Baluken: Erdoğan'ın tehditleri Bingöl'de uygulamaya geçirildi

Bingöl'de HDP seçim aracına yapılan ve bir kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin konuşan İdris Baluken, “Erdoğan’ın tehditleri miting alanında kalmamış. Aynı zamanda uygulamaya geçilmesi için gerekli olan talimatlar da verilmiş” dedi.

Baluken: Erdoğan'ın tehditleri Bingöl'de uygulamaya geçirildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP)Bingöl milletvekili İdris Baluken, dün Bingöl’ün Karlıova ilçesinde HDP seçim aracına yapılan saldırıya ilişkin konuştu. Baluken, “Erdoğan’ın tehditleri miting alanında kalmamış. Aynı zamanda uygulamaya geçilmesi için gerekli olan talimatlar da verilmiş” dedi.

Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Baluken

Baluken’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Saldırının iki boyutu var. Birincisi, AKP’nin seçim sürecinde ortaya koyduğu tehdit ve provokasyonlarla can kayıplarına neden oluyor. İkincisi; Bingöl yerelinde, daha önce Emniyet Müdürü’ne yönelik suikast ve 4 arkadaşımızın yargısız infazıyla başlayan derin bir gladyo yapısının bugün de işlediği bir cinayet boyutu var. Her iki boyut da son derece kaygı verici. Ülkenin demokratik geleceği açısından da mutlaka değerlendirilmesi gereken konular.

“Ağrı’da başlatılan provokasyon devam ettiriliyor”

“Ağrı’nın Diyadin ilçesinde başlayan provokasyon AKP’nin çeşitli biçimlerde seçim süreci boyunca devam ediyor. Bu bir saldırı dalgasıydı. Adana ve Mersin’de il binalarımızda patlayan bombalarda tesadüfen can kayıpları yaşanmamıştır. Ancak Cumhurbaşkanı ve AKP’nin pervasız söylemleri ve HDP’yi hedefleştiren, tehdit eden yaklaşımları yeni can kayıplarına neden olmuştur.

“Bingöl’de ortaya çıkan bu can kaybı, aslında 2 aylık süre içinde Türkiye’nin pek çok ilinde de ortaya çıkabilirdi. Ancak gerek halklarımızın sağduyulu yaklaşımı gerekse de AKP’nin bugüne kadar ortaya koyduğu planlamaların kendi amacına ulaşamaması nedeniyle can kayıpları olmamıştır.

“Çatışma ve kaos zemini yaratılmak isteniyor”

“Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti yeni bir çatışma ve kaos zeminini yaratmak istiyor. Seçim sürecinde bu çatışma ve kaos ortamı ile yaşadıkları büyük düşüşten bir siyasi çıkış yakalamaya çalışıyorlar. Seçim sonrası için de bu kaos ve çatışmayı aslında devirmeye çalıştıkları müzakere masası için bir gerekçe yapmaya çalışıyorlar.

“Savaşın stratejik kararını adeta HDP’ye ya da Kürt hareketine mal etmek istiyorlar. Bu konuda hem Kürt halkının hem de bütün halkların son derece dikkatli ve sağduyulu olması gerekiyor. Erdoğan’ın ve AKP hükümetinin tehditleri, provokasyonları, tuzakları, hayata geçireceğini söylediği B ve C planları, tamamen halklarımızı yeniden bir savaş ve çatışma girdabına sürüklemeyi amaçlamaktadır.

“Özellikle 6-7 Ekim olayları sırasında Bingöl Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan suikast ve arkasından gelen 4 yargısız infazla başlayan sürecin bugün Karlıova’da devam ettiğini görüyoruz.

“Erdoğan’ın tehditleri hayata geçirildi”

“Bingöl halkı da kendi içerisinde karşı karşıya getirilmek isteniyor. Buradan bir çatışmayı körükleyerek, bu çatışmayı bütün Kürdistan ve Türkiye sahasına yaymaya çalışan bir anlayış var.

“Erdoğan’ın Bingöl mitinginde yaptığı yarım saatlik konuşmasının tamamı HDP’ye yönelik tehditler ve hedefleştiren söylemlerden oluşuyordu. Anladığımız kadarıyla bu tehdit ve sözler, sadece miting alanında, söylemde kalmamış. Aynı zamanda uygulamaya geçilmesi için gerekli olan talimatlar da verilmiş.

“Son derece üzgünüz. Bingöl halkını, Kürt ve Türkiye halklarını bu provokasyona karşı sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Kaosa, çatışmaya zemin hazırlamadan AKP’nin hedefleştirdiği amaçları boşa çıkarma doğrultusunda bir yaklaşım ortaya koymaya davet ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2015, 17:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER