Anter davasında Jitem personel listesine yayın yasağı

1992 yılında Amed'de kontrgerilla tarafından katledilen Kürt yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin 4 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Anter davasında Jitem personel listesine yayın yasağı
1992 yılında Amed'de kontrgerilla tarafından katledilen Kürt yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin 4 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Genelkurmay Başkanlığı, o dönemde kurulan İstihbarat Grup Komutanlığı personel listesini, deşifre edilmemesi şartıyla mahkemeye gönderdi. Mahkeme listeyi avukatların sadece inceleyebileceğini belirterek, yayın yasağı koydu.


Yazar Musa Anter'in öldürülmesi, Orhan Miroğlu'nun ise yaralanmasına ilişkin eski itirafçı ve korucu Hamit Yıldırım, 'Yeşil' kod adlı kontrgerilla elemanı Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan itirafçı Abdulkadir Aygan ve emekli Albay Savaş Gevrekçi'nin yargılandığı davaya Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve taraf avukatları katıldı. Duruşmanın tek tutuklu sanığı olan ve Musa Anter cinayetinde tetiği çeken olduğu iddia edilen Hamit Yıldırım'ın, personel ve araç yetersizliği nedeniyle Adana F Tipi Cezaevi'nden duruşmaya getirilemediği belirtildi. Hamit Yıldırım, cezaevinden görüntülü olarak duruşmaya katıldı. Müdahil avukatları, Hamit Yıldırım'ın duruşmaya getirilmemesine tepki göstererek, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen evraklar okundu. Evraklarda, gizli tanık Ahmet'in duruşma öncesinde hazır edilemediği için ifadesinin alınamadığı belirtildi. Bir önceki celse dosyanın Diyarbakır 6'incı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz'ün de yargılandığı faili meçhul cinayetler davasıyla birleştirilmesine ilişkin talebe de cevap verildiği görüldü. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen yazıda, her iki dosyadaki yargılamanın birlikte yapılmasını zorunlu kılacak bağlantı bulunmadığından, birleştirme ile ilgili muvafakat verilmediği belirtildi.

JİTEM LİSTESİNE YAYIN YASAĞI

Önceki celse Jandarma Genel Komutanlığı'na, 1992 yılında Diyarbakır Jandarma İstihbarat Tim ve Grup Komutanlığı personelinin isim listesini göndermesine ilişkin yazılan talimata da cevap verildiği görüldü. Genelkurmay Başkanlığı, gönderdiği yazıda personelin can güvenliği için deşifre edilmemesini şart koşarak listeyi gönderdiği belirtildi. Mahkeme, gönderilen listedeki kişilerin terörle mücadelede görev aldıklarını, bu nedenle kimliklerinin korunması gerektiğine karar verdi. Ara kararda, listenin suretinin taraflara verilmemesine, ancak tarafların listeyi inceleyebileceğine hükmedildi. Kararda, listedeki kişilerin T.C. kimlik numarası ve adreslerinin haricindeki diğer bilgilerin fotokopi çekilerek dosyaya konulmasına, belgenin aslının ise Terörle Mücadele Kanunu 10'ncu Madde ile yetkili Savcılık kasasında saklanmasına hükmedildiği belirtildi. Mahkeme, ayrıca liste içindeki bilgilere yayın yasağı da koydu.

Daha sonra müdahil avukatlarının sorularını yanıtlayan tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi şunları söyledi:
"Benim çalıştığım dönemde İstihbarat Grup Komutanı Cahit Aydın idi. Kendisi yurtdışına gittiği için 4 ay yerine ben vekalet ettim. Arif Doğan çok sevdiğim bir büyüğümdür. Değer verdiğim bir komutan ve büyüğümdür. Kendisinin emrinde hiç çalışmadım. Memleketim Niğde'ye gittiğimde ziyaretine gittim. Emekli olduktan sonra Ankara'da sosyal tesislerde karşılaşıyorduk. Görev içinde hiç görüşmedik. 2007 yılından sonra da hiç görüşmedim."

Duruşmada, Segbis sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle tutuklu sanık Hamit Yıldırım bir süre mahkeme salonundan ses ve görüntü alamadı. Hamit Yıldırım'ın mahkeme başkanına, "Başkanım salonun görüntüsünü de gösterir misiniz?" demesi üzerine avukat Meral Danış Beştaş duruma tepki gösterdi. Beştaş, "Hamit kendini o kadar rahat hissediyor ki; emredici, egemen bir dille mahkemeye hitap ediyor. Sanık neredeyse bize soru sormak isteyecek" dedi.

Bunun üzerine araya giren duruşma Savcısı, "Bu sözlerinizle hepimizi itham ediyorsunuz" diye tepki gösterdi. Savcı ile tartışan Avukat Beştaş, "Siz lütfen müdahale etmeyin" dedi. Savcı ve avukatın tartışması, mahkeme başkanının araya girmesi ile sona erdi.
Duruşmaya Segbis sistemi ile katılan tutuklu sanık Hamit Yıldırım, "Ben Türkiye Cumhuriyeti'ni seven bir insanım. BDP'ye de saygı duyuyorum. Benim bir suçum yok. Bu olayla da alakam yok. Ben 15 aydır haksız olarak tutukluyum" diye konuştu.

AYGAN GÖRÜNTÜLÜ OLARAK DURUŞMAYA KATILACAK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararlarını açıkladı. Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, sanığın bir sonraki celse hazır edilmesi için gerekli personel ve araç hazırlığının önceden yapılması konusunda Adana F Tipi Cezaevi'ne yazı yazılmasına hükmetti. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin devamına karar veren mahkeme, Abdülkadir Aygan'ın İsveç'ten Segbis yöntemiyle ifadesinin alınmasına hükmetti. Aygan'ın ifadesinin gerekli yazışmaların yapılmasının ardından önümüzdeki Mart ayında alınacağı belirtildi.

Mahkeme, Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş'ın tanık olarak dinlenmesi talebini, hazırlanan Susurluk Raporu dosyada olacağından reddetti. Mahkeme Mit Kontr-terör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün tanık olarak dinlenmesi talebini de daha sonra değerlendireceğini açıkladı. Mahkeme, avukatların JİTEM ve Olağanüstü Hal Bölge Valiliği arşivlerinin dosyaya istenmesine yönelik talebini de, arşivin büyüklüğü nedeniyle reddetti. Avukatların sanık Hamit Yıldırım'ın duruşmaya getirilmemesine ilişkin suç duyurusu taleplerini de reddeden mahkeme, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'nun da 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından istenmesine karar verdi. Mahkeme, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. / anf

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2013, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER