Avrupa'da Kobani eylemleri sürüyor

Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürtler, Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarını ve uluslararası kamuoyunun özelde de Türkiye’nin eylemsizliğini protesto eden miting ve yürüyüşler gerçekleştirdi.

Avrupa'da Kobani eylemleri sürüyor
Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürtler, Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarını ve uluslararası kamuoyunun özelde de Türkiye’nin eylemsizliğini protesto eden miting ve yürüyüşler gerçekleştirdi.


PARİS

Paris Kürt gençliği saat 18.30’da Paris’in en büyük garlarından olan Montparnasse Garı’nda Kobane direnişini duyurma için oturma eylemi gerçekleştirdi. Ellerinde, Kobane’deki katliama ve DAİŞ’in barbarlığına dikkat çeken dövizler taşıyan gençler kısa bir süre içerisinde polis ve jandarma kordonuna alındı.

Polis kordonuna karşın gençler sloganlarını kesmedi. Kobane’nin son durumuna dikkat çeken gençlerin kısa konuşmaları çevrede bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi. 40 dakika sürdürülen eylem Cumartesi günü Paris’te yapılacak Republique büyük yürüyüşüne çağrıyla sonlandırıldı.

LİMBURG / SİEGEN

Almanya’nın Limburg şehrinde Kürdistanlılar ve dostları bir yürüyüş ve miting düzenleyerek Kobanê’deki DAİŞ saldırısı konusunda uluslararası güçlerin eylemsizliği protesto edildi.

Alman ver.di ve DGB sendikaları, Die Linke ve SDP gençlik kolları ve DİDF’in destek verdiği eyleme yaklaşık yüzlerce kişi katıldı. Mitingde DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı uluslararası kamuoyu eyleme çağrılırken YPG gerillalarının direnişi selamlandı.

Siegen’de de düzenlenen yürüyüşe 700 kişi katıldı. Almanların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte direnişle dayanışma mesajları verildi.

BODENSEE

Bodensee ve çevresinde yaşayan Kürtler, Friedrichshafen şehrinde düzenlenen bir eylemde bir araya geldi. Alevi dernekleri, Alman Sol Parti ve Türkiyeli sol güçlerin destek verdiği eylem Buchhornplatz’da başladı. “Kobanê yalnız değildir” “DAİŞ katliamına son” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte PYD bayraklarının çokluğu dikkat çekti. Yürüyüş ardından kısa bir mitingin yapıldığı eylemde

GÖTTİNGEN

Almanya’nın Göttingen şehrinde bir haftadan bu yana süren çadır eylemi düzenlenen bir mitingle sonlandı. Şehir merkezinde toplanan 500 kadar Kürt ve dostları çok sayıda PKK bayrağıyla yürüyüşe geçti. Sık sık “Biji Berxwedana Kobanê” sloganlarının atıldığı eylemde PKK yasağına karşı da sloganlar atıldı.

Bugünkü Düsseldorf mitingine katılacak olan eylemciler Pazartesi günü yeniden Göttingen2de eylee geçecek.

WESEL

Almanya’nın Wesel kentinde Şengal’den Kobanê’ye serhildanı büyüt“ sloganıyla bir yürüyüş yapıldı.  Mala Ezidiyan tarafından organize edilen yürüyüşe bin kişi katıldı. SPD temsilcisi Ermeni derneği yöneticileri Sol Parti adına, Cem Evi ve NAV-DEM yöneticileri katıldı. Yapılan konuşmalarda DAİŞ kınandı

ASCHAFFENBURG

Almanya'nın Bayern eyaletine bağlı Aschaffenburg şehrinde bir yürüyüş düzenlendi. Demokratik Toplum Merkezi tarafından organize edilen yürüyüşe Halkevi Aschaffenbug ve Alman Solcu bir grupta destek verdi. Yaklaşık 400 kişi akşam saatlerinde saat 18:30'da Citygalerie merkezi'nin önünde bulunan bir meydanda biraraya geldi. YPG'de yetkili biri ile gerçekleşen Telefon bağlantısında YPG tarafından Kobane için sokaklara çıkanlara selam yollandı.

Yarım saat sonra Kobane direnişini konu alan pankart açarak yürüyüşe geçen kitle 'Yaşasın YPG'nin direnişi', 'Türkiye finanse ediyor, İŞİD saldırıyor', 'Tüm İşgalciler Kürdistan'dan defolun!' sloganları attı. Şehir merkezi içinde gerçekleşen yürüyüş esnasında Kobane'nin durumu üzerine açıklama okundu. Yanı sıra gençler Almanca bildiriler dağıttı. Vatandaşların ilgisini çeken yürüyüşte çok sayıda polisin güvenlik önlemi alması ise dikkat çekti. Bir saat süren eylem başlangıç noktasında kısa konuşmalar ardından son buldu.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart şehrinde Schloss Platz meydanına kurulan Kobane direnişini sahiplenme çadır eylemi devam ediyor.

Stuttgart Schlossplatz meydanında Cuma günü sürekli açık tutulan çadırın 250 metre ilerisinde bölge DGB(demokratik güç birliği) bünyesinde OTKM savaş ve militarizme karşı örgütleri açtıkları çadır ve fotoğraf sergisi ile Kobane’nin direnişini sahiplendi. Açılan fotoğraf sergisinde Rojava devrimine dair yazılı bilgi ve fotoğraflar sergilendi. Açılan pankart, ve yerlere serilen kanlı kefenler ve katledilenleri simgeleyen cenaze ile DAİŞ çetelerinin döktüğü kana dikkat çekildi.

Eylemde Okunan bildirilerle şimdiye kadar Kobane’yi sahiplenme eylemleri hakkında bilgi verilirken Rojava devrimini sahiplenmeye, DAİŞ’e karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayan eylemciler yaptıkları canlı müzik ve dağıttıkları el ilanlarıyla Kobane direnişini sahiplenerek kamuoyunu dayanışmaya çağırdılar.

Daha sonra eylemciler Rojava ve Konane’deki direniş ve devrim selamlanarak, DAİŞ’e yardımların durdurulması ve YPG’nin halkı savunabilmesi için silah yardımının yapılması talep ettikleri bir miting gerçekleştirdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux şehrinde Kürtler Place de la Victoir’dan Tiyatro Meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Biji Berxwedana YPG”, “PKK halktır halk burada” “her yer Kobanê” sloganları atılırken yabancılar da eyleme büyük ilgi gösterdi.  

Mitingde yapılan konuşmalarda Fransa’nın tampon bölge önerisi kınanırken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu da lanetlendi.

NANTES

Batı Fransa’nın Nantes şehrinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları akşam saatlerinde alanlara çıktı. Fransa Komünist Partisi, Alevi Kültür Derneği ve birçok Fransız kurumunun destek verdiği eylemde sağnak yağışa rağmen yüzlerce kişi buluştu.

Kent merkezindeki Platze du Royale’ye kadar DAİŞ çetelerini lanetleyen sloganlar atan eylemcilerle Fransız televizyonları röportajlar yaptı. Eylemde Türk devletinin Kürt göstericiler üzerinde uyguladığı teröre de dikkat çekildi ve kınandı.

Eylem “Kürdistan DAİŞ’e mezar olacak” sloganlarıyla sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da güçbirliği tarafından organize edilen bir miting gerçekleştirildi. 17:30’da başlayan yürüyüş Avusturya parlamentosu önünde bir mitinge dönüştü. Burada yarım saat eylemde bulunan Kürtler daha sonra Başbakanlık önüne geri döndü.

Beş binden fazla kişinin katıldığı mitinge Kobanê halkı ve direnişiyle dayanışma çağrısı yapıldı.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Innsbruck şehrinde bir grup Kürt yurtseverinin başlatmış olduğu açlık grevi üçüncü gününde sonlandırıldı.

Grevin sonlandırılması nedeniyle bir miting düzenlenirken eyleme politikacılar Michael Raimon ve Dr. Doris Dialer da destek verdi.

Açlık grevine katılan eylemcilerle görüşen politikacılar eylemin amacı ve taleplerini ileterek Kobanê’deki aktüel durum konusunda bilgi verdi.

Daha sonra yüzlerce Kürdistanlının katıldığı eylemde DAİŞ çetelerinin saldırıları ve uluslararası duyarsızlık kınandı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın Helsinki şehrinde bir araya gelen Kürtler de Kobanê’deki saldırıları kınadı. Pazartesi gününden bu yana her gün saat 13’te parlamento ve AB temsilciliğinin önünde miting düzenleyen Kürdistanlar çok sayıda bildiri de dağıttı.

Türk konsolosluğunun önünde dün bir eylem gerçekleştiren Kürtler, Kuzey Kürdistan’daki gösterilerde onlarca kişinin polis ve polis destekli çeteler tarafından katledilmesini kınadı. Eylemde Kobanê’ye bir koridor açılması da istendi.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de dün öğle saatlerinde DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto etmek ve Kobanê direnişine destek vemek için açlık grevine başlayan Kürdistanlılar akşam saatlerinde de bir gösteri yaptılar.

Saat 18.00 sularında Sergel Meydanı’nda açlık grevi yapılan çadırın önünde toplanan Kürdistanlıların gösterisi Kobanê direnişi ve Kürt Ulusal Mücadelesinde yaşamını yitiren devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Daha sonra konuşmalar yapan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri DAİŞ çetelerine karşı direnen Kobanê halkının yanlız olmadığını ve sonuna kadar Kobanê direnişinin yanında olacakları mesajları verdiler ve İsveç Hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne olası bir soykırımın engellenmesi için DAİŞ çetelerine müdahale etmeleri çağrısında bulundular.

Kobanê halkının direnişini desteklemek için Türkiye ve Kürdistan’da gösteri yapanlara yönelik şiddeti kınadılar ve şiddet ve terörle Kürt halkının mücadelesinin bastırılamayacağına vurgu yaptılar.

Kürtçe marş ve türkülerin söylendiği eylemde DAİŞ çetelerinin yanı sıra Türkiye’nin tutumunu protesto eden “Türkiye Kürdistan’dan defol”, “Kanlı ellerinizi Kobanê’den çekin”, “Faşist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” gibi sloganlar atıldı.

25 kişiyle başlayan açlık grevine katılımlar artıyor ve açlık grevcileri konuşmalar yaparak ve bildiriler dağıtarak İsveç kamuoyunu Kobanê’deki gelişmeler hakkında bilgilendiriyorlar. Açlık grevine katılanlar arasında 14 yaşındaki orta okul öğrencilerinden 65 yaşına kadar Kürdistanın dört parçasından Kürtler bulunuyor.

Gösteride konuşma yapanlardan  14 yaşındaki orta okul öğrencisi Lara Örnsdahl, neden açlık grevine katıldığı sorumuzu,  “Ben Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı direnen halkımı desteklemek için açlık grevine katılıyorum. Onların yanlız olmadıklarını bilmelerini istiyorum. İngiltere, Fransa ve Almanya çok konuşuyor. Kürtlere yardım edeceğiz diyorlar ama yardım etmiyorlar. Ben onların askerlerini göndermelerini istiyorum. Halkımızın Kobanê’de direnebilmesi için yiyeceğe ve silaha ihtiyacı var” diyerek yanıtlıyor.

Fecriye Kahraman ise Kobanê halkının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve televizyona yansıyan görüntülerin içini yaktığını söyledikten sonra “İnsan olan Kürtlere destek verir. Bakur, Başur Rojhalat bir olmalı. Hepimiz Kobanê’nin yanında olmalıyız. Dün Şengal’de, bugün Kobanê’de yarın da başka yerde halkımızı katledecekler. Mesut, Celal ne yapıyor? Onların imkanları var.  Ama görevlerini yapmıyorlar. Kürtler ölüyor. Onlar orada oturuyor” şeklinde konuşuyor.

GÄVLE

İsveç’in Gävle ilinde yaşayan Kürdistanlılar dün bir kez daha Kobanê için meydanlardaydılar. Dün bir yürüyüşle DAİŞ çetelerini protest eden Kürdistanlılar bugün de isveç siyasi partilerini harekete geçirmek amacıyla belediye binası önünde bir gösteri düzenlediler.

Ellerinde Kobanê direnişini selamlayan, DAİŞ çeteleri ve Türk Hükümeti’ni protesto eden pankrat ve dovizler taşıyan kürdistanlılar adına bir grup belediye yöneticileriyle görüştü. Belediye yöneticilerinin Kobanê’ye yardım için devreye girecekleri sözünü vermelerinden sonra, Kobanê hakkında hazırladıkları dosyayı yetkililere veren Kürdistanlılar eylemlerini sonlandırdılar.

Kürdistanlılar Pazar günü de il merkezindeki Södermalmstorg Meydanı’nda DAİŞ çetelerini protesto etmek için kitlesel bir gösteri yapacaklar. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2014, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER