Ayşe Nur Zarakolu ödülü Gezi direnişçileri ve tutsak gazetecilerin!

İnsan Hakları Derneği’nin ( İHD) İnsan hakları savunucusu ve yayıncı Ayşe Nur Zarakolu onuruna verdiği "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" ödülleri İHD İstanbul Şubesinde yapılan bir törenle sahiplerini buldu.

Ayşe Nur Zarakolu ödülü Gezi direnişçileri ve tutsak gazetecilerin!

Gezi direnişinde yaşamını yitiren sekiz gence atfedilen 2014 Ayşe Nur Zarakolu ödülleri,  Haziran direnişi esnasında polis terörü sonucunda hayatını kaybeden sekiz gençten en küçüğü olan 14 yaşında ki Berkin Elvan Babası Sami Elvan, Polisin ateşlediği gaz bombası fişeğiyle sağ gözünü kaybeden gazeteci Çağdaş Küçükbattal, Gezi direnişi esnasında Dolmabahçe Bezmi-Alem Valide Sultan Camii’ye sığınan halka yardım edip, tedavi ettikleri için yargılanan hekimler Erenç Yasemin Dokutan ve Sercan Yüksel, KCK basın davasında 2.5 yıldır tutuklu bulunan Özgür Gündem Gazetesi Köşe Yazarı Yüksel Genç ve “Türkiye’de bireyselleşme ve demokrasi: Gezi Fenomeni Gezi Fenomeni” isimli kitabı yazdığı için yargılanan Gazeteci-Yazar Erol Özkoray layık görüldü. 

İHD’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödül tören’in 12’cisi gerçekleştirildi. Ayşe Nur Zarakolu’nun oğlu Deniz Zarakolu, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, TİHV Başkanı Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı’nın  hazır bulunduğu törenin   açılış konuşması  hem Türkçe hem de Kürkçe yapıldı.

BASKILARA İNADINA İNSANCA İNADINA SEVGİYLE CEVAP VERECEĞİZ!

Ayşe Nur Zarakolu’nun hayatını konu alan sinevizyon gösterisinin izletildiği törende ilk sözü İHD İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe aldı. Bu konuşmayı İHD İstanbul Şubesi Başkanı olarak değil, Ayşe Nur Zarakolu’nun arkadaşı olarak yaptığını belirterek sözlerine başlayan Efe, Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödüllerinin kendisini çok duygulandırdığını ifade etti. ”Ayşe Nur Zarakolu insan hakları mücadelesinde uzun yıllar omuz omuza mücadele ettiğimiz bir arkadaşımız olmakla birlikte, bu ülkeye fikirsel girişime en önemli katkılarda bulunan çevirileri ve kitapları basan ve bastığı kitaplardan dolayı ceza alan ve hapis yatan bir arkadaşımızdı” diyen Efe, “ Ben kendisini ve oğlu Deniz’i Metris cezaevinde tanıdım. Bu anlamda da duvarların arkasında kurulan özgürlük düşerinin büyüklüğünü ifade etmek ve paylaşmak çok zor. Bu yüzden benim gözümde Deniz hep küçük Kafkas elbisesiyle gelen bir çocukken, bir ay önce hapishaneden aldık” diye konuştu.  Kendisine muhalif olan herkesin şiddetle cezalandırıldığı bir ülkede olduğunu altını çizen Efe, “Ancak bizler  özgürlük adına mücadelemizle, bu baskıya karşı inadına insanca inanına sevgiyle cevap vereceğiz “ dedi.  

BU ÜLKEDE ÇOCUKLARI KATLEDENLER KAHRAMAN İLAN EDİLİYOR

Ümit Efe’nin konuşması sonrası ödüller dağıtılmaya başlandı. İlk ödül alkışlar eşliğinde Gezi direnişi sürecinde polis terörü sonucunda yaşamını yitiren 8 gencin en küçüğü olan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan’a verildi. Ödülü İHD MYK Üyesi Hulusi Zeybel’in elinden alan Sami Elvan, İnsan Hakları Derneğine teşekkür ederek sözlerine başladı. Bu ödülü Gezi direnişinde şehit olan gençlerin adına aldığını belirten acılı Baba, “Bu ülkede düşüncesini ve özgürlüğünü haykırmak isteyenlerin başına mutlaka bir şeyler geliyor. Yaşamımızın tek bir kişinin dudakları arasında olduğunu da görüyoruz. Hangi ülkede böyle bir sistem var bunu gerçekten bilemiyorum ancak Yunanistan’da yaşanan ayaklanma sırasında Aleksi isimli genci öldüren polisler en ağır cezalarla cezalandırılırken, bu ülkede çocuklarımız katleden polisler Başbakan Erdoğan tarafından kahraman ilan edilip ödüllendiriliyor” diye konuştu. Bu zihniyete karşı daha çok mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Elvan, “Oğlum Berkin katledilen gençlerden bir tanesiydi. Ancak cenazesinde dahi hepimize birlik olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdi” dedi. 

ONLARA BİR SÖZ VERDİK…

Sami Elvan’dan sonra ikinci ödül Gezi direnişi esnasında polisin hedef alarak ateşlediği gaz bombasının sağ gözüne isabet etmesi sonucu gözünü kaybeden Etkin Haber Ajansı Muhabiri Çağdaş Küçükbattal’a verildi. “Bu ödülü özgürlükleri için mücadeleye girişen, barikat başlarında kafatasları parçalanan, polis tarafından kurşunlanarak hayatını kaybeden arkadaşlarımız adına alıyoruz” diyen Küçükbattal, “Onlara bir söz vermiştik. O söz omuzlarımıza bir sorumluluk yükledi. Bundan sonra bu sorumluluğu için mücadele edeceğiz” dedi.

BİZ TALİMATI HİPOKRAT,  CHE, HİKMET KIVILCIM’DAN ALIYORUZ!

Çağdaş Küçükbattal ‘ın ardından üçüncü ödül Gezi direnişi süresinde Dolmabahçe Bezmi-Alem Valide Sultan Camisine sığınan halka yardım edip, tedavi ettikleri gerekçesiyle yargılanan Hekimler Erenç Yasemin Dokutan ve Sercan Yüksel’ e verildi. Sercan Yüksel hastanede nöbetçi olduğu için katılamadığı törende, ödüller TİHV Başkanı Prof.Dr  Şebnem Korur Fincancı’nın  tarafından verildi. Sercan Yüksel’in adına ödülü alan hekim arkadaşı İncilay Erdoğan, Erenç ve Sercan üzerinden doktor mesleğinin ahlakını ve mücadeleci yanını ortaya koyan tüm meslektaşlarına teşekkür ederek sözlerine başladı. “Onlar talimat verdiler insanların üzerine ölüm yağdırdılar, destanlar yazdık dediler” diyen Erdoğan, “Biz bu topraklarda talimatı Hipokrat’tan, Galenos’tan, Bolivya dağlarından esen Ernesto Che Guavara’dan, Doktor Hikmet Kıvılcım’dan, Doktor Sait Kırmızıtoprak’tan aldık. Gezi  direnişine sahip çıkarak, belleğimize, mesleğimize, ahlakımıza ve mücadelemize sahip çıktık ve sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

YÜKSEL GENÇ ÖDÜLÜ TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN’NIN TÜM CESUR ANALARA ATFETTİ

Dördüncü ödül  ‘KCK’  basın davasından 2.5 yıldır tutuklu bulunan Özgür Gündem Gazetesi Köşe Yazarı Yüksel Genç layık görüldü. 1999 yılında Barış elçisi olarak Türkiye dönen ve 5 yıl hapis yattıktan sonra özgür basında çalışmaya başlayan Genç adına ödülü Yüksel Genç’in yeğeni ve T24 Muhabiri Helin Genç Ayşe Nur Zarakolu’nun oğlu Deniz Zarakolu’ndan aldı.  Yüksel Genç’in tutuklu bulunduğu Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevinden gönderdiği ve Türkiye ve Kürdistan’ın cesur analarına atfettiği mesajı okuyan Helin Genç, bugün görüşüne gittiği teyzesinin selam ve sevgilerini iletti.

Son ödül ise “Türkiye’de bireyselleşme ve demokrasi: Gezi Fenomeni” isimli kitabı yazdığı gerekçesiyle yargılanan Gazeteci-Yazar Erol Özkoray ‘a verildi. İHD’ye teşekkür eden Özkoray, Ayşe Nur Zarakolu’nun eşi ve Özgür Gündem Gazetesi köşe yazarı Ragıp Zarakolu’nun Arjantin’inden yazdığı “Kalemlere özgürlük” başlıklı yazısını okudu. / anf

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2014, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER