Bağlar ve Bismil’de Newroz ateşi yakıldı

Diyarbakır’ın Bağlar ve Bismil ilçelerinde binlerce kişinin katıldığı etkinliklerde Newroz ateşi yakıldı.

Bağlar ve Bismil’de Newroz ateşi yakıldı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Körhat Mahallesi'nde binlerce kişinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Bağlar Belediyesi Eş Başkan Adayı Birsen Kaya Ata, BDP Bağlar İlçe eş başkanlarının da yer aldığı etkinlikte binlerce kişi hazır bulundu.

Kutlama öncesi konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır'daki ilk Newroz ateşinin gün içerisinde Hevsel Bahçeleri'nde yakıldığını belirterek, ikinci ateşin Bağlar ilçesinde yakacaklarını dile getirdi. Newroz ateşini rahatlıkla yakabilmelerinin yıllarca halkın verdiği mücadele sayesinde her geçen yıl daha gürleştiğini ifade eden Zümrüt, halkın mücadelesine sahip çıkacaklarını ve Kürt halkı özgürleşene kadar mücadelelerini daha da yükselterek direnişlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Zümrüt'ün konuşmasının ardından alanın ortasında hazırlanan odunlar "Bijî Serok Apo" ve "Be Serok jîyan nabe" sloganları eşliğinde tutuşturuldu. Zümrüt, "Bu ateş zulmün ve direnişin ateşidir" diye belirtti. 

Yakılan Newroz ateşi metrelerce havaya doğru yükselirken, ateşin tutuşturulmasıyla beraber dakikalarca havai fişek gösteri ile gökyüzü ateş ve havai fişeklerin saçtığı ışık ile aydınlandı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından kutlamaya geçen halk, sık sık sloganlar atarak ateşin etrafında yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekti. Kutlamaya gelen binler, alanda PKK, KCK, YPG, YDG-H ve BDP bayrakları ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini gezdirdi. Yaklaşık 2 saat süren kutlamalar boyunca halay çeken kitle, ilerleyen saatlerde ateşin etkisini kaybetmesi ile gençlerin ateş üzerinden atlama gösterisiyle sona erdi.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde de ilçe genelinde yılın ilk Newroz ateşi ilçe merkezine bağlı Kooperatif köyünde yüzlerce kişinin katılımı ile yakıldı. Kutlamaya Newroz'a BDP Bismil İlçe Örgütü, Bismil Belediye eş başkan adayları Cemile Eminoğlu ve Resul Sarı ile yüzlerce yurttaş katıldı. İlçe merkezindeki Newroz Alanı'nda yapılan kutlamaya, yurttaşlar yöresel kıyafetleri ile katılırken PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Saygı duruşu ile başlayan Newroz etkinliğinde sık sık "Bijî Serok Apo", "Şehid namirin", "Bijî berxwedana YPG'ê" sloganları atıldı. Oldukça çoşkulu geçen Newroz etkinliğinde havai fişek gösterisi de yapılırken, yurttaşlar çekilen zılgıtlar eşliğinde halay çekti. / anf

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER