Baluken: Darbenin panzehiri barış ve demokrasidir

Olağanüstü gündemle toplanan Meclis’te konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Darbenin panzehiri barış ve demokrasidir. Barış ve demokrasi tesis edilmezse, darbe ihtimali her zaman olacaktır” dedi.

Baluken: Darbenin panzehiri barış ve demokrasidir

Olağanüstü gündemle toplanan Meclis’te 4 parti darbe girişimine dair açıklamalarda bulundu.

Genel kurulda HDP Eş Genel Başkanları adına, HDP Grup Başkanvekili Baluken söz aldı. Baluken konuşmasında “Askeri, bürokratik veya sivil hiçbir darbenin, tek bir meşru gerekçesi olamaz” dedi.

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve çok sayıda yüksek yargı mensuplarının yanı sıra, diplomatlar ve STK’lardan da birçok isim katıldı.

Meclis’te grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve HDP darbeye karşı ortak bir metin üzerinde uzlaştı. Meclis’te olağanüstü toplantıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, ardından İstiklal Marşı okundu.

“Hiçbir darbenin gerekçesi yoktur”

Genel kurulda HDP Eş Genel Başkanları adına söz alan HDP Grup Başkanvekili Baluken, darbe girişimini kınayarak, “Askeri, bürokratik veya sivil hiçbir darbenin gerekçesi yoktur” dedi.

Demokratik siyaseti kesintiye uğratmaya çalışan her girişime karşı HDP’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da rolünü oynamaya devam edeceğini vurgulayan Baluken, “Bu kapsamda barış, demokrasi, insan hakları ve hukuk temelinde her türlü siyasi işbirliğini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Baluken, yüzlerce sivil katledildiği ortamda yaşananların tipik bir askeri darbeyi aştığına dikkat çekti.

“Çatışmalı süreç darbeye zemin hazırladı”

Kürt sorunun başta olmak üzere Türkiye’nin köklü sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden Baluken, “Çözüm önerilerimiz dikkat alınmadığı durumda demokrasinin ortadan kalacağı yönünde uyarılarımız yapmıştık” dedi.

Baluken, “7 Haziran sonrası halk iradesinin tanınmaması seçilmiş siyasetçilerin dokunulmazlıkların kaldırılması ve askere dokunulmazlıkların verilmesi, siyasilere yapılan operasyonlar demokratik siyaset alanını daraltmış ve siyaset kurumunu bir bütün olarak darbecilerin açık hedef haline getirdi. Darbe girişimine zemin hazırlayan 7 Haziran’dan sonra devreye konulan çatışmalı ortamdır. Bu ortamda tanklar şehirleri inmiş darbe mekaniği canlı ve diri tutulmuştur. Çatışmalı kentlerde sivil irade askeri iradeye geçmiştir. Çatışma ortamı darbe girişimi için zemin hazırladı. Barış ve demokrasinin tesis edilmediği yerde darbe ihtimali her zaman vardır” ifadesinde bulundu.

“Darbenin panzehiri barış ve demokrasi”

Darbenin panzehirinin barış ve demokrasi olduğunu vurgulayan Baluken, “Cizre’de Sur’da Silvan’da Yüksekova’da yaşananların Ankara’da, İç Anadolu’da Ege’de yaşanma ihtimaline hep dikkat çektik. Bunu anlamak için dünkü darbe girişimi beklenildi” dedi.

Baluken, hükümetin bölgedeki operasyonlara son vermesi, tüm ülkede demokratik siyasetin geliştirilmesi için muhalefet ile hareket etmesi ve topluma 15 Temmuz gecesinden bu yana yaşananları tam olarak açıklaması gerekliliğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER