Babacan: Umudum üzüntümden çok daha büyük

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ‘Yurt dışı vatandaşlar eylem planını’ açıkladı, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız sadece seçim dönemlerinde hatırlanan insanlar oldu” dedi.

Babacan: Umudum üzüntümden çok daha büyük

DEVA Partisi, ‘Yurt dışı vatandaşlar eylem planı’nı açıkladı. DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, “Yaşanan sorunlara kulak vermekle yetinmiyoruz, feryatlara ‘ah vah’ deyip geçemiyoruz, sorumluluğu iktidara gelmeden biliyoruz ve eylem planlarını hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yurt dışında yaşayanların askerlikten araca, seçim sürecinden çalışma hayatına çok sayıda sorununun olduğunu belirten Babacan, “Vatandaşlarımız gittikçe yalnız kalıyor. Yanında kendi ülkesini görmüyor. Biz bunu kabullenmiyoruz. Almanya’daki, Hollanda’daki, Avustralya’daki, Kanada’daki, Mısır’daki, Lübnan’daki ve daha pek çok ülkedeki vatandaşlarımıza diyoruz ki; ‘Türkiye her yerde seninle’. Ülkemizin hiçbir ferdini, dünyanın hiçbir yerinde yalnız bırakmamaya kararlıyız” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR HİKAYE YAZACAĞIZ’

Yurt dışında yaşayanların sayısının 6,5 milyonu geçtiğini, ‘asimilasyona hayır entegrasyona evet’ politikasını geçmişte aldığı görevlerde yerine getirmeye çalıştığını belirten Babacan, “Son senelerde, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız sadece seçim dönemlerinde hatırlanan insanlar oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dostum” dediği siyasi liderlerin kendi ülkelerinde “otokrat” olduğunu belirten Babacan, “Ne demişler arkadaşını söyle ben kim olduğunu söyleyim. Pasaportumuzun gücü yerle bir edildi” dedi ve şöyle devam etti:

“Yanlış iş ve dış politikayla yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için de bu iktidar yük haline geldi. Güçlü ve itibarlı ülkeden zafiyetilerle anılan bir ülkeye. Tüm dünyaya arabuluculuk yapan bir yönetimden kendi vatandaşını yarı yolda bırakan bir yönetime.
Umudum üzüntümden çok daha büyük. Demokrasiyle büyük bir hikaye yazacağız. Uluslararası itibarımızı yeniden kazandığımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın gururla gezdiği günler çok yakında.”

‘30 YAŞ ALTINA PASAPORT HARÇ ÜCRETİ ALINMAYACAK’

Meclis’te İhtisas Komisyonu kuracaklarını, 3 milyon seçmenin iradesini doğrudan yansıtmak için yurt dışı milletvekilliğini getireceklerini ifade eden Babacan, “Yurt dışında verilen oyların dağıtılmasıyla hakkaniyeti zedeleyen durumu da ortadan kaldıracağız. Yurt dışındaki gençlerimizin ülkemizle bağlarını korumaları adına, ‘İlk pasaportum’ uygulaması ile 30 yaş altı gençlerden pasaport için defter ve harç bedeli almayacağız. Her yıl 10 bin genci özel programlarla Türkiye’ye getireceğiz. Cep telefonu kullanma süreleriyle ilgili, emeklilikle ve çift vatandaşlıkla ilgili sorunları da çözeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“27 Mayıs itibariyle yurt dışındaki vatandaşlarımızı oy vermeye çağırıyoruz. Demokrasi için özgürlük için bu tarihi seçimde oy kullanarak kendilerini demokratikleşmede pay sahibi olmalarını istiyorum.”

‘GEZİCİ KONSOLOSLUK HİZMETİ’

Babacan’ın ardından konuşan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, yıllarca Almanya’da yaşadığını, ötekileştirmenin karşısında durduğunu söyledi. “Öteki olmanın ne demek olduğunu çok iyi bilirim” ifadelerini kullanan Yeneroğlu, göç ve diaspora anlamında adım atılması gerektiğini belirterek eylem planından detayları ise şöyle paylaştı:

“İlk hedefimiz diasporayla ilgili anayasa değişikliği. Anayasanın 62’nci maddesini revize edeceğiz. Diasporamızın Türkiye’nin ayrılmaz parçası olduğunu anayasal güvence altına alacağız. Dış temsilcilik sayısını artıracağız. Gezici konsolosluk hizmetlerini yaygınlaştıracağız ve hizmetleri her yere ulaştıracağız. Türkiye’nin köklü üniversitelerinde ‘Diaspora Araştırma ve Eğitim Enstitüleri’ kuracağız, ‘Diaspora Haftası’ ilan edeceğiz. Çifte vatandaşlık hakkını savunacağız. Yurt dışı seçim bölgesi oluşturacağız. Profesyonel orduya geçerek bedelli askerliği kaldıracağız. Dövizle askerliğin yurt dışında yerleşik gençlerimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından ayrılmalarına bir neden olmasını ortadan kaldıracağız. İmkanı kısıtlı olan ailelerimize ‘sıla bileti’ kampanyası başlatacağız. Yurt dışından alınan diplomalara hızlı denklik sağlayacağız. Uzun bekleme sürelerini ortadan kaldırmak gerekiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız telefonlarını kayıt yaptırmadan 180 güne kadar kullanılabilecek.”

‘TEŞVİK EDECEĞİZ’

Açıklamaların ardından Babacan ve Yeneroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yurt dışı seçmenlerin sandığa gitme oranını artırmak adına ne tür adımlar atıldığı sorusuna Yeneroğlu, “Temel problem mektupla oy kullanımı ya da başka imkanlarla sağlanacak oy kullanma kolaylıkları yurt dışında arzu edilen konumda değil. Amerika ve Avustralya’da binlerce kilometre öteye gitmek zorunda kalıyor. Asıl yapılması gereken bu işi kolaylaştırmak. Biz DEVA olarak önümüzdeki günlerde çok yoğun kampanyalar yapacağız. Vatandaşlarımızı teşvik edeceğiz. Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu yurt dışında vatandaşlarımıza mektup gönderecek, hasbihâl edecek” diye konuştu.

DEVA Genel Başkan Yardımcılarından olan ve CHP’den Milletvekili seçilen Sadullah Ergin’in CHP’nin Ankara aday tanıtım toplantısına katılmamasının nedenine dair soruya Babacan şöyle yanıt verdi:

“Dün il başkanları toplantımız vardı. Teşkilat Başkanı olduğu birinci derece sorumlu kişi olduğu için toplantıdaydı. Biz iftar vaktine kadar il başkanlarıyla seçim toplantısı yaptık. Sadullah Bey de toplantı boyunca benimleydi.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER