AYM HDP’nin kapatma davası dosyasını raportöre verdi

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin sözlü savunma vermemesini tutanak altına alarak dosyayı, AYM raportörüne verdi.

AYM HDP’nin kapatma davası dosyasını raportöre verdi

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) sözlü savunma yapmamasını tutanak altına alarak dosyayı, esas hakkındaki raporun hazırlanması için AYM raportörüne verdi. 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması yönünde açılan davada, partinin sözlü savunma yapmama kararını görüştü. HDP’nin dilekçesinde belirttiği hususları yerinde görmeyen AYM, HDP’nin sözlü savunma yapmamasını tutanak altına aldı. AYM, davanın esası hakkındaki raporu düzenlemek üzere dosyanın Anayasa Mahkemesi raportörüne verilmesini kararlaştırdı.

Raporun, mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak. Raportör raporunun, Anayasa Mahkemesi üyelerini bağlayıcılığı bulunmazken, kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi üyeleri karara bağlayacak.  

HDP’NİN SAVUNMA YAPMAMA GEREKÇESİ

21 Haziran 2021'de iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan yargılama süreci kapsamında, HDP’nin 14 Mart'ta sözlü savunma yapması kararlaştırıldı. Partinin talebi üzerine bu süre 11 Nisan'a ertelendi. HDP’nin, kapatma davasının 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi sonrasına bırakılması istemi ise reddedilmişti. Bunun üzerine HDP Hukuk Komisyonu, başvurularına rağmen davanın seçim sonrasına bırakılmamasının serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına geldiğini belirterek, 11 Nisan’da sözlü savunma yapmayacağına dair 6 Nisan’da AYM’ye dilekçe vermişti. Dilekçede, şu gerekçeler kaydedilmişti: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının sözlü mütalaası mahkemenizce 10 Ocak 2023 tarihinde dinlenmiş, ardından 26 Ocak 2023 tarihinde müvekkil partinin sözlü savunmasının yapılması için 14 Mart 2023 tarihi belirlenmiştir. Ülkenin içinden geçtiği siyasal süreç, yaşanan deprem felaketi ve seçim dönemine resmen girilmiş olması gibi esaslı sebeplerden ötürü sözlü savunma tarihinin seçim sonrasına bırakılması talebini içeren üç ayrı dilekçe farklı tarihlerde Yüksek Mahkeme’ye ibraz edilmiştir. 16 Ocak 2023 ve 15 Mart 2023 tarihli talepler hakkında Yüksek Mahkeme tarafından gerekçesiz şekilde ret kararı verilmiş, 6 Mart 2023 tarihli talep hakkında ise kabul kararı verilip sözlü savunma tarihi 11 Nisan 2023 olarak belirlenmiştir. 

SEÇİM DÖNEMİNDE SAVUNMA MÜMKÜN DEĞİL

Yukarıda tarihleri belirtilen ve müvekkil parti tarafından Yüksek Mahkeme’ye sunulan üç dilekçe ile sözlü savunmanın neden seçim sonrasına bırakılması gerektiği tüm yönleri ile detaylı olarak izah edildiğinden burada ayrıca bir açıklama yapılmayacaktır. Müvekkil partinin seçim dönemine resmen girilmiş olması, aday adaylık başvuru süreçleri, parti lansmanı, milletvekili aday tanıtımı, seçim programı, miting, toplantı ve siyasi çalışmaların yarattığı yoğunluk sebebi ile belirlenen tarihte sözlü savunmasını yapması imkan dahilinde değildir. Türkiye demokrasi ve hukuk tarihini önemli ölçüde etkileyecek olan bu davada yapılacak olan sözlü savunmanın bu yoğun çalışma süreci içerisinde yapılması mümkün olmayacaktır. Bu itibarla 11 Nisan 2023 tarihinde sözlü savunma yapamayacağımız konusunda Yüksek Mahkeme’yi bilgilendirme zarureti hasıl olmuştur.”

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2023, 05:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER