Ankara Katliamı'nın birinci ayında anma

Ankara Katliamı’nın birinci ayında Ankara Garı’nda gerçekleşen etkinlikte cezasızlığın yeni katliamlara yol açacağına dikkat çekildi, yaralıların tedavileri için ücret istendiği açıklandı, meydanın adı “Emek, barış, demokrasi meydanı” ilan edildi.

Ankara Katliamı'nın birinci ayında anma

Ankara Katliamı’nın birinci ayında “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” sloganıyla Ankara, Adana, İstanbul ve İzmir’de anma etkinlikleri gerçekleşiyor.

İlk anma patlamaların yaşandığı saat 10.04’te Ankara Garı önünde yapıldı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenlediği eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü de katıldı. Hayatını kaybeden 100 kişinin fotoğraflarının yer aldığı “Katilleri tanıyoruz! Unutturmayacağız” yazılı pankart açıldı.

Hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından alana karanfilleri bıraktılar.

Ortak basın açıklamasını okuyan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen “10 Ekim’de olduğu gibi bugün de ‘Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi!’ diyoruz.” dedi.

Başbakana ‘tetkik ücreti’ çağrısı

Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle:

“Terör saldırısında yaralanan ve bütün tedavileri yasal olarak devlet tarafından karşılanması gereken bu arkadaşlarımızdan halen tetkik tedavi ücretleri isteniyor. İlgili makamlara yazdığımız uyarı yazıları görmezden geliniyor; telefonlarımız açılmıyor. Başbakan’a çağrıda bulunuyoruz. Bu ayıbı derhal düzeltin. Koruyamadıklarınızı daha fazla mağdur etmeyin.

“Katliamın gerçek faillerinin açığa çıkarılıp cezalandırılmaması durumunda yeni katliamlar, yeni saldırılar kaçınılmaz olacaktır.

“Halkı beyaz toroslorla korkutmak isteyenlerin, faili meçhulleri açığa çıkarmak için en ufak çaba harcamak bir yana açılan davaları da kapatanların, polise sınırsız yetki verenlerin, günlerce sokağa çıkma yasakları ilan edenlerin, buralarda çocuk, kadın onlarca sivilin yaşamını yitirmesine neden olanların, ülkemizi IŞİD’in ve çetelerin arka bahçesi haline getirenlerin bu katliamı açığa çıkartmayacağı açıktır.

“10 Ekim katliamında hedef, emektir, barıştır, demokrasi talebidir. Bizler, savaşın tam ortasında emek, barış, demokrasi dediğimiz için bize bir bedel ödetildi.

‘Fail belli’

* Fail bellidir. Bu ülkede barış sesinin daha gür, daha yankılanan bir biçimde çıkmasından KİM/KİMLER rahatsız oluyorsa failler onlardır. Kimler hak arama mücadelesinden korkuyorsa, kimler sokakları emekçilere kapatmak istiyorsa failler onlardır.

* Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç saldırılarının aydınlatılmaması, dosyalara gizlilik kararı koyarak karartılması 10 Ekim katliamına davetiye çıkartmıştır.

* Yaşamını yitiren ve yaralanan arkadaşlarımız adına ve kurumsal olarak suç duyurularında bulunduk.

‘Emek, barış, demokrasi meydanı’

“10 Ekim Katliamı sonrasında Ankara Gar Meydanı ve çevresinin mevcut mekansal biçimi ile; sıradan bir mekan, trafik kavşağı şeklinde kullanılmaması gerekmektedir.

“Bu meydanın adı bundan böyle “emek barış demokrasi meydanı”dır.

“Emek barış demokrasi meydanının 10 Ekim Ankara katliamında yitirdiklerimizi anacağımız, günümüz siyasi ortamını ve toplumsal mücadele pratiklerini hatırlayacağımız bir anıt mekan olarak düzenlenmesi, en azından hem kaybettiğimiz canlarımızın umutlarını geleceğe taşımamızı sağlayacak hem de yaşadığımız bu toplumsal tramvayı aşmamızda bize yardımcı olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER