AP ve AB'den Kobanê'ye acil destek çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de hazır bulunduğu ‘Kobanê’de son durum’ başlığıyla düzenlenen acil oturumda, tarihi Kobanê direnişine dikkat çekildi.

AP ve AB'den Kobanê'ye acil destek çağrısı
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de hazır bulunduğu ‘Kobanê’de son durum’ başlığıyla düzenlenen acil oturumda, tarihi Kobanê direnişine dikkat çekilirken, Türkiye’nin DAİŞ’e destek niteliğindeki politikaları sert sözlerle eleştirildi. Konuşmalarda, insanlık düşmanı çetelere karşı acilen Kobanê direnişine destek verilmesi çağrıları yapıldı.


AP’deki oturumda ilk olarak AB Konseyi adına söz alan  Benedetto Della Vedova, “Kobanê direnişine her türlü desteğin yapılması gerektiğine inandık ve bu yönlü girişmlerde bulunduk. DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyona derhal müdahalede bulunması için ve Türkiye yetkililerine Kobanê direnişinin güçlendirilmesi dahil insani bir koridor açılması için çağrı yaptık” dedi.

İki saat süren, en sağdan en sola kadar partilerden 50 kadar parlamenterin söz aldığı genel kurul tartışmalarında, Kobanê direnişi ile dayanışma ve Kürtlere mücadelelerinde somut destek sunulması gerektiğine yönelik ortak görüş dikkat çekti.

“YPG-YPJ KÖTÜLÜĞÜN TEMSİLCİLERİNE KARŞI DİRENEN KAHRAMANLARDIR”

Tartışmalarda Ankara’nın  Kobanê direnişine ve DAİŞ teröristlerine karşı takındığı tavır ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirilirken, bu tavrın AB’ye üyelik yolunda  müzakere eden ve NATO üyesi bir ülkeye uygun olmadığı vurgusu yapıldı. Genel Kurul’da söz alan tüm parlamanterler,  Kobanê için ‘insanlığa karşı suç işleyen barbar bir örgüte karşı verilen direnişin sembol şehri’, YPG-YPJ savaşanları ise ‘kotülüğün temsilcilerine karşı direnen kahramanlar’ olarak addedildi.

Parlamenterler konuşmalarında Erdoğan liderliğindeki Ankara iktidarı için ‘DAİŞ ile dolaylı ve direkt ilişkide olan’ bir güç nitelemesi de dikkat çekerken, Türkiye’nin Kürt direnişinin kırılması amacıyla ‘manevra yapan bir ülke’ olduğunun altı çizildi.

TÜRKİYE’NİN SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’nin mevcut tavrıyla AB çatısı altında bir arada olunmasının kabul edilemeyeceğinin vurgulandığı konuşmalarda,   Kobanê’de yaşanan büyük direniş selamlanırken, Srebrenika ve Stalingrad’ın yeninden yaşandığı kaydedildi. Konuşmalarda, Türkiye’nin Kobanê’ye dönük soykırım amaçlı DAİŞ saldırılarında sorumluluğu olduğu vurgulanırken, bir İngiliz parlamenter, “Siz bakmayın şu an Türk liderlerin ağız değistirdiğine. Bir katil ‘ben öldürmeyeceğim’ dediğinde, onun artık öldürmeyeceği gafletine kapılmayalım!  Zira yarın fırsat bulursa yine öldürür. Türkler de işte son günlerde yine böyle yapıyor” dedi.

Bir diğer İngiliz parlamenter ise, “DAİŞ canilerine karşı Kürt oğul ve kızları kahramanca direnirken, ve hatta DAİŞ masum sivilleri vururken AKP hükümeti bunu keyifle izliyor. Bizim hükümetlerimiz ise bu hükümet ile halen işbirliği yapıyor ve Başbakan David Cameron da işte bunlardan biridir” diyerek tepkisini dile getirdi.

KİM NE DEDİ?

AP’deki Genel Kurul oturumunda söz alan parlamenterlerin bazılarının Kobanê direnişini sahiplenen, Türkiye’yi sert sözlerle eleştiren ve Avrupa Birliği’ni harekete geçmeye çağıran konuşmaları şöyle gerçekleşti:  

Benedetto Della Vedova (İtalyan Liberal Parti-LPL Milletvekilili: “Kobanê direnişine her türlü desteğin yapılması gerektiğine inandık ve bu yönlü girişimlerde bulunduk. DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyona derhal müdahalede bulunması ve Türk yetkililere Kobanê direnişinin güçlendirilmesi dahil insani bir koridor açılması için çağrı yaptık. Kobanê’deki çok dramatik durumdan dolayı mağdur olan insanlar  için şimdiye kadar 9 milyon euro insani yardım kararı aldık ve daha fazla insani yardımın yapılması için de tartışma yürütüyoruz. Kobanê direnişinin yenilmemesi ve DAİŞ’in bertaraf edilmesi için elimizde geleni yapmalıyız. Zira Kobanê direnişin sombolüdür, dileriz bu Suriye ve Irak’taki diğer toplumlara da örnek olur.” 

Michelle Aliot Marie (Fransa eski Savunma Bakanı): “Kobanê hem şehit mertebesine yükselmiş bir şehir hem de AB ve batı olarak bizlerin güçsüzlüğumüzün dışa vuruşunu sağlayan şehirdir. Dalayısıyla Kobanê’nin düşmesi DAİŞ ve benzeri grupların moral almalarına neden olur. Bunun içindir ki, biz güzel konuşmalar dışında ne yapacağız? Bizim (AB’nin) savunma ve dış ilişkiler politikası bu konuda görüldü ki bir çıkmazı yaşıyor. Soruyorum sizlere: AB şu an ve önümüzdeki günlerde bu konuda ne yapacağını net olarak ortaya koyabilecek mi?”

Marie Christine Vergiat (Fransa Komünist Partisi Milletvekili): “Biz AB olarak, Türkiye’nin gönlünü hoş tutmak için ve yine işimize geldiğinde Kürtleri ‘kahraman’, işimize gelmediğinde ise ‘terörist’ olarak itham edemeyiz. Türkiye’nin Kobanê’ye karşi takındığı kabul edilemez tavrı ortada. Buna karşı tavrımızı koymamızın zamandır artık. Kürtler kadın avaşçıları da dahil olmak üzere, DAİŞ gibi bir canavara karşı büyük bir direniş sergiliyor. Buna sahip çıkmanın artık zamanı geldi. Türkiye’de Kürt meselesini çözüme kavuşturmak için PKK ile müzakere yapmalı ve AB olarak bizlerin de bu süreci destekleme zamanıdır. PKK’yi terör listesinden geri çekmenin de zamanı gelmiştir. PKK savaşçılarının Kobanê’deki kardeşlerine yardım etmesini sağlayacak adımların daha fazla geç kalmadan atılması lazım.

Charles Tannock (İngiliz Muhafazakar Parti Milletvekili): “Kobanê direnişinin can çekişini maalesef naklen izliyoruz. Kobanê’nin silaha ve  insani yardıma ihtiyacı var ki, bunu mutlaka ve derhal sağlamalıyız. Kürtlerin mücedelesi  medeniyetin temsilcilerinin mücadelesidir ve buna sahip çıkalım.  Kürtlerin yanında yerimizi alalım.”

Marielle De Sarnez (Fransız liberal demokrat MoDem Milletvekili): “Kahramanca direnen Kobanêlilere gerekli her türlü yardımı yapmalıyız. Türkiye bu konuda ikili oynadı ve bizlerin bunu asla kabul etmemesi, bunu da açıkça Ankara’ya bildirmemiz  lazım.

Arnaud Danjean (Fransız Halk Hareketi Birliği-UMP Milletvekili): “AB’ye üyelik için müzakere edilen, NATO üyesi bir ülkenin Kobanê’de gözlemlediğimiz gibi, DAİŞ teröristlerine karşı direnenlere bu şekilde tavır alması asla kabul edilir bir pozisyon değildir ve bunun artık Türkiye’ye bildirilmesi lazım.”

Sabine Lösing (Alman Sol Parti-Die Linke Milletvekili): “Kürtlere silah yardımını hemen yapmalıyız. PKK’yi ise derhal  terör örgütleri listesinden artık çıkarmalıyız.”

Bodil Ceballos (İsveç Çevre Partisi-Yeşiller Milletvekili: “AB olarak bizler, artık ‘iyi Kürtler-kötü Kürtler oyununu’ oynamaktan vazgeçmeliyiz. Biz Kürtlerden söz edip, Kürtler ile konuşmamaya alışmışız. Artık bunu terk etme zamanı. Kürtler ile artık muhatap olarak konuşmanın zamanı geldi.”

Kati Piri (Macaristan İşçi Partisi Milletvekili): “DAİŞ’in Kobanê’de yeni bir moral ve güç almasına, yeni bir hamle yapmasına  seyirci kalamayız. Buna asla müsade etmemeliyiz. Bunun için kahramanca direnen Kürtlere tam destek vermeliyiz. Türkiye kendi kürtleri ile artık barışmalı, bunun için de ciddi bir yol haritası ortaya koymalıdır.”

Bas Belder (Hollanda Reformcu Devlet Partisi-SGP Milletvekili): “Türkiye’nin DAİŞ’i desteklediğine dair pek çok bilgi var. Doğrusu ben de hep şüphe duydum Türklerin tutumundan. Bu konuda ciddi bir bilgilenmeye ihtiyacımız var.”

Javier Nart Penalver (İspanya Yurttaşlar Partisi Milletvekili): “DAİŞ bu kadar ilerlerken biz neredeydik? Konuşmaktan başka ne yaptık? AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton iyi konuştu. Ama şimdiye kadar pratikte hiç bir şey yapmadık. DAİŞ’in anladığı tek bir dil var, o da pratikte yönelmektir. İşte Kürtler Kobanê’de bunu yapıyor. Eğer yapacağımız bir şey var ise, lafla olmamalı, pratik olmalı pratik!”

Emil Radev (Bulgaristan AB Gelişim Partisi-GERB Mİlletvekili: “Kürtler Kobanê’de işgalci bir oluşuma karşı, bir ulusun nasıl direnebileceğini gösterdi.

Angel Dzhambazki (Bulgaristan GERB Milletvekili): “Erdoğan hükümeti DAİŞ ile işbirliği halinde Kobanê’deki Kürtlere karşı insanlık dışı bir soykırıma girişmiştir.”

Ines Cristina Zuber (Portekiz Komünist Partisi Milletvekili) : “Kobanê direnişi dayanışmayı hak ediyor. Buna layık olmalıyız. Bu saldırının sorumlularını mutlaka bulmalı ve cezalandırmalıyız.”

Mario Borghezio (İtalya Kuzey Ligi Milletvekili): “DAİŞ, adından da anlaşildığı gibi; sünni bir Arap devleti kurma amacındadır. Erdoğan ise sırf bu amaçlarından dolayı bunlar ile birlikte hareket ediyor.”

Deirdre Clune (İrlanda-Fine Gael Partisi Milletvekili): “Kobanê sakinleri sadece erkekleri ile değil kadın ve çocukları ile direniyor. Bu direnişe laik olalım ve hak ettikleri desteği hemen ulaştıralım.”

Alexander Graf Lamsdorf (Alman Liberal Demokrat Parti-FDP Milletvekili: “NATO üyesi bir ülke olan Türkiye, DAİŞ’ ile arasına net bir çizgi koymalı. Konumunu netleştirmelidir.”

Agustin Daiz De Mera Garcia (İspanya Halk Partisi-PP Milletvekili): “Kobanê kötüye karşı büyük direniyor. PKK lideri Sayın Abdullah Öcalan Türk hapishenelerinde tutsak durumda. Türkiye güçlü ordusu ile bu sorunu çözmeli ve içine girdiği çıkmazdan çıkmalı artık.”

Eugen  Freund (Avusturya Sosyal Demokrat Partisi-SPÖ Milletvekili): “Kürtler Kobanê’de daha yeni direnmiyor ki, iki yıldır direniyorlar. Bölgenin istikrarı için biz bu durumu görmeliyiz artık. NATO artık bu tür sorunları çözmeye yönelmeli, buna öncelik vermeli.”

Eleni Theocharus (Kıbrıs Demokratik Seferberlik Partisi-DISY): “DAİŞ ölümün ve insanlığa karşı suçun ne kadar temsilcisi ise, Kobanê Kürtleri de bir o kadar insanlığın ve onurun temsilcileridirler. Bunun için Kürtlere her türlü yardımı yapmalıyız.

Jeroen Lenaers (Hollanda Hristiyan Demokratlar-CDA Milletvekili):  “Kürtler seslerini duyurmak ve bizim sesimizi duymak için kısa bir süreliğine AP binasının kapılarını zorlayarak içeriye girdi. Biz ise halen konuşuyoruz halbuki şu an bizlerden beklenen harekete geçmektir.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 13:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER