HEKİMLERİ ODASI, BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI (BES), BÜŞAK-DER, CEREN KADIN DANIŞMANLIK MERKEZİ, CEREN KADIN DERNEĞİ, ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ, ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI, DEV EMEKLİ-SEN, DEV-SAĞLIK İŞ, DİCLE FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ, DİCLE GÖRME ENGELLİLER DERNEĞİ, DİCLE TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ , DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖZGÜR ÖĞRENCİ DERNEĞİ (DÜÖ-DER), DİCLEKENT EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, DİKASUM, DİAY-DER, DİSK BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ, DİŞ HEKİMLERİ ODASI, DİYANET VE VAKIF EMEKÇİLERİ SENDİKASI (DİVES), DİYAR GÖÇ-DER, DİYAR TUHAD-DER, DİYARBAKIR TABİP ODASI, DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI (DTSO), EĞİTİM SEN, ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI, EMEK AKADEMİSİ, EMEP AMED İL ÖRGÜTÜ, ESM, ENGELLİLER MECLİSİ, EPİDEM, ESP AMED İL ÖRGÜTÜ, FATİHPAŞA EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, GAP BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ, GAZİLER EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, GENEL-İŞ 1 NOLU ŞUBE, GENEL-İŞ 2 NOLU ŞUBE, GÖÇ VAKFI, ECZACILAR ODASI, GÜNTİD, HABER-İŞ, HABER-SEN, HARB-İŞ, HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI, HASIRLI EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, HDP AMED İL ÖRGÜTÜ, İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ, İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) DİYARBAKIR ŞUBESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, İŞADAMLARI YAPI DERNEĞİ, JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI, JEOLOJİ MÜHENDİSLER ODASI, KADIN AKADEMİSİ, KARDELEN KADIN EVİ, KAYNARTEPE EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI, KÖRHAT EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, KÜLTÜR SANAT SENDİKASI TEMSİLCİLİĞİ, KÜRDİ-DER, KÜRT ENSTİTÜSÜ, KÜRT YAZARLAR DERNEĞİ, KÜRT-PEN, LİCELİLER YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI, MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI, MAZIDAĞLILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, MEYA-DER, MEZOPOTAMYA KULÜPLER BİRLİĞİ, MİMARLAR ODASI, NUJÎN KADIN MERKEZİ ,

OSGİAD, ORTADOĞU TARİH AKADEMİSİ, ÖZGÜR GAZETECİLER CEMİYETİ, PEYZAJ MİMARLARI ODASI, PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ, SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES), SAĞLIK-İŞ, SANAYİ VE TİCARET ODASI, SARMAŞIK DERNEĞİ, SELAHATTİN EYYUBİ EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DERNEĞİ, SELİS, SİLVANLILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, SİVİL TOPLUMU GELİŞTİRME MERKEZİ (STGM), ŞEHİR PLANCILARI ODASI, ŞEHİTLİK EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, ŞEYHŞAMİL EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, ŞOFÖRLER ODASI, TARIM ORKAM SEN, TEK-GIDA İŞ SENDİKASI, TES-İŞ 1 NOLU ŞUBE, TES-İŞ 2 NOLU ŞUBE, TEZKOOP-İŞ, TUHAD-FED, TÜM BEL-SEN, TÜRK-İŞ 7. BÖLGE, TÜRKİYE BARIŞ MECLİSİ DİYARBAKIR BARIŞ GİRİŞİMİ, TÜRKİYE FUTBOL ANTRENÖRLERİ DERNEĞİ DİYARBAKIR ŞUBESİ, TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI (TİHV), TZP KURDİ, VETERİNER HEKİMLER ODASI, YAPI-YOL SEN, YG21 KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ, YOL-İŞ 1 NOLU ŞUBE, YOL-İŞ 2 NOLU ŞUBE, YUNUS EMRE EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 2. SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ, 3. SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ, 5 NİSAN EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ, 78'LİLER DERNEĞİ / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 20:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER